Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479685 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #2280 dnia: 08 Lutego 2023, 09:35:44 »
droższy raptem, w chwili zakupu o ok. 40 tys.
Ale nie porównujesz czasem ceny zakupu MB z przed podwyżek do obecnych cen ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2281 dnia: 08 Lutego 2023, 10:08:39 »
Owszem, ale można też porównać aktualne ceny GLA 250 e, który jest hybrydą plug-in, która wyjściowo jest droższa od zwykłej hybrydy jaką jest CC. Kosztuje on bazowo 214 000 zł , a po doposażeniu lepszym niż ma CC , też będzie droższy jedynie o ok 30 tys. Dlatego w/g mnie ceny CC są mocno przesadzone.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2282 dnia: 08 Lutego 2023, 10:29:53 »
Bazowo CC kosztuje 149kpln. bez rabatów 2023
Najwyższa wersja z awdi 194kpln.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 10:35:31 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2283 dnia: 08 Lutego 2023, 10:43:51 »
Owszem, ale można też porównać aktualne ceny GLA 250 e, który jest hybrydą plug-in, która wyjściowo jest droższa od zwykłej hybrydy jaką jest CC. Kosztuje on bazowo 214 000 zł , a po doposażeniu lepszym niż ma CC , też będzie droższy jedynie o ok 30 tys. Dlatego w/g mnie ceny CC są mocno przesadzone.
Troszkę nagiąłeś czaspoprzestrzeń. Konfigurując Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC w pakiety odpowiadajace CC AWD ze wszystkimi dodtakami (AMG tylko z pakietami plus minus odpowiadajacymi CC) wychodzi 75 tys różnicy. Wiec to już jest prawie mały drugi samochód dla żony lub dorosłego dziecka :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2284 dnia: 08 Lutego 2023, 10:52:08 »
Ja skonfigurowałem przed chwilą za 213 tys.
Troszkę nagiąłeś czaspoprzestrzeń. Konfigurując Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC w pakiety odpowiadajace CC AWD ze wszystkimi dodtakami
Ja zapłaciłem w zeszłym roku 255tys. ze wszystkimi praktycznie możliwymi dodatkami. A wyposażenie standardowe obejmuje i tak aktywne zawieszenie, matrixy i nieporównywalny silnik, dobre wyciszenie i materiały wnętrza,  oledowy  wyświetlacz o najwyższej rozdzielczości, świetne jasne kamery, itd. czego nie uświadczysz w najwyższej wersji CC.  Aktualnie porównuję do  GLA 250 e, która i tak jest plug-in , a więc na starcie, te hybrydy są droższe.
Kosztuje on bazowo 214 000 zł , a po doposażeniu lepszym niż ma CC , też będzie droższy jedynie o ok 30 tys.
Oczywiście porównując do wersji CC którą skonfigurowałem pod siebie.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 11:03:36 wysłana przez pireus »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2285 dnia: 08 Lutego 2023, 11:19:21 »
Ja skonfigurowałem przed chwilą za 213 tys.
Troszkę nagiąłeś czaspoprzestrzeń. Konfigurując Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC w pakiety odpowiadajace CC AWD ze wszystkimi dodtakami
Ja zapłaciłem w zeszłym roku 255tys. ze wszystkimi praktycznie możliwymi dodatkami. A wyposażenie standardowe obejmuje i tak aktywne zawieszenie, matrixy i nieporównywalny silnik, dobre wyciszenie i materiały wnętrza,  oledowy  wyświetlacz o najwyższej rozdzielczości, świetne jasne kamery, itd. czego nie uświadczysz w najwyższej wersji CC.  Aktualnie porównuję do  GLA 250 e, która i tak jest plug-in , a więc na starcie, te hybrydy są droższe.
Kosztuje on bazowo 214 000 zł , a po doposażeniu lepszym niż ma CC , też będzie droższy jedynie o ok 30 tys.
Oczywiście porównując do wersji CC którą skonfigurowałem pod siebie.
nie chcę sie wdawać w wieksza dyskusje. Po prostu zrobiłem CC AWD full opcja nawet z tymi durnymi srebrnymi nakładkami i AMG 35 AWD wyłącznie z pakietami będącymi maksymalnie przybliżeniem do CC AWD full i konfigurator vs konfigurator wyszło 213 vs 289. NI einteresują mnie promocje salonowe itd. 1:1. Oczywiście AMG z innymi dodatkami mogłem spokojni eprzekroczyć 300.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2286 dnia: 08 Lutego 2023, 11:31:12 »
. Po prostu zrobiłem CC AWD full opcja
Ale chyba raczej powinieneś porównywać do GLA 250e.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2287 dnia: 08 Lutego 2023, 11:49:17 »
. Po prostu zrobiłem CC AWD full opcja
Ale chyba raczej powinieneś porównywać do GLA 250e.
porównywałem do tego co w Twoim avatarze. Zwykła 250 nie wyróżnia sie az tyle zeby warto było dawać 40k wiecej plus koszty paliwa. Raport niemieckich użytkowników pokazuje średnie spalanie powyżej 9l/100km więc przy 100k przebiegu dochodzi jeszcze 20k wiec roznica rosnie do 60k. Duzo.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2288 dnia: 08 Lutego 2023, 12:08:10 »
Zwykła 250 nie wyróżnia sie az tyle zeby warto było dawać 40k wiecej plus koszty paliwa.
Ja pisze o 250e, i w tym przypadku jeżeli masz gdzie ładować to jeździsz za grosze, pomijając oczywiście dalsze wyprawy wakacyjne. Sam długo się nad nim zastanawiałem, ale ekonomiczna jazda nie jest dla mnie priorytetem, a i tak średnie spalanie z 12 tys. km mam 8,4
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 12:15:54 wysłana przez pireus »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #2289 dnia: 08 Lutego 2023, 12:25:00 »
mnie Plug-in nie przekonuje wcale. Ładowanie z sieci domowej, długie i ok 90 gr za 1kW. 11-15 kW( takie najczęściej baterie są montowane) wystarcza na przejechanie ok 50 km realnie, plus  dziesięć jak pozwalają warunki i mniejszym samochodem (bez klimy, ogrzewania, powoli). Różnica w cenie między wersją Pb bez akumulatorów kolosalna, (patrz RAV IV na przykład) ładowanie z miejskich ładowarek, jeszcze drożej 1,5-2 zł w zależności od ładowarki, sieci, abonamentu. Niewiele drożej jak w przypadku hybrydy. O tyle o ile ma się swój dom, garaż itd, to nie ma z tym większego kłopotu, ale jak mieszka się w dużym mieście, na osiedlu typu blokowisko, to już jest zupełnie inna para butów.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 12:30:13 wysłana przez witek1965 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2290 dnia: 08 Lutego 2023, 12:47:12 »
Zmiana o 180 stopni względem wersji malezyjskiej ktora oglądałem przed zakupem
Teraz zwróciłem bardziej uwagę na to zdanie. Wersja malezyjska była Ci pokazana w aso przed zakupem auta ?

« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 12:49:42 wysłana przez ledziu »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2291 dnia: 08 Lutego 2023, 12:49:20 »
Zwykła 250 nie wyróżnia sie az tyle zeby warto było dawać 40k wiecej plus koszty paliwa.
Ja pisze o 250e, i w tym przypadku jeżeli masz gdzie ładować to jeździsz za grosze, pomijając oczywiście dalsze wyprawy wakacyjne. Sam długo się nad nim zastanawiałem, ale ekonomiczna jazda nie jest dla mnie priorytetem, a i tak średnie spalanie z 12 tys. km mam 8,4
generalnie to co elektryczne to w zasadzie umarło. Broni sie jedynie wlasne gniazdko z fotowoltaiki. Mieszkajac w Wawie elektryk czy plugin włąśnie przestały sie bronic czymkolwiek oprocz wewnętrznego poczucia Eco. Jak dołożyc do tego upierdliwośc ładowania. Ja  w Wilanowie najbliższ aladowarke mam 2km od domu a w biurowcu az 4 stanowiska zawsze zajęte.  Koleżanka ma GLA AMG35 i silnik zmienia wszystko ale i tak jak napisłem wyżej niekoniecznie dodatkowe 70k plus paliwo czyli w praktyce 100k. Ale przyznaje jeździ sie tym super.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2292 dnia: 08 Lutego 2023, 12:54:44 »
To prawda, jak nie masz możliwosci ładowania w domu, to nie ma to sensu, niestety

Offline topoll

• Toyot Spamer
Corolla Cross
« Odpowiedź #2293 dnia: 08 Lutego 2023, 13:06:03 »
Mnie PlugIn też tak sobie przekonuje, wkoło komina będzie nieco oszczędniejszy, fakt. W trasie napewno nie, bo większy akumulator = cięższy = więcej energii na jego przemieszczanie. Hybrydy sprawdzają się w ruchu miejskim. Fakt.

ALE, ile trzeba przejechać aby skonsumować inwestycję w dopłatę do PI?
W zeszłym roku chyba około 60 tysięcy złotych? Zakładając iż hybryda zużyje 6l/100km a PI 1l/100km daje nam 5l/100km różnicy w zużyciu paliwa. Licząc w uproszczeniu cenę benzyny po 7 zł litr - 35PLN/100km taniej przejedzie PI. 42 zł/100km dla H versus 7 zł/100km PI. Dzieląc 60.000 na 35 wychodzi, że za dopłatę do PI kupimy benzynę na przeszło 170.000 km. STO SIEDEMDZIESIĄT TYSIĘCY KILOMETRÓW. A nie wziąłem pod uwagę ani kosztu prądu ani droższego ubezpieczenia.
Albo od drugiej strony 60.000 PLN wystarczy na zakup ponad 8.500 litrów benzyny.
Podsumowując: PI vs. H jest ekonomicznym nonsensem.
PI vs. H jako przyjazność dla planety? Też nonsens. Większy akumulator = większe zużycie rzadkich pierwiastków, większy ślad węglowy. Itd.
PI vs. H jako bycie trendy? Tak, ale nadal gorzej od BEV. O rowerze nie wspominając…
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 13:13:48 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2294 dnia: 08 Lutego 2023, 13:09:37 »
Dla mnie jedyne argumenty za PI to: większa moc / moment, bardziej ekonomiczna pompa ciepła zamiast nagrzewnicy, lepsze wytłumienie - np. klejone szyby, przetwornica 230V w bagażniku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl