Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479674 razy)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1875 dnia: 16 Grudnia 2022, 12:58:16 »
... Może ja jestem dziwny ale nie mając najdłuzszych nóg w trasie prawie zawsze opieram się bokiem na wysokości kolana o to cholerstwo i po dłuzszej podróży jest to bolesne. W części samochodów którymi jeździłem to miejsce jest miękkie i to duża zaleta. Zaskoczyła mnie również bardzo niewygodna pozycja na tylnej kanapie. Taka półleżąca. Nie zauwazyłem regulacji oparcia . Byc może jest. W tym położeniu w którym dotarł siedzenie jest męczące. Chyba ze ma się chęć "wyleżec " na tylnej kanapie.
Co do ravki:
Oparcie tylne jest też regulowane.
Jeździłem wieloma autami i bywało sporo gorzej jeśli chodzi o tunel środkowy. Tu przy moim 184 - zero problemu.
Bagażnik jest "płytki" przy górnej pozycji podłogi, można ją obniżyć w wersjach bez i z kołem dojazdowym. Z pełnowymiarowym chyba nie, ale nie sprawdzałem, generalnie duży i ustawny jest bagażnik.

I jeszcze mała korekta co do kamerki lusterka. Ona jest pod szyba i teoretycznie ma pole widzenia czyścić wycieraczka tylnej szyby tylko w praktyce kamerka znajduje sie na samej końcówce pióra więc stąd te smugi i zabrudzenia

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1876 dnia: 16 Grudnia 2022, 15:20:58 »
Tylne światła w technologii LED (Basic LED)
Tylne światła w technologii LED,Światła do jazdy dziennej w technologii LED
kierunkowskazy jak się okazuje nie zaliczają się do świateł.

Światła do jazdy dziennej/przednie Światła po-
zycyjne (z  żarówką) hmmm.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1877 dnia: 16 Grudnia 2022, 15:21:30 »
Tak samo jak w rav4 ;) kierunki zwykle żarówki.
Przynajmniej w mojej, przed liftem.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2022, 15:24:08 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1878 dnia: 16 Grudnia 2022, 15:43:00 »
Ale komu to przeszkadza czy jest zarówka czy led?? Ja siedze w aucie w srodku... i co mnie obchodzi co jest na zewnatrz auta - zarówka czy led??

Proponuje ruszyć temat ramek do tablicy rejestracyjnej czy plastik to ABS czy PP oraz jaki jest kolor tej ramki, wyglada na RAL 9005 chyba?? , bo może nie kontrastować z Piano black na zderzakach i listwach ?

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1879 dnia: 16 Grudnia 2022, 16:42:05 »
Pierwsze pomiary sonometrem.

Jazda 50-70 km/h. Ok 60 dB. Na mokrym asfalcie. Jazda 90km/h z przyspieszaniem. Pokazało max 66 dB. Rozmowa w aucie ok 71 dB . Obroty 4 tys przyspieszanie ok 71 dB ale nie miałem się gdzie rozpędzić bo to auto jest za szybkie i zaraz pod 100 dochodzi. Hehehe.

Wyniki na szybko mokry asfalt. Urządzenie fabrycznie kalibrowane za 160 zł. Nie najtańsze z allegro za 55 zł.

Więc póki co to wcale nie jest glosno względem innych aut.

Testy będę dopiero robil jak pojadę gdzieś w trasę. Bo teraz krotki odcinki miałem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1880 dnia: 16 Grudnia 2022, 17:14:20 »
Jazda 50-70 km/h. Ok 60 dB. Na mokrym asfalcie. Jazda 90km/h z przyspieszaniem. Pokazało max 66 dB. Rozmowa w aucie ok 71 dB . Obroty 4 tys przyspieszanie ok 71 dB ale nie miałem się gdzie rozpędzić bo to auto jest za szybkie i zaraz pod 100 dochodzi. Hehehe.

To zdaj relację w odniesieniu do filmików będzie łatwiej zweryfikować.

Fajnie jak byś podał rodzaj model opon.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1881 dnia: 16 Grudnia 2022, 17:57:29 »
Ale komu to przeszkadza czy jest zarówka czy led?
szczerze mówiąc, wolę zwykłe, tradycyjne żarówki. W razie W, wymieniam szybko i bezboleśnie (w sensie finansowym) i jadę dalej .  W AVE mam również żarówki w kierunkowskazach.Natomiast LED, zapewne wiązałby się z wizytą w ASO i tu robi się problem. Natomiast nie za bardzo rozumiem co autor miał na myśli w kwestii przednich pozycyjnych i dziennych. U mnie dzienne święcą jasno, a pozycyjne, to te same Ledy, tylko są mniej intensywne. Rozwiązanie chyba bardziej kosztowne bo inaczej nie potrafię wyjaśnić dlaczego Toyota zastosowała takie właśnie rozwiązanie w nowszym samochodzie, ale to też jest żaden problem. Tylko opis delikatnie wprowadza w błąd.  Ale co się dziwić, skoro niejeden konsultant w Toyocie nie potrafi odpowiedzieć czym różnią się światła LED od Basic Led.

Jazda 90km/h z przyspieszaniem. Pokazało max 66 dB.
no proszę Cię. Inne auta tyle mają przy 130 km/h.
Rozmowa w aucie ok 71 dB
też się zgadza. W samochodzie odruchowo się rozmawia głośniej w czasie jazdy jak na postoju przy zgaszonym silniku. Robimy to bezwiednie.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2022, 18:05:12 wysłana przez witek1965 »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1882 dnia: 16 Grudnia 2022, 18:32:03 »
No dobra. Zrobiłem tylko kilkanaście kilometrów. Jedzie się idealnie. Bardzo dobre zawieszenie. Dużo mu bliżej do Camry niż do Ravki. Głośność napewno nie jest większa niż w 120 konnej CHR która przyjechałem do salonu i jeździłem ostatnie 2 tygodnie. Specjalnie jechałem dzisiaj z wyłączonymi multimediami żeby sprawdzac tylko to. Dzisiaj jeszcze pojadę to spróbuje pożyłowac autko na obwodnicy. Multimedia to przeskok o długośc w stosunku do CHR i dzisiaj oglądanej Ravki. To nie ejst kwestia wyłącznie nowego ekranu (responsywnego w końcu) ale chyba jednostka centralna ma wyraxnie szybszy procesor. Wszystko chodzi płynnie i szybko. Połączenie z usługami nie poszło gładko. Cały czas wyskakuje mi komunikat ze brak możłiwości połączenia profilu i car multimedia tymczasem wszystkie funkcje działają tzn odpaliła nawigacja, przetestowałem otwieranie i zamykanie pojazdu oraz włączanie zdalnie ogrzewania. Działa. Czujnika nie do klapy nie ma. Nie mam progów al emają dojechać. Wątpię żebym zakłładał. Wnętrze. Sorry ale wysiadłem z CHR i siedziałem długo w naszej firmowej RAVce dzisiaj. Oprócz mitycznej góry deski nie czuję że RAV jest o klase wytżej, podobnie do CAMRY. W końcu jezdziłem nią ponad rok.  Jeżeli chodzi o miejsce to oczywiście Ravka jest większa nie ma o czym dyskutowac ale siedząc sam za sobą nie mam poczucia ciasnoty któa miałem w CHR. Po prostu jest normalnie. Samochód dla układu 2+2. Naporadę nie wiem o co chodzi z tymi za krótkimi siedziskami przednich foteli. Fotele są super wygodne. Bałe się, ze tego będzi emi z Camry brakowało. NIesłusznie. Lakierek perłowy nice. Camry miałem w kolorze lodówki więc duża róznica.  Nawigacja nie jest wyświetlana na zegarach ale wskazówki nawigacji juz tak . To tak na szybko. Ci którzy pytali o audio IP to funkcja jest do ustawienia w menu. Po prostu jeżeli radio traci zasięg przęłacza się na IP o ile stacja ma taki odpowiednik. Tyle w temacie . Miły dodatek. Sterowanie głosowe to postęp o dwie długości. Moż enie ma ogromnej ilości funkcji ale w końcu mówię zadzwoń do Janka Kowalskiego a system dzwoni a nie zadaje mnostwa glupich pytan i na końcu mówi że nie rozumie. Dziwne że nie można głosowo włączyć podgrzewania foteli skoro można zrobić to zdalnie. No ale może jakis update :) 

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1883 dnia: 16 Grudnia 2022, 18:39:37 »
w końcu mówię zadzwoń do Janka Kowalskiego a system dzwoni a nie zadaje mnostwa glupich pytan i na końcu mówi że nie rozumie.
co więcej, możesz podyktowac tekst na WhatsUp'a, przeczyta ci głośno co przyszło do Ciebie. (przynajmniej tak jest w starszej wersji) :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1884 dnia: 16 Grudnia 2022, 20:49:07 »
W starszej wersji czego? Bo On nie o AA i CP a o systemie wbudowanym toyoty.  W poprzedniej wersji siermiężnie to działało, dopiero AA I CP rozwiązło problrm w 100%.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1885 dnia: 16 Grudnia 2022, 21:29:24 »
W starszej wersji czego?
w Corolli 2019 działa jak napisałem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1886 dnia: 16 Grudnia 2022, 23:26:49 »
W starszej wersji czego?
w Corolli 2019 działa jak napisałem.
Ale co działa? Bo dyktowanie i odbieranie to norma w każdym z tego rocznika (takie minimum), mało tego, może Ci opowiadać kawały, wybierać płyty, wykonawców, podawać prognozę pogody, czytać audiobooki, wiadomości, a nawet możesz pogadać - serio i wszystkie komendy głosowo w starym TT2 z AA i CP.
 Idź do salonu, usiądź za sterami i poproś by Ci włączyli nowe multimedia i zrozumiesz różnicę.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1887 dnia: 17 Grudnia 2022, 10:01:08 »
Idź do salonu, usiądź za sterami i poproś by Ci włączyli nowe multimedia i zrozumiesz różnicę.
nie będę miał odniesienia, bo Corolla o której mówię, należy do córki i nie mam z nią zbytnio do czynienia, a moja AVE to....... kilka epok wstecz pod tym względem. W sumie dla mnie multimedia mogą nie istnieć. Byleby talefon się połączył, bo to sie przydaje. Stare grzyby nie doceniają takich bajerów, natomiast doceniają co innego w samochodach.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1888 dnia: 17 Grudnia 2022, 11:46:29 »
Doceniają, ja też mlody nie jestem, a wygoda z jaką głosowo wybierasz trasę, płytę czy audiobooka - bezcenne.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1889 dnia: 17 Grudnia 2022, 14:56:45 »
łośność napewno nie jest większa niż w 120 konnej CHR która przyjechałem do salonu i jeździłem ostatnie 2 tygodnie

A z ciekawości, jeździłeś silnikiem 2.0 184 konnym? Ja niedawno zrezygnowałem z CC i zamówiłem C-HR GR Sport 2.0, który jest cichszy od CC, udawało mi się normalnie jeździć przez miasto jak w starym aucie i nie słyszeć wycia. Oczywiście wtedy nie mamy takiego zacnego przyspieszenia jak w CC. Coś za coś.

Ale na logikę to by się zgadzało, bo mając 122 konie samochód wchodzi na wyższe obroty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl