Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479610 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1740 dnia: 10 Grudnia 2022, 14:12:26 »
Dziś jechałem Nowiutką Skodą Superb. No, ale to inna para kaloszy. Nie o tym jednak chciałem napisać.
W CC, którą miałem okazję trestować, był system BSM jak również takowy jest w Skodzie któa jechałem. Czym się różnią.
W CC to mała lampka zapalająca sia na zwierciadle. Jest widoczna, ale trzeba zerknąć w lusterko. Niby logiczne. Podobnie jest w Maździe. Tylko dlaczego tak potrzebny system jest w najbogatszej wersji ? i w pakiecie do Style.
W Skodzie to kawał lampy w obudowie lusterka.. Nie sposób nie zauważyć, nawet jak się nie chce. Nie wiem jak to jest w innych markach, ale tu mi się to spodobało. Jak ma ostrzegać, to niech to będzie wyraźne. Ukłon dla starszej generacji kierowców. 

Właśnie sobie oglądam cennik Corolli TS 2023 i ku mojemu zdumieniu, wbrew bredniom tego kolesia z TMP z któregoś tam filmiku. Forumowicze wiedza o kogo chodzi, a mi się nie chce szukać linku do filmu i cytowania jego wypowiedzi, ale nie dla Lexusa zarezerwowano tylko światła matrycowe, bo już w Corolli TS lift 2023 są dostępne :). Co prawda w wersji Executive, ale są : Światła matrycowe w technologii LED
z systemem adaptacyjnych świateł drogowych (AHS) .
 Nie za bardzo doinformowany koleś.
 Natomiast BSM dostępny tylko w Executive i za dopłatą w pakiecie do wersji GR. Taki system powinien być w standardzie w każdej wersji i każdej marce. Montują mniej potrzebne systemy, no ale nie mnie o tym decydować.

« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 14:48:52 wysłana przez witek1965 »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1741 dnia: 10 Grudnia 2022, 15:15:51 »
Nie sposób nie zauważyć, nawet jak się nie chce. Nie wiem jak to jest w innych markach, ale tu mi się to spodobało. Jak ma ostrzegać, to niech to będzie wyraźne. Ukłon dla starszej generacji kierowców. 

Ja nie wyobrażam sobie nowego auta bez tego systemu chodź wykonanie i działalnie systemu jest różne.

Podoba mi sie ten w Cuprze Formentor gdzie umieszczono ostrzeżenia na diodowej listwie biegnącej w boczkach drzwi na dość sporej długości.
Trudno przeoczyć taki sygnał.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Hubert69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1742 dnia: 10 Grudnia 2022, 15:29:54 »
Jeśli to nie problem, to proszę ponownie osoby które już odebrały swoje CC o podanie, czy macie pod maską maty wygłuszające.
Tak  mam matę pod maską silnika.

Offline Hubert69

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1743 dnia: 10 Grudnia 2022, 15:31:52 »
Pytanko do osób, które już jeżdżą CC. Jakie jest średnie, podkreślam średnie spalanie w tym samochodzie od momentu zakupu?. Moja siostra ma Yariskę z 2021 roku - średnie spalanie 3,8 na przestrzeni 15 tysi km. Wiem że nie o Yaris tu mowa, ale muszę napisać super autko jako drugie w rodzinie.
Przejechane 600km ...średnio 4,7. W lecie pewnie będzie lepiej. 90% poza miastem drogi lokalne.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 15:34:48 wysłana przez Hubert69 »

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1744 dnia: 10 Grudnia 2022, 16:13:24 »
Jeśli to nie problem, to proszę ponownie osoby które już odebrały swoje CC o podanie, czy macie pod maską maty wygłuszające.
Tak  mam matę pod maską silnika.

Jaka masz wersję, że ty masz a ja nie.

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1745 dnia: 10 Grudnia 2022, 17:12:02 »
W CC to mała lampka zapalająca sia na zwierciadle. Jest widoczna, ale trzeba zerknąć w lusterko. Niby logiczne. Podobnie jest w Maździe. Tylko dlaczego tak potrzebny system jest w najbogatszej wersji ? i w pakiecie do Style.
W Skodzie to kawał lampy w obudowie lusterka.. Nie sposób nie zauważyć, nawet jak się nie chce. Nie wiem jak to jest w innych markach, ale tu mi się to spodobało. Jak ma ostrzegać, to niech to będzie wyraźne.
Mam Mazdę 3 BM i prócz lampki zapalającej na zwierciadle, jest także delikatny sygnał dźwiękowy.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1746 dnia: 10 Grudnia 2022, 18:26:08 »
Ja też mam matę wygłuszającą pod maską, wersja PE.

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
Corolla Cross
« Odpowiedź #1747 dnia: 10 Grudnia 2022, 18:41:12 »
Powyżej ponownie wypunktowane wady CC, można tak bez końca. Jeśli chcemy dalej "bić pianę" to jeszcze można dorzucić kiepskie możliwości w konfiguratorze (słaby wybór kolorów, jedyna bez wyboru mdła alufelga, przecież można bez kosztowo dorzucić jakąś ładną 19 dla europy, skóra dostępna tylko dla najwyższej wersji itd.) Panowie Toyota to nie półka premium, a CC to nie najwyższy model w gamie. Dotąd co będą się zgadzały słupki sprzedaży i marże, (które zresztą między innymi my kształtujemy) to nic się nie zmieni. Na pewno Azjaci (znacząca grupa klientów) są mniej wysmakowani w komforcie i spostrzeżeniu badziewnych rozwiązań niż my Europejczycy dla tego tak jest. Nam rzucili nową hybrydę i mamy płacić i się cieszyć.
Co do wygłuszenia maski to wygląda na to, że nie posiada jej najniższa wersja w konfiguratorze.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1748 dnia: 10 Grudnia 2022, 20:15:00 »

Co do wygłuszenia maski to wygląda na to, że nie posiada jej najniższa wersja w konfiguratorze.

To akurat można tanio i szybko uzupełnić kupując wygłuszenie z wyższej wersji więc nie ma takiej tragedii.

Z biegiem czasu (po pierwszych zachwytach na nad "nowym" modelem) szczególnie od osób, którzy pierwszy raz mają do czynienia z Toyotą, będą wychodzić niejedne takie kwiatki  :|

Brak podświetlenia wszystkich przycisków sterowania szyb, brak podświetlenia schowka, brak rączki rolety bagażnika, brak możliwości doposażenia w koło dojazdowe poprzez błędnie zaprojektowany i poprowadzony przewód wysokiego napięcia, brak możliwości włączenia na stałe Auto Holda, sztuczna imitacja plastykowego przeszycia deski, krótki podłokietnik przedni ... itd.. to oczywiście niedoróbki które pewnie nie będą wpływać na decyzję części osób, szczególnie tych którzy zamówili i odebrali auto i teraz na siłę starają sie uzasadnić swoja decyzję - ok nie ma aut idealnych i w każdym modelu można znaleźć coś co nie będzie pasować.

Ale po Toyocie spodziewałem się czegoś lepszego tym bardziej że wie jak to zrobić i robiła to w innych wcześniejszym modelach lub wiedziała o tych brakach.

A tu taka kucha w aucie które nie jest przecież tanie bo wydając 150, 160 czy 180 tys. za małego crossovera który poprzez nieproporcjonalnie wydłużenie przedniej części udaje coś większego i niektórzy dają się na to nabrać.
A wystarczyło odrobine przerobić CH-R i byłoby fajne auto.

Może nowym napędem sie obroni i zachowana swoją niezawodność bo chyba tylko tyle może Toyota z tym modelem teraz zrobić.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1749 dnia: 10 Grudnia 2022, 20:32:15 »
A coś ta mata pod maską daje? Widzicie jakąś różnicę w głośności względem auta którym jeździliście testowo (czyli PE zapewne)?

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #1750 dnia: 10 Grudnia 2022, 20:43:49 »
Co by nie mówić świerzo upieczeni kierowcy nowego modelu toyoty mogą powiedzieć
„Jeżdżę 197 konnym japońskim autem wyprodukowanym w Japonii z napędem na 4 koła ze skrzynią automatyczną z silnikiem 4 cylindrowym o pojemności 2 L” a to brzmi po prostu dobrze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Hubert69

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1751 dnia: 10 Grudnia 2022, 21:17:23 »
Wersja PE ...ta maska jakaś podejrzanie ciężka jest , otwierałem ja dzisiaj i się zdziwiłem. Z ciekawostek przednie boczne szyby też są lekko przyciemnione ...
brak podświetlenia schowka,
U mnie jest podświetlanie schowka .
A czepianie się , że lampka w lusterku tylko świeci a nie tańczy i szepce do ucha to już na prawdę czepialstwo pierwszego sortu . Chcąc zmienić pas i tak trzeba spojrzeć w lusterko .... choć nie jestem pewnien ...może i nie trzeba.
Miałem  Avensisy dwie generacje , Aurisa , Corollę HB  , teraz jeżdżę CC a żona C-HR 2.0 GR i powiem tak ....CC nie odbiega zbytnio jakością od tych modeli kt. wymieniłem, generalnie samochód jest do jeżdżenia a nie do oglądania i podziwiania. Jeśli coś nie pasuje to i tak za 3-4 lata jak będę zmieniał zostanie to poprawione. Liczy się bezawaryjność  (problem miałem tylko z olejem w pierwszym Ave pozostałe modele bez zarzutu )  i ma mało palić. I jeszcze jedno do hybrydy trzeba zmienić styl jazdy to na pewno się odwdzięczy małym spalaniem.... i tyle.

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1752 dnia: 10 Grudnia 2022, 21:36:23 »
to oczywiście niedoróbki które pewnie nie będą wpływać na decyzję części osób, szczególnie tych którzy zamówili i odebrali auto i teraz na siłę starają sie uzasadnić swoja decyzję
I odwrotnie, niektóre osoby które zrezygnowały z zakupu CC, teraz na siłę starają się uzasadnić swoją decyzję wypisując takie rzeczy...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Eliane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1753 dnia: 10 Grudnia 2022, 21:49:35 »
I każdy ma rację. Ważne jest też z jakiego samochodu się przesiadamy.  Dla mnie to niebo a ziemia

Wysłane z mojego SM-F916B przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1754 dnia: 10 Grudnia 2022, 22:25:07 »
Wiec dla czego od kilkunastu lat jak po równi pochyłej co model to gorzej?
Kubuś zejdź na ziemię i nie manipuluj bo się gubisz. Cały czas powtarzam że że Toyota zeszła z jakości. Zaczęła to robić w sposób znaczący od 2000r. Czemu to zrobiła ? Można tylko domniemać że chodzi o pieniądze bo od kiedy zeszła z jakości wzrosła jej sprzedaż i to bardzo. Może ktoś wykminił iż lepiej trzeba trzymać się techniki niż jakości wnętrz bo była jakość a nie było sprzedaży tego się nie dowiemy bo korpo będzie korpo i tyle
Ty w ogóle czytasz co Ty piszesz.
Czepiłeś się mnie i nie tylko, że śmiałem skrytykować TCE, za coraz słabiej wyposażone i wykonane modele. Bijesz pianę odkąd zaistniałeś na forum, po czym w końcu, jak Ci się skończyły argumenty piszesz… Cały czas powtarzam że że Toyota zeszła z jakości… Weź się udaj do lekarza i bynajmniej nie do Pireusa, kardiolog Ci nie pomoże.

Kto odważny, jedzie CC do Marcina?
https://youtu.be/ojqQBg7MTCA

Ps. Jeszcze wklejasz linki do tematów które potwierdzają moją opinię… linków w których nie zabierasz głosu w dyskusji, bo co im napiszesz? Że MB, BMW itp. są lepiej zabezpieczone korozyjne ale się psują :). Wujek złota rada.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2022, 22:34:39 wysłana przez KubaCamry »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl