Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479564 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #2025 dnia: 28 Grudnia 2022, 20:48:34 »
Wyszło 211 tys. zł. Szok
mi wyszło 209,5 tyś. Dodałem wszystkie jakie są pakiety do wersji P E

Ja mam CC i im dłużej jeżdżę tym bardziej nudne to auto, bo to co plastikow itp to emigrant ma rację. .....
nagły zwrot akcji, czy zamierzony sarkazm ?
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 20:55:11 wysłana przez witek1965 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2026 dnia: 28 Grudnia 2022, 21:21:00 »
Czyżby chłodna ocena? Po rozmowie z żoną :).

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2027 dnia: 28 Grudnia 2022, 21:55:25 »
Byłem wczoraj w Toyocie na test akumulatora trakcyjnego, żeby przedłużyć jego gwarancję o kolejny rok. Była okazja zobaczyć na żywo Corollę Cross Hybrid. Z tym samochodem Toyocie kompletnie coś nie wyszło. Ten samochód w ogóle nie powinien powstać. Stała chyba bogato wyposażona, bo skóry, itd. Z zewnątrz jako tako - przód mi się podoba, ale profil boczny brzydki. Otwieram drzwi kierowcy i mnie zamurowało. Nie to, że jest duża ilość twardego plastiku, ale ten cały kokpit i przestrzeń z przodu taka jakby pusta, wybrakowana, źle zaprojektowana. Wszystko brzydko wygląda. Dosłownie jakbym widział jakąś Dacię w środku ze skórzanymi siedzeniami. Boczek drzwi bardzo brzydki z tym dziwnym, wielkim uchwytem(rączką) jakby z jakiegoś ciężarowego samochodu, aby coś było. Bagażnik prawie nie istnieje, bardzo płytki. Zaglądam na podkola a tam blachy innego koloru i niż nadwozie(czarne). Z tą rurą wydechową co tak cały świat się śmieje, bym tak mocno się nie czepiał. No odstaje, ale jej nie widać, trzeba mocno głowę schylić, żeby ją zobaczyć. Może z perspektywy jadąc samochodem za taką Corolla z tyłu widać komicznie tę rurę wydechową.
Wsiadam do CH-R'a, czy RAV4 i kompletnie inne, przyjemne wnętrze. Miłe dla oka. Niby to kwestia gustu, ale moim zdaniem to już nie jest kwestia gustu odnośnie Corolli. Ten samochód jest po prostu nieudany imho. Gabaryty samochodu są dziwne. Niby cross, ale bardziej z bryły samochód wygląda jak miniaturka SUV'a - śmiesznie to wygląda. Trochę jakby Toyota próbowała projektować Crossa na szybko i ciąć koszta, gdzie się da, żeby nie była ekstremalnie droga w czasach jakie mamy. Co i tak ten samochód jest bardzo drogi.

Kolejny samochód który nie powinien powstać to Yaris Cross. Projektowali chyba go chyba po pijaku, zwłaszcza przód... To nie temat o Yaris Cross, więc na tym kończę.

Bez urazy bo o gustach się nie dyskutuje i zgadzam się zToba co do jednego.....często kupuje się okiem ale:

1. Po pótorarocznej przygodzie z "premium" toyoty tj. Camry rocznik 2021 najbardziej utkwił mi stylistyczny grymas w ksztłąci ebliżej nieokreślonej litery biegnący przez całą deskę przecinajac ją w połowie wykonany z taniego plastiku, piano black i przyciski z kalkulatora z lat 90tych na konsoli środkowej.
2. RAV4, któa dzięki wyłącznie fajnemu sterowaniu klimatyzacją zyskuje na designie po dotknięciu plastikowej niczym joysticj do commodore c64 potężnej gały do automatu traci cały poczatkowy urok.
3. CHR to nie jest wzór designu bo bajzel na desce ..... ale faktycznie przewyższa wszytskie ww może zawyjątkiem zalewu piano black.... no i kompletnie niczym nie uzasadnionego braku przycisku zmiany trybów jazdy.

Po prostu Toyota nie grzeszy designem jak nie grzeszy gnudna jak flaki z olejem grupa VAG

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2028 dnia: 28 Grudnia 2022, 22:00:30 »
Wziąłem comforta. Bo style nie ma nic co by poprawiało komfort czy wygląd auta, przyciemniane szyby czy ladwarka indukcyjna ? Raczej miejsca na tylnej kanapie nie poprawi.. stąd decyzją o wersji comfort. A za 180 k to lepiej dołożyć I mieszkanis kupić na wynajem..  A nie takie g***o jak CC
No cóż ponownie o gustach się nie dyskutuje (sam jednak nawiazałeś do wyglądu) ale jeżeli masz gołego komforta to cały wygląd pojazdu całkowicie psują przednie lampy. Różnica jest ogromna. Tu chyba wychodzi prawdziwe basic LEd i full LED bo wcześniej ktoś pisał , ze to chodzi o coś zwiazanego z soczekami i światłami drogowymi a to są po prostu kompletnie róne lampy. Dobitnie to widac na fotkach Pana, który kupił bardzo łądny skądinąd czerowny Comfort i wstawił foty na FB Toyota Cross POlska.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2029 dnia: 28 Grudnia 2022, 22:05:57 »
Czyżby chłodna ocena? Po rozmowie z żoną :).
Euforia minęła i nastała trzeźwa ocena. Na ewentualnej sprzedaży straty na pewno nie będzie. Potem będzie Opel, a szef serwisu zostanie przyjacielem rodziny :)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2030 dnia: 28 Grudnia 2022, 22:27:19 »
Po prostu Toyota nie grzeszy designem jak nie grzeszy gnudna jak flaki z olejem grupa VAG
co racja to racja. Na obronę Grupy VAG dodam tylko, że tam jest wszystko poukładane jak na biurku niemieckiego urzędnika. Wszystko jest widoczne i pod ręką. Nie trzeba szukać gdzie znajduje się włącznik/wyłącznik hamulca postojowego (jak w AVE), który jest pod przyciskiem start/stop i zakrywa go kierownica, plus dodatkowe trzy przyciski na dolnej części deski,  AFS i VSC oraz przycisk do otwierania klapki paliwa, której w CC po prostu nie znalazłem kiedy miałem ją do dyspozycji . Tak go dobrze schowali. Wsiadłem do Superba z 2016 roku (zastępczy) i pojechałem jak swoim, wsiadłem do nóweczki Superb i wiem gdzie jest wszystko, może poza obsługą systemu multimedialnego, aczkolwiek syn twierdzi, że jest intuicyjny i byłem gotowy do jazdy. Syn nie wiedział jak zwolnić hamulec w AVE, bo nie spodziewał się, że go tak sprytnie zakamuflują.To taka ochrona chyba przed złodziejami No i materiały użyte we wnętrzu są po prostu lepszej jakości. Tyle i aż tyle. Dziś miałem okazję obejrzeć sobie Cuprę Formentora. Przyjemne wnętrze, przyjemne materiały. Skonfigurowałem sobie z ciekawości w wersji silnikowej 1.5 TSI i 7-miobiegowym automatem i wyszło 155 tyś, z hakiem, kolorem i wszystkimi systemami i asystentami (wersja XL). Bez panoramy, skóry (prawdziwa skóra za 5500 z elektryka foteli to chyba nie wygórowana cena) itp luksusów. Ale ten samochód jest dla mnie mało praktyczny, aczkolwiek wizualnie jest OK.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2031 dnia: 28 Grudnia 2022, 22:42:11 »
foty na FB Toyota Cross POlska.
nie raz i nie dwa konfigurowałem CC, rozmawiałem rónież z doradcą handlowym, ale czegoś takiego nie widziałem i nikt o tym nie wspominał. Może ktoś mi otworzy oczy i wyjaśni :
Cytuj (zaznaczone)
Dzisiaj odebrana Comfort + Style + Tech zamówiona 03.08.2022 r
w cenniku jest pakiet TECH, ale tylko dla wersji Style.

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
« Odpowiedź #2032 dnia: 29 Grudnia 2022, 07:18:39 »
Jak dla mnie wersja Style w stosunku do Comfort w CC to znaczna różnica w wyglądzie, same lampy robią robotę + większe alu 18 + przyciemniane szyby. Nie piszę o wersji PE gdzie skóra  uprzyjemnia odczucia i daje komfort kierowcy. Zresztą w markach premium to też znaczna różnica w poszczególnych wersjach. Każdy bierze co chce, ja zawsze wybieram wyższe wersje, które zresztą łatwiej później sprzedać.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2033 dnia: 29 Grudnia 2022, 08:13:40 »
Potem będzie Opel, a szef serwisu zostanie przyjacielem rodziny
Miałem 2 Ople, zero problemów, tylko przeglądy.
Nie trzeba szukać gdzie znajduje się włącznik/wyłącznik hamulca postojowego
A po co szukacie włącznika hamulca postojowego? To on nie włącza i wyłącza się automatycznie?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2022, 08:18:05 wysłana przez pireus »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2034 dnia: 29 Grudnia 2022, 08:37:49 »
Potem będzie Opel, a szef serwisu zostanie przyjacielem rodziny
Niestety opel to skrajna loteria. Sądzę że gdyby tojka była oplem to serwery mógłby nie wytrzymać  :-)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2035 dnia: 29 Grudnia 2022, 09:18:55 »
Obecnie Ople to silniki Puretech i pewnie nie o tych konstrukcjach kolega wspomina. To jest rozwinięcie wybitnie tragicznej konstrukcji THP. Kolejny problem to maksymalna pojemność 1,6 która napędza nawet największe limuzyny DS. I wisienka na torcie... stare Vectry czy Astry miały ciche zawieszenia, a nowe skażone francuską pseudo-motoryzacją już nie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2036 dnia: 29 Grudnia 2022, 09:22:09 »
Obecnie Ople to silniki Puretech i pewnie nie o tych konstrukcjach kolega wspomina.
Owszem. Teraz ten silnik dyskwalifikuje dla mnie wszystkie samochody w których jest montowany.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2037 dnia: 29 Grudnia 2022, 09:22:27 »
Po do dywagować o takim tworze jak Stellantis, który dostarcza Toyocie Proace?
Opla już nie ma i nie będzie.

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2038 dnia: 29 Grudnia 2022, 14:02:49 »
Miałem 5 Opli (Corsa i 4 Astry) i w każdym były jakieś problemy. We wszystkich po ok. 30.000km przebiegu wymiana końcówek drążków kierowniczych, rozdzielacz (palec?) zapłonu, który się rozleciał po ok. 50.000km przebiegu auta (Astra III), klocki hamulcowe do wymiany po przebiegu ok. 40.000km (Astra IV). Wymiana zamka klapy bagażnika po ok. 30.000km (Astra III), Myślałem, że w nowszych wersjach będzie lepiej, ale...
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2022, 14:15:53 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2039 dnia: 29 Grudnia 2022, 15:22:32 »
Mamy w firmie 3 Ople (2 x Corsa + 1 x Mokka).
W Corsach często padały różne rzeczy. Praktycznie co przegląd pracownik mi zgłasza jakiś problem.
Obydwa są z LPG fabrycznym, który okazał się zmorą - w jednym padały wtryski, nikt nie chciał tego naprawić, a ASO żądało 6k (podczas gdy nowa instalacja była na poziomi ok 2k).
Wcześniej (ok 10 lat temu) mieliśmy też Astrę i też dość często coś szwankowało.
Mokka o dziwo bezawaryjna - tylko wymiany oleju, filtrów i jeździ.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl