Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479514 razy)

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #2385 dnia: 28 Lutego 2023, 08:22:42 »
Motor i Auto Świat to „przedruk” niemieckich gazet. Nawet zdjęcia aut na niemieckich tablicach.
Szkoda na czytanie tej propagandy :).
Ach Ty Kuba zawsze jesteś taki zorientowany. Jasne niemieckie to na pewno złe, gdzieś to chyba już słyszałem - nie wiesz gdzie ?. Teraz wiem że prawdziwe źródło informacji to Ty . A ty Kuba co polecasz poza sobą , jakie źródła informacji nie są w/g Ciebie propagandą ?

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2386 dnia: 28 Lutego 2023, 10:24:13 »
Motor i Auto Świat to „przedruk” niemieckich gazet. Nawet zdjęcia aut na niemieckich tablicach.
Szkoda na czytanie tej propagandy :).
Ach Ty Kuba zawsze jesteś taki zorientowany. Jasne niemieckie to na pewno złe, gdzieś to chyba już słyszałem - nie wiesz gdzie ?. Teraz wiem że prawdziwe źródło informacji to Ty . A ty Kuba co polecasz poza sobą , jakie źródła informacji nie są w/g Ciebie propagandą ?
akurat Kolega KC ma pół racji, bo faktycznie to są przedruki w szczególności Auto Świat, Motor chyba nie do końca z tym, że jeszcze trzeba uwzględnić ze w tych gazetach zawsze az unosił się w poietrzu zapach uwielbienia dla grupy VAG i podobnych wynalazków tej części EU więc japończyki zawsz emiały pół gwiazdki urwane za pochodzenie :) więc to tez trzeba uwzględnić.....

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2387 dnia: 28 Lutego 2023, 10:31:51 »
z tym, że jeszcze trzeba uwzględnić ze w tych gazetach zawsze az unosił się w poietrzu zapach uwielbienia dla grupy VAG i podobnych wynalazków tej części EU więc japończyki zawsz emiały pół gwiazdki urwane za pochodzenie  więc to tez trzeba uwzględnić.....
Należałoby pamiętać, że wszelkiego rodzaju opinie nigdy nie są obiektywne (nawet jak ktoś mówi/pisze "obiektywnie rzecz biorąc"). One zawsze są subiektywne i Twoja EMJOT także...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2388 dnia: 28 Lutego 2023, 11:09:35 »
z tym, że jeszcze trzeba uwzględnić ze w tych gazetach zawsze az unosił się w poietrzu zapach uwielbienia dla grupy VAG i podobnych wynalazków tej części EU więc japończyki zawsz emiały pół gwiazdki urwane za pochodzenie  więc to tez trzeba uwzględnić.....
Należałoby pamiętać, że wszelkiego rodzaju opinie nigdy nie są obiektywne (nawet jak ktoś mówi/pisze "obiektywnie rzecz biorąc"). One zawsze są subiektywne i Twoja EMJOT także...
możliwe ale akurat moja opinia jest mocno empiryczna bo byłem długoletnim czytelnikiem zarówno Auto Świat jak i chyba już dzisiaj nieobecnego Auto Moto i Sport zarówno w wersji polskiej jak i jeszcze na długo przed polską wersji niemiekich AutBild i Auto Moto und Sport i delikatnie mówiac lokalny patriotyzm był w tych czasopismach bardzo bardzo bardzo widoczny. Pamiętam jaka sensacją była znakomita ocena dla KIA CEED pierwszej generacji w kategorii jakośc i niezawodność. Znajomi podsyłali sobie skany z komentarzem że piekło zamarzło. Generalnie wszystki vlogi, blogi  szczególnie , ż eto jest dziennikarstwo XXI wieku niestety mocno pozbawione etyki zawodowej powodują, ze na gazety patrzymy jako źródło wiedzy tradycyjnej a co za tym idzie bardziej rzetelnej. Niestety problem polega na tym , że to elektroniczne media wyłącznie obnizyły ten poziom więc tylko wydaje nam się to co wydaje. :)

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #2389 dnia: 28 Lutego 2023, 11:53:41 »
Generalnie masz racje , chociaż tutaj czasopismo "niemieckie" a samochód japoński czyli lokalnego patriotyzmu tu chyba nie ma. A generalnie tylko odniosłem sie do słowa "propaganda" bardziej odpowiedniego chyba do polityki. Pozdrawiam

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #2390 dnia: 28 Lutego 2023, 12:07:23 »
A widzisz nie zweryfikowałem ze stroną producenta - poszedłem na skróty i do znalezienia konkurencji skorzystałem z aplikacji samar AutoKatalog - która to skupia wszystkie marki ceny i dane w jednym miejscu (najwyraźniej przypadku tego auta mają złe dane)
nie posądzałem Cię o złe intencje. Na różnych stronach, często maja błędy. Dziś rzetelność dziennikarska to już przeszłość.

Autocerntrum podawał jeszcze niedawno równo 4500 mm, nie wspominając już o błędnych informacjach na temat np. zastosowanego wtrysku, np. w Toyotach gdzie jest dual wtrysk - RAV 4 bierzącej generacji, oni pisali MPI jak np. Corolli Cross dostała się turbina i również wtrysk MPI

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
« Odpowiedź #2391 dnia: 28 Lutego 2023, 18:58:27 »
@witek1965, zgadzam się co do elektryków. Jak na razie to tylko na zasadzie bogatego hobbysty. Auta elektryczne zbyt drogie, bardzo mało ładowarek (póki co nie tylko w Polsce), uzależnienie od samochodu (ile jeszcze przejadę i myślenie trzeba załadować), baterie o zbyt małej pojemności i wydajności, prąd z wungla itd. Auto ma służyć i nie wkurzać awaryjnością. Wiadomo że niedługo eurokołchoz wytyczy ścieżkę po której mamy stąpać, ale to jeszcze nie ten moment.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2392 dnia: 28 Lutego 2023, 19:11:16 »
Nie tyle zorientowany, co nie wypowiadam się nt. auta w którym nie siedziałem/jechałem.
Prawdziwych dziennikarzy została garstka. Obecnie artykuły tworzą osoby bez podstawowej wiedzy z zakresu motoryzacji. Kiedyś Motor to była gazeta branżowa dziś jest gazetą reklamową.
Kilka lat temu na wakacjach kupiłem AŚ, był w nim artykuł typu auta 5-cio letnie co kupić. O Aurisie/Corolli napisali… Corolla fajna ale tylne wielowahaczowe zawieszenie może być potencjalnym źródłem problemów. Napisałem im, że są to bzdury bo Corolla ma belkę, a wielowahaczowe jest tylko w jednej z wersji Aurisa.
Odpisali, że sprawdzili i przepraszają za błąd.
Jakiś czas temu kupiłem i był artykuł auta do 30 tys. Ku mojemu zdziwieniu wkleili dokładnie tem sam głupi tekst o zawieszeniu w Corolli.
Więc nie czytam propagandy, bo rzetelnych informacji tam nie ma, a tłumaczenia opinii niemieckich dziennikarzy nie bardzo mnie interesują. :)
Więcej o danym modelu można się dowiedzieć z forum takiego jak to.
Są tu różne opinie ale większość oparta na doświadczeniu. Dodatkowo często dziennikarze przez kilka lat wałkują temat, który najczęściej producent już dawno rozwiązał.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2393 dnia: 28 Lutego 2023, 23:31:41 »
A widzisz nie zweryfikowałem ze stroną producenta
Pokopałem trochę i znalazłem - wymiar 4486 mm wynosił w autach 2016-2020. Ktoś po prostu nie naniósł nowych danych, co wprowadza w błąd.

Dodatkowo często dziennikarze przez kilka lat wałkują temat, który najczęściej producent już dawno rozwiązał.
np. pisząc o typowych usterkach silnika, którego od 10 lat nie ma już w produkcji, a omawiają samochody 3-letnie.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2023, 23:34:12 wysłana przez witek1965 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2394 dnia: 01 Marca 2023, 06:59:30 »
Na forach dedykowanych też trzeba uważać i łączyć sobie kropki bo posiadanie auta nie oznacza kompleksowej wiedzy na jego temat gdzie powtarza się jak mantra "u mnie jest ok.więc problemu nie ma". Do tego trzeba mieć na uwadze że każdy forumowicz jest inny i to co dla mnie jest problemem dla 100 osób może być zaletą.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2395 dnia: 01 Marca 2023, 14:06:40 »
Niemniej opisany fakt przez 100 osób, bez względu na to jak będzie potraktowany będzie istniał. Jeżeli przykładowo ASP nie działa i dzieje się tak często w dużej liczbie danego modelu, to jest to wada bez względu na to, że jednemu uzytkownikowi się to spodoba, bo lubi spalic gumę. To w kwestii wada vs zaleta.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2396 dnia: 02 Marca 2023, 13:00:47 »
Jeżeli przykładowo ASP nie działa i dzieje się tak często w dużej liczbie danego modelu, to jest to wada bez względu na to, że jednemu uzytkownikowi się to spodoba, bo lubi spalic gumę
Pomyliłeś fakty bo nie mówimy czy coś działa czy nie tylko o odczuciach chociażby mityczne "wycie" hybrydy które 100 doświadczonym właścicielom hybryd nie przeszkadza a komuś kto pierwszy raz jedzie cvt przeszkadza. A wystarczy że będzie kilka takich osób, do tego "głośnych" z opcją obrażania innych i jaki masz obraz sytuacji hybrydowego "wycia" ?

I dziwnym trafem pewne tematy zrobiły furorę które opierały się na odczuciach często osób które miały "odczucia" bo inni mieli odczucia a tematy realnych problemów technicznych nie zrobiły wielkiego poruszenia.   

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2397 dnia: 02 Marca 2023, 13:17:41 »
chociażby mityczne "wycie" hybrydy
To nie jest mit, ani odczucie, tylko fakt. Hybrydy wyją, jedne mniej, inne bardziej donośnie, ale wyją.  Jednym to przeszkadza i w życiu nie kupią takiego samochodu, innym nie i taki samochód kupują.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2398 dnia: 02 Marca 2023, 15:05:47 »
Nie hybrydy, a przekładnie. Nie mam hybrydy, a przekładnia też "wyje".

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2399 dnia: 02 Marca 2023, 15:07:15 »
chociażby mityczne "wycie" hybrydy
To nie jest mit, ani odczucie, tylko fakt. Hybrydy wyją, jedne mniej, inne bardziej donośnie, ale wyją.  Jednym to przeszkadza i w życiu nie kupią takiego samochodu, innym nie i taki samochód kupują.
Jak jest zainstalowane ESP i nie działa to jest awarią jak jest cvt i wyje to jest normą bo cvt wyje. Kwestia odczuć czy to rozwiązanie tech.jest dla mnie czy nie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl