Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479563 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1800 dnia: 12 Grudnia 2022, 21:23:42 »
O 1 litr ??? Ehe. Testowałem octavie 1.5 tsi. I na zimnym silniku przejechałem ok 12 km. 6 w mieście I 6 km na obwodnicy. Na koniec średnie 10 litrow, tucson 1.6. 150 km. To samo 9.8 litra po 8 km na prostej drodze. Wysiadłem i podziękowałem. CC nie przekroczyła mi póki co 6 litrow na zimnym silniniku. A dodam że ma 2 litry A nie 1.5 turbo. Dieslem 2.0 150km robiem srednio 7 litrow. Więc różnica ogromną oraz utrata wartości to dwa.
  może trzeba zmienić styl jazdy ? A tak przy okazji, to musiały być silne mrozy, po po 12 km to silnik już jest nagrzany.

« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2022, 21:25:53 wysłana przez witek1965 »

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1801 dnia: 12 Grudnia 2022, 21:40:51 »
Mój samochód jest nudny do wyrzygania i dlatego go kupiłem bo lubię takie samochody.
Ale my o nim nie piszemy, no bo jest nudny :)

Masz rację, dla niektórych nie jest to najważniejsze.

Zgadza się :) np. dla mnie  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2022, 21:43:26 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1802 dnia: 12 Grudnia 2022, 21:45:03 »
A o nudnych samochodach się nie pisze? Są setki for o nudnych samochodach, bo tych jest najwięcej
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2022, 21:48:04 wysłana przez pireus »

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1803 dnia: 12 Grudnia 2022, 21:46:27 »

Mój samochód jest nudny do wyrzygania i dlatego go kupiłem bo lubię takie samochody.
Ale my o nim nie piszemy, no bo jest nudny :) A tu jak w ulu...więc nie jest nudny   :grin:

Masz rację, dla niektórych nie jest to najważniejsze.

Zgadza się :) np. dla mnie  :laugh:
[/quote]
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1804 dnia: 12 Grudnia 2022, 22:54:33 »
nadal podkreslam że sa hiper nudne.
To CC jest mniej nudna? To chyba jest obecnie najbardziej nijaki i nudny model Toyoty. Jakby powrót do przeszłości.
Nie jest mniej nudna ale na tle grupy VW nie odstaje nudnością. To miałem na myśli. Prywatnie jeżdże Alfą. Jak chcę nacieszyć wzrok to zjeżdżam do garażu i od razu mi lepiej ale podobnie jak wszystkie wyżyłowane turbiny pali mi po mieście (90%jazd) 11,5 średnio. Dokładnie tak samo paliła Lancia a wcześniej MITO QV, dokłądnie tyle samo paliło mi Mondeo IV a potem V generacji.....na tym tle hybrydy Toyoty wypadają wiecej niż zacnie. Jak ktos zaczyna gaworzyć ze mu fura która ma między 180 a 220KM pali po mieście mniej niż 9 litrów paliwa to już wiem że bajkopisarz. Najmniej ile udało mi się wyciągnąć w niehybrydowym pojeździe w jazdach 80/20 na korzyść miasta to był Mercedes C klasy z silnikiem o ile pamiętam 200konnym (lub 180) i było to 8,5 litra ale naprawdę ćwiczyłem na nim eko jazdę.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2022, 22:59:54 wysłana przez EMJOT »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1805 dnia: 12 Grudnia 2022, 23:50:10 »

.na tym tle hybrydy Toyoty wypadają więcej niż zacnie.
akurat tej zalety nikt nie kwestionuje. Jest to niepodważalny atut.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1806 dnia: 12 Grudnia 2022, 23:53:44 »
Niskie spalanie jest bardzo miłym i bardzo ważnym dodatkiem. Rozwój techniki motoryzacyjnej kręci się wokół obniżania spalania, więc osoby które mówią inaczej nie brzmią wiarygodnie. Ale najważniejsza dla mnie jest przyjemność z płynnej jazdy hybrydą no i jeszcze parę innych rzeczy. A że to musi być Toyota... no cóż poradzić :-) A nudny Mercedes.... cóż... nawet yutube milczy :|
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2022, 00:01:19 wysłana przez surrender »

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1807 dnia: 13 Grudnia 2022, 05:42:36 »
Wg instrukcji CC wymaga docieranie przez pierwszy 1000 km. Polecam zmienić tarcze hybrydy na klasyczny obrotomierz, gdyż jazda wg wskaźnika nie informuje zbytnio o obrotach a trzeba szanować na początku samochod. Wskazówka Eco /power strasznie skacze góra dół wzgledem obrotomierza, przy obrotomierzy łatwiej operować gazem. Jazda do 3 tys obrotow jest wystarczajaca . Moje subiektywne zdanie.

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #1808 dnia: 13 Grudnia 2022, 09:19:55 »
O 1 litr ??? Ehe. Testowałem octavie 1.5 tsi. I na zimnym silniku przejechałem ok 12 km. 6 w mieście I 6 km na obwodnicy. Na koniec średnie 10 litrow, tucson 1.6. 150 km. To samo 9.8 litra po 8 km na prostej drodze. Wysiadłem i podziękowałem. CC nie przekroczyła mi póki co 6 litrow na zimnym silniniku. A dodam że ma 2 litry A nie 1.5 turbo. Dieslem 2.0 150km robiem srednio 7 litrow. Więc różnica ogromną oraz utrata wartości to dwa.
1 l/100km = 6,5kzł na 100tyś km użyłem jako jednostki. Przy 2 l/100km będzie 13kzł oszczędności, itd. A od nowego roku przelicznik powinien być jeszcze korzystniejszy dla oszczędnych aut, bo wraca vat 23% (do końca roku obowiązuje 8%) i paliwo powinno być droższe. Wiadomo, że CC nie jest najoszczędniejsza pod względem zużycia paliwa w ogóle, więc te wyliczenia mogą być różne, niekiedy na niekorzyść CC.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1809 dnia: 13 Grudnia 2022, 09:29:26 »
Polecam zmienić tarcze hybrydy na klasyczny obrotomierz
W CC jest taka opcja wyświetlacza ? Czy chcesz podłączać niezależny obrotomierz ?
W hybrydzie i tak nie masz dużej kontroli nad tym co robi silnik spalinowy, poza delikatnym operowaniem pedałem gazu.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1810 dnia: 13 Grudnia 2022, 10:48:46 »
Minusy
-Wyciszenie jest umowne i nawet topowe audio JBL nie pomaga w trasie
JBL służy poprawie dźwięku, a nie zagłuszaniu hałasu :).
Nie chodzi o to żeby był głośno, tylko żeby było ładnie.

Profesjonalne firmy tuningujący w zakresie audio, zaczynają od wyciszenia samochodu.
Czekam kto pierwszy wrzuci relacje z CC.
Wg. nie trzeba tego robić aż w takim zakresie jak Bartek79 https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48044.2385.html
2mkw maty + 2mkw pianki na każde drzwi, zrobi robotę w podstawowym zakresie.

gdy kupujesz nowy samochód i od razu umawiasz się w zewnętrznej firmie na poprawę fabryki xDD
tylko toyota tak potrafi?

inne marki dają porządne wyciszenie w standardzie, w tym segmencie

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1811 dnia: 13 Grudnia 2022, 11:25:19 »
Sądząc po filmikach tu wklejanych to dotyczy wszystkich marek.

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #1812 dnia: 13 Grudnia 2022, 11:41:42 »
gdy kupujesz nowy samochód i od razu umawiasz się w zewnętrznej firmie na poprawę fabryki xDD

Nie tylko, ale po co ludziom odbierać radochę z dołożenia własnej cegiełki? Ich kasa, bawią się za swoje, a jak mogą coś udoskonalić/poprawić to może mają jakieś poczucie spełnienia. Toyota daje trochę możliwości kreatywnego działania w tym zakresie, np. można jeszcze zrobić zabezpieczenie antykorozyjne (pewnie ze 2 lub 3 poziomy zaawansowania)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1813 dnia: 13 Grudnia 2022, 11:49:34 »
Nie tylko, ale po co ludziom odbierać radochę z dołożenia własnej cegiełki?

Tu jest wiele przyczyn, ja lubię sobie technicznie personalizować auto i praktycznie we wszystkich coś zmieniam pod siebie. Często poprawiam fabrykę są też osoby które robią to bo czerpią radość ze zmian a są też przypadki musu bo jazda czymś co wiesz o tym że dzień po gwarancji się rozleci jest średnia.
Ogólnie co auto i właściciel to inna historia. 

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1814 dnia: 13 Grudnia 2022, 12:10:16 »
No właśnie jakie marki?  2 lata temu jeździłem testowym Passatem i tam hulał wiatr, a na dodatek stukało zawieszenie. Tiguana 2022 testował Marek Drivers poszukaj.
Nie twierdzę że są tak samo głośne, bo CC nawet nie jeździłem. Ale w tej półce cenowej ciężko już o wyciszony samochód.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl