Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479507 razy)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #1830 dnia: 13 Grudnia 2022, 23:44:17 »
Ok 2500k. To teraz wezmy diesla w którym lecą wtryski piezoelektryczne, których nie można regentowac. Koszt 4000-8000 tys.. a gdzie dwumasy, egr, pompy CR, Padających rozrządów, zatartych pomp wody, turbin, dpf, kia sprzęgła 2x dct przy 60 tys km.. za 5-6k

Jak ktoś dobrze trafi diesla to ma takie COMBO przy 180-220 tys . A i benzyna potrafi nie wiele mniej..

Współczuję że wydałeś 2500. Istny dramat ta toyota na 200 tys km.
Ale ja na to nie narzekam ;)- naprawde byłem zadowolony z tego auta- auto kupilem z przebiegiem 160k i sprzedałem gdy miało 305k. Sprzedałem bo powoli ruda na zewnatrz zaczęła wychodzić - co nie zmienia faktu że z tym autem miałem naprawdę spokojną głowę dlatego tez podświadomie sympatia do marki, wiec wybór padł na Corollę Cross - dziś w salonie powiedziano mi ze 21 Grudnia auto wjedzie do polski a w aplikacji jeszcze nie dojechał do Belgii:) w pierwszej połowie stycznia rzekomo odbiór

Ps ważna informacja - bo sprzedałem
Znajomemu i auto widzialem
Na na co dzień do póki się nie przeprowadziłem - wiem że regenerował pompę paliwa przy 315 000 i miał do wymiany wtryski ale zostawił to na później aby nie robić na raz i nie wiem która opcje wybrał bo się wyprowadziłem z bloku i kontakt się urwał. Sama pompa z robotą to było 2200zł a wtryski czy regenerował czy kupił nowe trudno powiedzieć. Wiem Że pompa posypała opiłkami i był czyszczony cały układ paliwowy łącznie ze zbiornikiem - nawet chyba jeszcze zdjęcia mam

Wiec toyocie tez to się zdarza

O mam zdjecie:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalko

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1831 dnia: 14 Grudnia 2022, 00:04:54 »
Ale ja na to nie narzekam - naprawde byłem zadowolony z tego auta- auto kupilem z przebiegiem 160k i sprzedałem gdy miało 305k. Sprzedałem bo powoli ruda na zewnatrz zaczęła wychodzić - co nie zmienia faktu że z tym autem miałem naprawdę spokojną głowę

Ja bym najpierw ustalił bo może dyskutujesz z Kubusiem o dwóch różnych silnikach. Ty miałeś silnik ct sądząc po fotach a opadające tuleje to raczej ad.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1832 dnia: 14 Grudnia 2022, 00:07:21 »
Ale ja na to nie narzekam - naprawde byłem zadowolony z tego auta- auto kupilem z przebiegiem 160k i sprzedałem gdy miało 305k. Sprzedałem bo powoli ruda na zewnatrz zaczęła wychodzić - co nie zmienia faktu że z tym autem miałem naprawdę spokojną głowę

Ja bym najpierw ustalił bo może dyskutujesz z Kubusiem o dwóch różnych silnikach. Ty miałeś silnik ct sądząc po fotach a opadające tuleje to raczej ad.
A już się gubię to był
Diesel 1.4D4D :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1833 dnia: 14 Grudnia 2022, 00:52:20 »
Sądząc po filmikach tu wklejanych to dotyczy wszystkich marek.
masz rację. jak ktoś ma 63dB i che mieć 60, bo lubi słyszeć jak komar bzyczy. O tych innych nikt nie pisze, że wyją.
Ale w tej półce cenowej ciężko już o wyciszony samochód.
Tiguan, to co to jest ? przecież nie premka, tylko to samo co CC.
To przejedź się np. Peugeot.
  albo Renault Captrur - 60,6,8 dB przy 80 km/h

Poniżej pomiary przy prędkości 130 km/h. Wybrano tylko najcichsze z danego segmentu i najgłośniejsze. CC jeszcze nie było w produkcji.
Przy 130 km/h :najcichsi            i            najgłośniejsi
Peugeot 3008 2.0 Hdi 66,5 dB            Mitsubishi ASX 1.6 73,5 dB

Ford Kuga 2.2 TDCi 66,6 dB               Subaru Forester 2.0 73,5 dB

Volkswagen Tiguan 2.0 TSI 66,6 dB    Suzuki SX4 S-Cross 1.6 4WD 73,6 dB  uff żadna Toyota się nie załapała :)

Natomiast w klasie średniej znowu japońskie najgłośniejsze.

Volvo V60 T3 64,8 dB  vs   Toyota Avensis 2.0 D-4D 71,0 dB
Volvo V60 T5 66,3 dB Toyota Avensis TS 1.8 71,8 dB
Audi A4 2.0 TFSI 65,5 dB Mazda 6 2.2 SkyActiv-D 4×4 71,5 dB

Vito-drakula, ja też zastanawiałem się, czy wygłuszenie samochodu przez siebie, czy profesjonalny zakład może spowodować utratę gwarancji, zwłaszcza tą na perforację nadwozia. Bo wiem, że konserwacja podwozia nie powoduje utraty gwarancji, bo na podwozie gwarancji w Toyocie nie ma, przynajmniej tak wyczytałem.

Ostatnio rzuciło mi się w oczy zdjecie CC z zamontowanymi głośnikami JBL, oczy przetarłem ze zdumienia. W jakim celu umieszczono  głośnik na lewym nadkolu ? Te zwykłe mają mniej głośników więc  tam nie ma głośnika i słusznie. Przecież to jest kompletnie pozbawione sensu.

Czytaj więcej: https://www.wyborkierowcow.pl/halas-przy-predkosci-autostradowej-ranking/2/

« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2022, 00:58:39 wysłana przez witek1965 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1834 dnia: 14 Grudnia 2022, 06:13:42 »
Głosik basowy w tym miejscu  jak w większości marek.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1835 dnia: 14 Grudnia 2022, 07:47:09 »
Natomiast w klasie średniej znowu japońskie najgłośniejsze.
Po tym co napisaliśmy wniosek jest prosty każda z marek ma swoje "ale" toyota jest głośna i są trzy opcje rezygnujesz z zakupu, kupujesz i olewasz, kupujesz i wyciszasz.

« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2022, 07:52:29 wysłana przez ledziu »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1836 dnia: 14 Grudnia 2022, 08:06:53 »
Było tak:  Kupiłem swoją Corollę 1,6 rocznik 2017 po wcześniejszym użytkowaniu paru VW tdi. Ostatni to był 18 letni pasek 1.9 tdi.  W nową Corollę zaraz zapakowała się rodzina na przejażdżkę i wszystko ok bo cacy i nowe. No ale żona kompletny laik samochodowy, która odróżnia auta jedynie po kolorach, po chwili jazdy mówi no ale czemu w tym aucie tak buczy i jest głośno. No to gdzieś przy prędkości 70 km/h słychać było już mocno szum kół. W 18 letnim pasku było jednak o wiele ciszej.  Pojechaliśmy na autostradę, a tam przy 140 było jeszcze o wiele głośniej to dali mi spokój z szumami przy niskich prędkościach :) 

Tak więc:

- Corollki są słabo wyciszone,  no ale o tym wszyscy już wiedzą i tu nie ma co nawet dyskutować,
- Są za to mało awaryjne, no przynajmniej  moja jeszcze nie zaliczyła dosłownie żadnej usterki,

Należy sobie życzyć aby Toyota utrzymała bezawaryjność na odpowiednio wysokim poziomie to te oszczędności w wygłuszeniu i inne drobiazgi da się pewnie przeżyć :)

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1837 dnia: 14 Grudnia 2022, 08:24:33 »
- korizja... widział Pan mercedesy ? I mazdy ?

akurat Mazda jest obecnie najlepiej zabezpieczonym Japończykiem, podwozia są solidnie zabepieczone antykorozyjnie

toyota...wszystkie modele, łącznie z chr, rav4 i corolla cross są 'gołe'...jeśli chodzi o pierwsze wymienione modele to na forach pełno informacji o 2-3 letnich autach gdzie ruda już grasuje w podwoziach, poczytaj sobie; corolla cross - no cóż, nie zakładam, że jest inaczej w tym temacie
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2022, 08:34:07 wysłana przez Hisss »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1838 dnia: 14 Grudnia 2022, 08:40:02 »
.jeśli chodzi o pierwsze wymienione modele to na forach pełno informacji o 2-3 letnich autach gdzie ruda już grasuje w podwoziach, poczytaj sobie; corolla cross - no cóż, nie zakładam, że jest inaczej w tym temacie
Tak masz rację, tylko proponuje zobaczyć fora Mazdy.
I żeby nie było piszę tak bo już kiedyś były w internecie informacje tak powielane z kompa do kompa jak Mazda przestała rdzewieć czego jednak nie zrobiła.
Dla mnie Japończyki rdzewieją mniej lub bardziej. Jedynym chyba białym krukiem jest Lexus który z kilkoma epizodami dobrze się trzyma.
P..s.

Gdzieś miałem zapisane foty białych butów w brązowym pyle belki deski rozdzielczej Mazdy 6 skyactiv  :-)
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2022, 08:42:06 wysłana przez ledziu »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1839 dnia: 14 Grudnia 2022, 09:08:27 »
W 18 letnim pasku było jednak o wiele ciszej
Stary Passat będzie cichszy od nowego Arteona. Poza tym porównujesz sztandarowa limuzynę na tamte lata z tanim blaszanym jeździdełkiem, wiec jak to porównanie miało wypaść?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1840 dnia: 14 Grudnia 2022, 09:32:01 »
Tiguan, to co to jest ? przecież nie premka, tylko to samo co CC.
Tiguanem jeździł Marek Drivers i narzekał na wyciszenie podłogi. Ja testowałem Passata i również był głośny i co najgorsze zawieszenie było głośne. A Tiguan 200 koni + dodatki to raczej nie jest półka cenowa CC. Ja wiem, że na pierwszy rzut oka w WV nie jest drogo, ale jak się zagłębisz w skomplikowany konfigurator, to się przekonasz jakie tam są triki i ile ostatecznie to kosztuje.
Jeśli wolisz Reno albo Puga, to również poszukaj (hehe) jakiego silnika 200 koni o pojemności kartonu mleka ale na pewno wesoło później nie będzie.
Chcesz samochód bez wad (?) to trzeba wydać 250-300kzł i brać choćby Mercedesa :grin:

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1841 dnia: 14 Grudnia 2022, 09:36:27 »
W 18 letnim pasku było jednak o wiele ciszej
Stary Passat będzie cichszy od nowego Arteona. Poza tym porównujesz sztandarowa limuzynę na tamte lata z tanim blaszanym jeździdełkiem, wiec jak to porównanie miało wypaść?

Wiadomo - tak sobie tylko pomyślałem, że Toyocie Corolli powino starczyć te 18 lat aby dogonić w wyciszeniu tego starego paska :(

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1842 dnia: 14 Grudnia 2022, 10:10:11 »
Chcesz samochód bez wad (?) to trzeba wydać 250-300kzł i brać choćby Mercedesa
Też niestety ma swoje wady.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1843 dnia: 14 Grudnia 2022, 10:26:14 »
Wiadomo - tak sobie tylko pomyślałem, że Toyocie Corolli powino starczyć te 18 lat aby dogonić w wyciszeniu tego starego paska :(
Dokładnie stało się na odwrót.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1844 dnia: 14 Grudnia 2022, 13:43:31 »
Poza tym porównujesz sztandarowa limuzynę na tamte lata
bład, sztandarową limuzyna w owym czasie był Phaeton. Niewypał, którym VW chciał wejść do klasy premium. Dzisiejszy Golf również będzie cichszy, tak jak Tiguan od Corolli .
Głosik basowy w tym miejscu  jak w większości marek.
jeśli basowy, to OK, aczkolwiek przy załadowanym bagażniku to dalej tak trochę średnio.
- Corollki są słabo wyciszone,  no ale o tym wszyscy już wiedzą i tu nie ma co nawet dyskutować,
jak widzisz do fanboyów to nie dociera i będą szli w zaparte, że to nieprawda i każde auto tej klasy tak ma, co jest nieprawdą. Urządzenia pomiarowe mówią swoje.
Mazda jest obecnie najlepiej zabezpieczonym Japończykiem, podwozia są solidnie zabepieczone antykorozyjnie
tak jest. Ludzie bazuja nawet nie na poprzednim modelu, a jeszcze wcześniejszym np. Mazdzie 6 pierwszej generacji i Maździe 626. Tu rudy miał pole do popisu.
Tiguanem jeździł Marek Drivers i narzekał na wyciszenie podłogi.
  narzekać można, pytanie co pokazał sonometr przy 130 km/h, bo wskazanie urządzenia pomiarowego jest dla mnie bardziej wiarygodne. Co nie znaczy, że można wyciszyć jeszcze bardziej. 3 dB to jest przepaść (podwojenie poziomu hałąsu)
tak sobie tylko pomyślałem, że Toyocie Corolli powinno starczyć te 18 lat aby dogonić w wyciszeniu tego starego paska :(
niestety producenci ida w całkowicie innym kierunku odkąd to projekty konstruktorów przechodzą przez ręce księgowych.

kupujesz i wyciszasz.
no oczywiście, że można. Tylko czy nie byłoby łatrwiej zrobić to w fabryce, gdzie goła karoseria stoi na stanowisku, wszystkie elementy sa idealnie wycięte, zamontowane przez automat. Jaki byłby koszt, skoro zakłady tym się trudniące muszą rozebrać w drobny mak prawie całe auto. Czy ktokolwiek z klientów w ogóle zastanawiałby się nad kwotą 2-3 tysiące więcej do ceny auta ? Maksymalny pakiet kosztuje w dobrym zakładzie ok 13 tysięcy. Podstawowy 4 tysiące i pamiętajmy, że jest to robota ręczna, więc koszty robocizny pochłaniają większość finalnego kosztu usługi.
I dalej pozostaje dylemat - jakie będzie stanowisko producenta, czy importera, w tym wypadku TMP, do gwarancji.

https://ciche-auto.pl/cennik/
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2022, 13:45:29 wysłana przez witek1965 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl