Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479511 razy)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1860 dnia: 15 Grudnia 2022, 20:59:37 »
Aż jestem ciekawy. Jutro maja mi przyprowadzić. Zobaczymy. Jeżeli jest znacząco głosniejsza od CHR to rzeczywiście jest jakis problem. Z tych wszytskich samochodów którymi jeździłem najcichsza jednak chyba była (po za przyspieszaniem) Camry. RAVka była zdecydowanie głosniejsza od Camry. Oczywiście subiektywnie porównac będe mógł do CHR któa jeżdze od 2 tygodni (Camry już mi sie zatarło a RAVka dłużej jeździłęm rok temu ale za to równolegle z Camry) ale za to codzinnie i POW i miasto więc dam Wam znać jak to subiektywnie wygląda. Mierniki miernikami a ucho uchem :)

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1861 dnia: 15 Grudnia 2022, 21:13:40 »
Aż jestem ciekawy. Jutro maja mi przyprowadzić. Zobaczymy. Jeżeli jest znacząco głosniejsza od CHR to rzeczywiście jest jakis problem. Z tych wszytskich samochodów którymi jeździłem najcichsza jednak chyba była (po za przyspieszaniem) Camry. RAVka była zdecydowanie głosniejsza od Camry. Oczywiście subiektywnie porównac będe mógł do CHR któa jeżdze od 2 tygodni (Camry już mi sie zatarło a RAVka dłużej jeździłęm rok temu ale za to równolegle z Camry) ale za to codzinnie i POW i miasto więc dam Wam znać jak to subiektywnie wygląda. Mierniki miernikami a ucho uchem :)

Jeżdżąc normalnie nie przekraczam 3 tys obrotów i auto zasuwa. Żadnej głośności tam nie ma nadzwyczajnej. Przy 4 tys jest głośniej ale nie ma szans tyle kręcić bo nie trzeba.

Jutro będę  badał sonometrem  i zdam relacje.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1862 dnia: 15 Grudnia 2022, 21:16:11 »
Rav4 też cicha nie jest, więc się zastanów, a skrzynia też eCVT.
wiem, ale chociaż w środku wygląda i ma przyjemne materiały. Nie wiem jak komu, ale mi auto ma również sprawiać przyjemność, a nie tylko zawieźć z punktu A do B, oraz się po prostu podobać. Już 7 lat jeżdżę autem kupionym z rozsądku.

Przy 4 tys jest głośniej ale nie ma szans tyle kręcić bo nie trzeba.
to bym chyba pofrunał na 6 biegu (manual) Przy normalnej

jeździe 3 obr. to maks. Już teraz wiem skąd u Ciebie takie zużycie paliwa we wszystkich autach jakimi jeździłeś :(
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2022, 21:24:08 wysłana przez witek1965 »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1863 dnia: 15 Grudnia 2022, 21:28:40 »
Rav4 też cicha nie jest, więc się zastanów, a skrzynia też eCVT.
wiem, ale chociaż w środku wygląda i ma przyjemne materiały. Nie wiem jak komu, ale mi auto ma również sprawiać przyjemność, a nie tylko zawieźć z punktu A do B, oraz się po prostu podobać. Już 7 lat jeżdżę autem kupionym z rozsądku.

Przy 4 tys jest głośniej ale nie ma szans tyle kręcić bo nie trzeba.
to bym chyba pofrunał na 6 biegu (manual) Przy normalnej

jeździe 3 obr. to maks. Już teraz wiem skąd u Ciebie takie zużycie paliwa we wszystkich autach jakimi jeździłeś :(
Jutro chyba tez RAVka dojedzie równolegle. Nie pamiętam już w czym RAV wyróżniała się na tle Camry ale tam szału wewnątrz nie było więc porównam 1:1 do CC. Zobaczymy czy będę pluł sobie w brodę :) że nie wziąłem RAV...ale szczerze to wątpię.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1864 dnia: 15 Grudnia 2022, 21:39:35 »
Nie pamiętam już w czym RAV wyróżniała się na tle Camry ale tam szału wewnątrz nie było
wiem, że nie ma, ale też nie jest paskudnie. W końcu to nie klasa premium

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1865 dnia: 16 Grudnia 2022, 09:43:26 »
Mój CC oczywi scie jeszcze nie przyjechał ale RAVka juz stoi w wersji execitive. To wracam do tematu materiałów. Bo jeżeli w CC jest aż tak źle w stosunku do RAV to chyba jej nie odbiorę :) Generalnie tani szary plastik na konsoli środkowej. Jest ta mityczna miękka deska na górze ale..... i tu szoook ...nikt z Was  nie zwraca uwagi na jedno z najbardziej newralgicznych miejsc. Twardy plastik w przestrzeni kolanowej konsoli centralnej. Nie wiem jak wam to może nie przeszkadzać. I to powaznie piszę. Może ja jestem dziwny ale nie mając najdłuzszych nóg w trasie prawie zawsze opieram się bokiem na wysokości kolana o to cholerstwo i po dłuzszej podróży jest to bolesne. W części samochodów którymi jeździłem to miejsce jest miękkie i to duża zaleta. Zaskoczyła mnie również bardzo niewygodna pozycja na tylnej kanapie. Taka półleżąca. Nie zauwazyłem regulacji oparcia . Byc może jest. W tym położeniu w którym dotarł siedzenie jest męczące. Chyba ze ma się chęć "wyleżec " na tylnej kanapie. Miejsce na stopy jest ale bez szału. generalnie z tyłu Sam za sobą jest dużo miejsca. No to teraz czekam na CC i zobaczymy. Zapach nowego samochodu jest urzekający. No i Ravka przyjechała w szarym kolorze w którym wygląda super.

Offline Eliane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1866 dnia: 16 Grudnia 2022, 10:09:29 »
Zaskoczyła mnie również bardzo niewygodna pozycja na tylnej kanapie. Taka półleżąca. Nie zauwazyłem regulacji oparcia . Byc może jest. W tym położeniu w którym dotarł siedzenie jest męczące. Chyba ze ma się chęć "wyleżec " na tylnej kanapie.

Oparcie tylnej kanapy jest regulowane w dwóch położeniach.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1867 dnia: 16 Grudnia 2022, 10:24:03 »
Zaskoczyła mnie również bardzo niewygodna pozycja na tylnej kanapie. Taka półleżąca. Nie zauwazyłem regulacji oparcia . Byc może jest. W tym położeniu w którym dotarł siedzenie jest męczące. Chyba ze ma się chęć "wyleżec " na tylnej kanapie.

Ale w RAvce? OK , faktycznie jest. :) No to więcej uwag do RAV nie mam. Płytki bagażnik to może jeszcze to ale ja dużo nie woże więc nie przeszkadzało by mi to. Oczywiście dziwne wyposazenie. Niby wersja executive a brak navi ale jest kamera 360. Potwierdza się wcześniejsza opinia o kamerce w lusterku. Fajny gadżet ale po przejechaniu 11km z salonu do firmy tak ufajdana, że bezużyteczna. Powinna mieć spryskiwaćz zeby był sens użytkowania.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2022, 10:28:32 wysłana przez EMJOT »

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1868 dnia: 16 Grudnia 2022, 10:38:02 »
Tylko pytanie - nikt z Was nie ma otwierania na kop w CC ? Tylko z przycisku ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #1869 dnia: 16 Grudnia 2022, 11:11:33 »
Witam wszystkich. Jeździłem testowo CC i a jakże oglądałem - no i zamówiłem (termin odbioru luty 2023). Jednak nie wszystko zdążyłem w trakcie testów zweryfikować, dlatego z dużym zainteresowaniem śledzę forum i wszystkie posty n/t CC. Zatem dorzucę i ja swoje pytanie do tych którzy już posiadają - otóż na jednym z filmików testowych - testujący dość szczegółowo opisywał wyposażenie i moje zdziwienie wywołał fakt, że w tylnych lampach kierunkowskazów były zwykłe (bodajże żółte) żarówki (co skomentował z sarkazmem - "ale japońskie...")  :| :shock:
Czy faktycznie macie tam zwykłą żarówę  :shock: :-(
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1870 dnia: 16 Grudnia 2022, 11:20:15 »
Jakbyś wszedł w specyfikację Toyoty CC, to zdobyłbyś tę informację, że wszystkie światła są w technologii LED lub basic LED:

Światła do jazdy dziennej w technologii LED
Światła główne w technologii LED (Basic LED)
Światła główne w technologii LED
Automatyczne światła z czujnikiem zmierzchu
Tylne światła w technologii LED (Basic LED)
Tylne światła w technologii LED
Światła przeciwmgielne w technologii LED
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1871 dnia: 16 Grudnia 2022, 11:21:21 »
Twardy plastik w przestrzeni kolanowej konsoli centralnej. Nie wiem jak wam to może nie przeszkadzać. I to powaznie piszę. Może ja jestem dziwny ale nie mając najdłuzszych nóg w trasie prawie zawsze opieram się bokiem na wysokości kolana o to cholerstwo i po dłuzszej podróży jest to bolesne.
Faktycznie w RAVce konsola jest twarda ale to czy komuś uwiera, czy nie zależy od budowy anatomicznej. Mnie przeszkadzało, więc dokupiłem na Ali... miękkie doklejane poduszki (piękne to to nie jest). ;)

Offline Eliane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1872 dnia: 16 Grudnia 2022, 11:21:32 »

Ale w RAvce? OK , faktycznie jest. :) No to więcej uwag do RAV nie mam. Płytki bagażnik to może jeszcze to ale ja dużo nie woże więc nie przeszkadzało by mi to. Oczywiście dziwne wyposazenie. Niby wersja executive a brak navi ale jest kamera 360. Potwierdza się wcześniejsza opinia o kamerce w lusterku. Fajny gadżet ale po przejechaniu 11km z salonu do firmy tak ufajdana, że bezużyteczna. Powinna mieć spryskiwaćz zeby był sens użytkowania.

Pisałem o CC.

Offline paulx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1873 dnia: 16 Grudnia 2022, 12:15:48 »
Witam wszystkich. Jeździłem testowo CC i a jakże oglądałem - no i zamówiłem (termin odbioru luty 2023). Jednak nie wszystko zdążyłem w trakcie testów zweryfikować, dlatego z dużym zainteresowaniem śledzę forum i wszystkie posty n/t CC. Zatem dorzucę i ja swoje pytanie do tych którzy już posiadają - otóż na jednym z filmików testowych - testujący dość szczegółowo opisywał wyposażenie i moje zdziwienie wywołał fakt, że w tylnych lampach kierunkowskazów były zwykłe (bodajże żółte) żarówki (co skomentował z sarkazmem - "ale japońskie...")  :| :shock:
Czy faktycznie macie tam zwykłą żarówę  :shock: :-(
Polska instrukcja obsługi - strony 404/405 i 479 (https://d24bc9lyrt5en5.cloudfront.net/Customer-Portal-Admin/emanuals/TOYOTA/OM16576PL.pdf):
Tylne kierunkowskazy - żarówka 21W typ A

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1874 dnia: 16 Grudnia 2022, 12:35:26 »
... Może ja jestem dziwny ale nie mając najdłuzszych nóg w trasie prawie zawsze opieram się bokiem na wysokości kolana o to cholerstwo i po dłuzszej podróży jest to bolesne. W części samochodów którymi jeździłem to miejsce jest miękkie i to duża zaleta. Zaskoczyła mnie również bardzo niewygodna pozycja na tylnej kanapie. Taka półleżąca. Nie zauwazyłem regulacji oparcia . Byc może jest. W tym położeniu w którym dotarł siedzenie jest męczące. Chyba ze ma się chęć "wyleżec " na tylnej kanapie.
Co do ravki:
Oparcie tylne jest też regulowane.
Jeździłem wieloma autami i bywało sporo gorzej jeśli chodzi o tunel środkowy. Tu przy moim 184 - zero problemu.
Bagażnik jest "płytki" przy górnej pozycji podłogi, można ją obniżyć w wersjach bez i z kołem dojazdowym. Z pełnowymiarowym chyba nie, ale nie sprawdzałem, generalnie duży i ustawny jest bagażnik.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2022, 12:37:05 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl