Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479558 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1785 dnia: 12 Grudnia 2022, 19:05:39 »
Amen. Nic dodać nic ująć pireus

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #1786 dnia: 12 Grudnia 2022, 19:09:53 »
...Podałem przykład Mazdy bo ma materiały jakościowo ponad tą klasę samochodu i jest japońska...
Mazda ma materiały, bo czymś musi konkurować, a technologicznie jest słabsza od "hybrydyzacji" toyoty. Mogłaby konkurować ceną, ale wtedy stałaby się japońską dacią. Tak jest z każdym innym producentem samochodów "dla ludu": albo technologia (układ napędowy), albo bogatsze wyposażenie/lepsze materiały wykończeniowe, albo cena (bonusy/gwarancja/finasowanie). Tym samym toyota może sobie odpuścić ściganie się na lepszą jakość wykończenia czy bitwę na ceny - robią to świadomie, bo wiedzą jaki mają atut. Co do cen to jestem przekonany, że to toyota stanowi punkt odniesienia w klasach każdego ze swoich modeli, a reszta patrzy i reaguje.

« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2022, 19:32:36 wysłana przez zielenijo »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1787 dnia: 12 Grudnia 2022, 19:11:25 »

innymi słowy jakie widzisz wady w swoim aucie,
Jest ich niestety kilka. Brak podgrzewanej kierownicy ( nie ma takiej opcji w kierownicy AMG), nie było możliwości zamówienia nagłośnienia Burmester, podobnie jak indukcyjnej ładowarki i bezdotykowego otwierania klapy bagażnika (nogą) Tylne siedzenia składają się od wewnątrz. Brak koła zapasowego. Podparcie ud w przednich fotelach trzeba wysuwać ręcznie. Brak elektrycznie podgrzewanej przedniej szyby. To tak na szybko.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2022, 19:13:26 wysłana przez pireus »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1788 dnia: 12 Grudnia 2022, 19:36:42 »
innymi słowy jakie widzisz wady w swoim aucie,

w moim ?
Proszę bardzo :
paskudna deska zarówno optycznie jak i materiałowo. Kolejny lift, zdecydowana poprawa
brak gniazda 12V w bagażniku, mimo posiadania najbogatszej wersji. 10-lat starszy Passat w wersji drugiej od początku miał. Pociągnąłem, zgodnie ze sztuką. Koszt 25 zł, dziś może byłoby 50 zł, bo to zupełnie inne ceny mamy.
Drut podtrzymujący maskę zamiast siłowników - nic nie znaczący, ale to jest wersja Prestige, któa w 2012 roku kosztował 150 koła
Brak kontrolki kończącego się płynu do spryskiwaczy w zbiorniku
brak kontrolki zużycia klocków hamulcowych
konieczność wymiany (przynajmniej wg. ASO) całej półosi, kiedy wystarczy czasami tylko gumowa osłonę, czy przegub.
Tworzywa jednokrotnego użycia. (wyciągnięte zaślepki na sankach foteli juz się nie dały ponownie założyć)
marnej jakości szycie tapicerki. Obydwa fotele wymontowywałem i oddawałem do tapicera w celu ponownego przeszycia - w żadnym samochodzie tego nie miałem, a miałem ich sporo, w tym takich marnych
marnej jakości obszycie kierownicy- zaczęła pruć się przy przebiegu jakieś 80 tyś km. Do dziś nic z tym nie zrobiłem (nie mam jak) i przy tym twarda ta kiera (Corolla ma zdecydowanie lepszą)
Podłoga bagażnika - to trzeba być chyba Japończykiem, żeby zrozumieć co autor miał na myśli z tymi wkładkami. No, ale pies to trącał.
Przełączniki do otwierania klapki tankowania + jeszcze dwa w miejscu kompletnie niedostępnym z pozycji siedzącej. Kiedy na środku deski zamontowano wielką kontrolkę o ewentualny wyłączeniu poduszki pasażera

po lifcie deska wygląda o niebo lepiej i wykonana jest z lepszych materiałów

włączynik/wyłacznik hamulca elektrycznego, też umiejscowiony w miejscu mającym mało wspólnego z ergonomią
Słaba widoczność na boki
Tylna szyba, na zewnątrz okazała, na całe drzwi, a od środka zasłonięta wielkim plastikiem, który zabiera ok. 30% jej wielkości
Na słupkach plastiki kiepskiej jakości (konkurencja ma z przyjemnego materiału)
Podłokietnik to nie jest podłokietnik, tylko pokrywa na schowek, w którym ukryty jest pod jakimś pudełkiem port USB. To trzeba mieć poczucie humoru.

Tych wad, drobnych i mniej lub bardziej upierdliwych bym znalazł pewnie więcej.

Zalety :
w miarę ładna sylwetka
[cenzura] fajny silnik kochający LPG - podstawa podjęcia decyzji zakupowej, chociaż planowałem RAV-4 w podobnym roczniku rzecz jasna.

« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2022, 19:51:21 wysłana przez witek1965 »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1789 dnia: 12 Grudnia 2022, 19:42:01 »
Mazda ma materiały, bo czymś musi konkurować
Nie wszyscy chcą hybrydę. Namawiałem kuzyna (bez sprawdzenia w ciemno) na Camry, a on świadomie wybrac Mazdę 6. To juz jego trzeba Mazda i jest bardzo zadowolony. Nie przekraczając 120 km/h spaliła mu w trasie 6,5 l. Nie wierze do tej pory, ale tak pokazał komputer pokładowy. W środku bardzo miło i przyjemnie, cichutko. Pocieszałem się, że jego jest 2021 a moja 2012 (taka mała zamian cyferek :), ale poprzedniczka też była naprawdę fajnie wykończona i mimo iż tam siedział diesel, było cicho w aucie. O wiele ciszej jak w moje AVE

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1790 dnia: 12 Grudnia 2022, 19:58:39 »
Ale młócenie tutaj odbyło się przez weekend. To oczywiste, ze za jakośc trzeba zapłacić a i tak nie dostanie się w tej cenie jeszcze wszystkiego. Zrobiłem sobie właśnie wycenę dla zabawy VW T-ROC. NIenawidze samochodów tej marki od zawsze. są nudne, plastikowe  , szaro bure, mało ekonomiczne i w ogóle budza moją totalną niechęć ale jedno musze przyznać jakościowo w tej klasie sa i dobrze wykonane i dobrze poskładane i użyte materiały sa ok mimo, że nadal podkreslam że sa hiper nudne. Wziałem wersję 190KM R-Line i zacząłem dokładac elementy wyposażenia tak, zeby mniej wiecej być na poziomie wyposazenia Crossa. Pominąłem duperele, dodatkowe serwisy , lepsze multimedia i parę drobiazgów, pakiety stylistyczne i szybciutko zatrzmałem się na 199tysiącach..... za podobny mikrosamochodzik ze zwykłym beznynowym silnikiem. Kropka. Juz wcześniej napisałem ze jeździłęm przez miesiąc Sportage za 155 tys zł i to był koszmar doznaniowy. NIe ejstem, nie byłem i nie będę fanem Toyoty. To korpo wybór. Ale taka jazda jak tutaj się odbywa jest troszkę śmieszna i troszkę straszna.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1791 dnia: 12 Grudnia 2022, 20:05:27 »
Dlatego ja nie konfigurowałem T-Roca, tylko Karoq i za bardzo fajnie skonfigurowany samochód (niestety nie maja 2.0 TSI  wyszło 152 tyś, bez upustu dilera, a nie chcę diesla) Wersja Style + pakiety. W tym samym wyposażeniu ATECA wychodzi odrobinę drożej, ale można zmieć silnik 2.0 z napędem na 4 łapy no i Cupra Formentor, ale ona mi się zbytnio nie podoba.
Jeśli chodzi o wygląd, to masz rację. Auta VW i pochodne sa nudne, surowe i takie ....niemieckie. Wszystko jest poukładane, przemyślane itd. 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1792 dnia: 12 Grudnia 2022, 20:07:06 »
nadal podkreslam że sa hiper nudne.
To CC jest mniej nudna? To chyba jest obecnie najbardziej nijaki i nudny model Toyoty. Jakby powrót do przeszłości.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1793 dnia: 12 Grudnia 2022, 20:16:04 »
gdzie ty widzisz te podstawowe wygłuszenie ? Tam nie ma nic, goła blacha. Gdyby było to podstawowe wygłuszenie,
Strasznych nerwów dostajesz i przez to Ci umyka że pisałem o podstawowym wyciszeniu oferowanym przez panów z firmy XXX.

Amen. Nic dodać nic ująć pireus
:-) :grin: :cheesy: :-P :cool:

Dla mnie jest kłótnia tych co mają te auta i tych co nie mają a wspólny mianownik jest taki każde ma swoje odczucia i upodobania. Po środku jest auto z wadami które dla jednych są wadami istotnymi a dla innych niezauważalnymi.

« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2022, 20:41:36 wysłana przez ledziu »

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1794 dnia: 12 Grudnia 2022, 20:17:42 »
O nudnym aucie tyle byście się nie rozpisywali. Budzi kontrowersje i to jest sedno sprawy. Najbardziej bawi mnie ilość pomyj wylanych tutaj od "nastu" dni przez osoby które co najwyżej siedziały w tym aucie  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1795 dnia: 12 Grudnia 2022, 20:20:44 »
CC w stosunku do VW czy Skody zdecydowanie jest bardziej indywidualna
I na pewno mniej opatrzona - tu zgadzam się z kolegami wyżej - Dla mnie jedynie do przełknięcia była by Cupra Ateca - ma swój charakter dzieki napędowi - ale te VW plastiki w środku mnie po prostu podświadomie odpychały - zdecydowanie nie kupię  aut tej marki bo auta z grupy vag są kwintesencja nijakości

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1796 dnia: 12 Grudnia 2022, 20:43:57 »
O nudnym aucie tyle byście się nie rozpisywali.
Niekoniecznie. Mój samochód jest nudny do wyrzygania i dlatego go kupiłem bo lubię takie samochody. Ale jak ktoś pisze że Toyota CC jest inna i kupił ją ze względu na wyjątkowy design to śmiech mnie ogarnia. To jest typowy dziadkowóz, a ja samochody o takim wyglądzie lubię, z zastrzeżeniem żeby miały w sobie coś zaskakującego, jak wilk w owczej skórze.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2022, 20:50:06 wysłana przez pireus »

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #1797 dnia: 12 Grudnia 2022, 20:56:25 »
Mazda ma materiały, bo czymś musi konkurować
Nie wszyscy chcą hybrydę. Namawiałem kuzyna (bez sprawdzenia w ciemno) na Camry, a on świadomie wybrac Mazdę 6. To juz jego trzeba Mazda i jest bardzo zadowolony. Nie przekraczając 120 km/h spaliła mu w trasie 6,5 l. Nie wierze do tej pory, ale tak pokazał komputer pokładowy. W środku bardzo miło i przyjemnie, cichutko. Pocieszałem się, że jego jest 2021 a moja 2012 (taka mała zamian cyferek :), ale poprzedniczka też była naprawdę fajnie wykończona i mimo iż tam siedział diesel, było cicho w aucie. O wiele ciszej jak w moje AVE
Fakt, nie każdy chce hybrydę. Na dzisiaj zużycie paliwa mniejsze od konkurencji o 1l/100km daje oszczedność ok.6,5kzł na 100tyś km, więc każdy ma tam jakąś swoją ekonomię.

Ps.
Zapomniałem o niemierzalnym czynniku "podobania się", który czasami bywa najważniejszy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1798 dnia: 12 Grudnia 2022, 21:01:55 »
Fakt, nie każdy chce hybrydę. Na dzisiaj zużycie paliwa mniejsze od konkurencji o 1l/100km daje oszczedność ok.6,5kzł na 100tyś km, więc każdy ma tam jakąś swoją ekonomię.
Masz rację, dla niektórych nie jest to najważniejsze.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1799 dnia: 12 Grudnia 2022, 21:06:53 »
O 1 litr ??? Ehe. Testowałem octavie 1.5 tsi. I na zimnym silniku przejechałem ok 12 km. 6 w mieście I 6 km na obwodnicy. Na koniec średnie 10 litrow, tucson 1.6. 150 km. To samo 9.8 litra po 8 km na prostej drodze. Wysiadłem i podziękowałem. CC nie przekroczyła mi póki co 6 litrow na zimnym silniniku. A dodam że ma 2 litry A nie 1.5 turbo. Dieslem 2.0 150km robiem srednio 7 litrow. Więc różnica ogromną oraz utrata wartości to dwa.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2022, 21:11:57 wysłana przez Crosscorolla »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl