Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479810 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #2190 dnia: 12 Stycznia 2023, 20:08:04 »
Tylko dziwnym trafem jest tam w środku samochodu o wiele ciszej.  Cuda.
grubsza blacha, sztywniejsza, te plasterki, w odpowiednich miejscach niwelują drgania, a lepiej jak są niż jak ich nie ma, ponadto odpowiednio wyprofilowane elementy. Ponoć na słupku A w CC, wystarczy wyeliminować to ozdobne cudo i zmienia jest dość istotna, ale to tylko zasłyszane od Petryna. Sam wisz jaka jest blacha w Toyocie. Faluje od samego patrzenia na nią.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2191 dnia: 12 Stycznia 2023, 20:57:10 »
Czy grubsza blacha to nie wiadomo, trzeba by zmierzyć.
Na poziom hałasu w środku ma wpływ wiele czynników, a na filmikach widzieliśmy tylko rozebrane drzwi.
A i nie koniecznie to wynik cudu. ;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2192 dnia: 12 Stycznia 2023, 22:56:09 »
Czy grubsza blacha to nie wiadomo, trzeba by zmierzyć.
to akurat nie jest problem. 
Ale faktem jest i nie jest to żadną tajemnicą, że zarówno blacha jak i powłoki lakiernicze w japońskich samochodach są cienkie. Grubośc blachy stosowana wprzy produkcji nadwozi to 0,6 do 2,5 mm, wszystko zależy od jej gatunku oraz miejsca elementu, jego przeznaczenia.
Wszyscy tną koszty, ale " Japońskie auta mają zazwyczaj nieco cieńszy lakier (90-120 µm) niż europejskie (120-150 µm". Rożnica niewielka, ale w przypadku japońca 150 mikrometrów wzbudzi podejrzenie. W grubości blachy też nie będą to różnice w milimetrach, tylko mikrometrach, ale są. N niczego nie bierze się masa Mercedesów i ksywa "czołg" chociaż to juz starsze dzieje
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2023, 23:05:27 wysłana przez witek1965 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2193 dnia: 12 Stycznia 2023, 23:11:15 »
No i pamiętajmy o bryle, sedan & crossover
A serio, w Arteonie (miałem nieprzyjemność) problem to nie audio, wykończenie, czy hałas.  Proponuję jazdę po mieście w deko gorszych nawierzchniowo "miejscach",  tak z 30min. i wszystko będzie jasne

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2023, 23:13:52 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2194 dnia: 12 Stycznia 2023, 23:58:49 »
Proponuję jazdę po mieście w deko gorszych nawierzchniowo "miejscach",  tak z 30min. i wszystko będzie jasne
niestety niemieckie auta maja twarde zawieszenie od zawsze i jeszcze jak był na felgach o dużej średnicy i oponach o niskim profilu, to nie było miodnie. Ale Niemcy budują swoje auta wg swoich dróg, a one są równe jak stół. Ja ma 225/45/18 w Ave i zimowe na felgach 16" z oponami 205/60/18. Rożnica odczuwalna.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2195 dnia: 13 Stycznia 2023, 00:23:46 »
Ja mam też osiemnasyki 225...ale profil 60 ;)
A co do niemieckich...nie, to nie standard. Arteon czy A4 są "wyjątkowo wyjątkowe" w autach  seryjnych. Fajnie się prowadzą, ale zęby lepiej mieć swoje ;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2196 dnia: 13 Stycznia 2023, 15:58:31 »
jakby ktoś nie mając wersji PE chciał sobie ozdobic progi, a nie ma ochoty płacić ponad 5 paczek, to już Chińczycy mają ofertę https://pl.aliexpress.com/item/1005003410760204.html?spm=a2g0o.cart.0.0.779b452cFpzxxZ&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

Offline wojrys

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2197 dnia: 13 Stycznia 2023, 20:35:26 »
Czytam forum już od dłuższego czasu i nadal nie rozumiem, dlaczego głośność samochodu, konserwacja to temat numer jeden tego wątku. Ja kierując się zakupem na pierwszym miejscu stawiałem bezpieczeństwo. Akurat w tym modelu nie brakuje nowoczesnych rozwiązań w tym aspekcie, co sprawia że samochód ten jest jednym z najbezpieczniejszych na rynku https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/8463320,toyota-corolla-cross-cena-test-zderzeniowy.html. Choćby samochód był nie wiem jak wyciszony, miał super konserwację to zdrowia i życia to nie uratuje.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2198 dnia: 13 Stycznia 2023, 20:44:01 »
Witaj na forum
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2199 dnia: 13 Stycznia 2023, 21:24:05 »
co sprawia że samochód ten jest jednym z najbezpieczniejszych na rynku
jest na podobnym poziomie.

wypadałoby podać konkurencyjne do CC, które tego bezpieczeństwa nie zapewniają. Podaj chociaż kilka. Dla przykładu, Mazda CX30, CX-5, VW Tiguan mają identyczne noty. Więc co takiego CC wniosło ? Dorównało do stawki, przecież nie mogą być, a przynajmniej nie powinni być gorsi. Z ciekawości zerknąłem na konfigurator Mazdy i nic jej nie brakuje już w wersji podstawowej, a jedna wersja wyżej i są matrycowe reflektory, kamery 360 st. itd. W zasadzie wszystkie systemy jakie oferuje CC w wersji PE.

Dla forumowiczów, których nęka nadal problem nie wyświetlania się na wyświetlaczu zegarów wskazań navigacji, wiążąc to z posiadaniem lub nie nagłośnienia JBL, tu jet filmik, który potwierdza, że JBL nie jest potrzebny https://www.youtube.com/watch?v=4vEuTzlJdCg, tak że atakujcie serwisy
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2023, 21:34:21 wysłana przez witek1965 »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #2200 dnia: 13 Stycznia 2023, 21:55:03 »
A mnie się wydaje że wersja oprogramowania na rynek polski a na inne rynki może się różnic i nasza może być tańsza - to nie może być przypadek że każda Polska wersja Premierę edyszyn bez JBL tego nie ma. W Niemczech wersja fur dojczland tu wersja Trend w filmiku a w australi ATMOS. Ale to są inaczej wyposażone samochody tylko z zewnątrz wyglądają tak samo ;)

Chociaż ATMOS w Australii ma prawie identyczne felgi - prawie bo różnią się  małym detalem. To samo
Może być z oprogramowaniem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2201 dnia: 13 Stycznia 2023, 22:12:56 »
dla mnie jest ważniejsze ze nie działa to cholerne oprogramowanie zdalne. Szlag mnie trafia. Popróbowali porpróbowali i zamilkli. Wypuścicli cos co po prostu nie działa. Koniec kropka. Ja nie chce byc betatesterem. Produkt ma być sprawny. Poczekam jeszcze tydzień i zaspamuje Dilera. W kazdym prospekcie, instrukcji ect podkreslają ta funkcjonalnośc wiec niech tera zdrapią sie w głowę. Mapka pomiedzy zegarami nie wynika z niczego. Sterowanie klima i innymi funkcjami jak najbardziej.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2202 dnia: 13 Stycznia 2023, 23:00:54 »
tu wersja Trend
druga pozycja z listy ( nasz Style)
A mnie się wydaje że wersja oprogramowania na rynek polski a na inne rynki może się różnic i nasza może być tańsza - to nie może być przypadek że każda Polska wersja Premierę edyszyn bez JBL tego nie ma.
jestem skłonny się zgodzić. Traktują nas jak drugi sort
Mapka pomiedzy zegarami nie wynika z niczego.
do mojej biednej stacji jest książka kilkaset stron, to do tej wersji pewnie więcej, przestudiowałeś wszystko ?

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2203 dnia: 13 Stycznia 2023, 23:03:40 »

a w kwestii zdalnych opcji, walcz, w końcu jaka łaska

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2204 dnia: 14 Stycznia 2023, 06:58:21 »
Niezgodność towaru z umową jak nic. A że Toyota tak potrafi, boleśnie przekonali się właściciele Camry - AA i  CP.

« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2023, 07:00:25 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl