Porównanie CC do UX’a to nieporozumienie.
porównanie wyciszenia UX200 czy UX250 vs CC, tak, żeby można było wykazać, że inżynierowie Toyoty potrafią to zrobić. Da się wyciszyć auto ze skrzynią CTV i eCTV, a nie pieprzenie, że ten typ tak ma i trzeba się pogodzić z tym.
Faktem jest, że hałas w kabinie nie tylko Toyoty dotyczy. Wygląda na to, że poza markami premium, częśc producentów doszło do wniosku, że hałas w kabinie jest nieistotny- Suzuki, Mitsubishi, Toyota, Honda. Może kogoś pocieszy, że przy 130 km/h Honda CR-Z 1.5 i-VTEC GT, 1,5 l benz. hybryda (124 KM) generuje poziom hałasu 74 dB. Szczerze, nie wyobrażam sobie jazdy tym samochodem dalej jak 50 km. Podobnie jak Dacia Sandero, czy Honda Civic 1.4 i-VTEC Sport, 1,4 l benzyna (100 KM) lub Hyundai i30 1.4 blue Comfort, 1,4 l benzyna (109 KM) nawet 75 dB.
Zawsze można się pocieszyć, że Łada Niva 1.7i Hunter, 1,7 l benzyna (81 KM), poziom hałasu przy 130 km/h to aż 82 dB.
CC to kompaktowy samochód rodzinny, więc powinien być nastawiony również na komfort podróżowania. A jest nastawiony raczej na jazdę po mieście, gdzie główny atut w postaci mało palącej hybrydy zdaje znakomicie egzamin. Niestety w trasie już nie ma tego atutu, natomiast we znaki wdaje się hałas. Już nie chcę nic pisać o tych materiałach, gdzie Toytoa co najmniej o jedną półkę spadła względem samej siebie. Przykładowo Corolla 2018 rocznik - nie ma zastrzeżeń.Nie wiem jak model następny, E21 bo nie szukałem okazji się przejechać i pooglądać. Nie jest to luksus,bo od tego auta luksusu się nie oczekuje, ale jest OK. Może jeszcze raz zapiszę się na jazdę testową, gdzieś indziej. Może ten konkretny egzemplarz był jakiś taki głośny. Mi osobiście to przeszkadzało i to dość mocno.
Te auta mają inne grupy docelowe.
można porównać z innymi autami, gdzie porównanie będzie zasadne, np. z minimalnie mniejszym gabarytami, ale mimo wszystko wygodniejszym wewnątrz Karoq, z większym minimalnie prześwitem Atece czy minimalnie większym Tiguane. Chcesz się to spierać o pojemność bagażnika ? Zwłaszcza w opcji 4x4. Tu CC po prostu nie istnieje na tym polu.
Zalety CC są dwie, niepodlegające dyskusji - oszczędny napęd hybrydowy - grupa docelowa -ruch miejski, oraz niezawodność (oby taka była) aczkolwiek już przestała figurować Toyota na pierwszych miejscach rankingowych, poza Aygo. Tylko nie piszcie, że ranking ADAC jest proniemiecki, bo jeszcze kilka lat temu Corolla i Yaris nie schodziły z pierwszej piątki, a prześcigały je co najwyżej auta takie jak Porsche, czy jeszcze inny kilkakrotnie droższy wóz. Czy to świadczy źle o Toyocie -całkiem możliwe, że wcale nie. Po prostu inni producenci odrobili lekcje i poprawili jakość. Inna sprawa, że ADAC zupełnie inaczej podchodzi do tematu. Tam liczy się statystyka -wzywałeś pomoc, nawet do wymiany żarówki -zapisujemy. Tym sposobem ranbking do końca nie jest adekwatny.