Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479557 razy)

Offline inszynizwy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #2415 dnia: 03 Marca 2023, 13:17:44 »
Bez sensu jest to mówienie, że UX200 wyjściowo kosztuje mniej niż CC. Może warto tą skrótową wypowiedź uzupełnić o stwierdzenie, że UX200 to zwykła benzyna, a hybryda w UX (słabsza o kilkanaście KM niż w CC) startuje od kwoty 15 000 zł wyższej niż CC i w tej cenie nie dostaniemy nawet czujnika deszczu, czujnika parkowania, bezkluczykowego dostępu i wielu innych atrakcji. Poza tym, bagażnik lexusa jest na poziomie yarisa cross przy właściwie takim samym rozstawie osi jak CC. Jeszcze warto dodać, że CC zadebiutowała w najmocniejszych konfiguracjach i niedługo pojawią się tańsze wersje.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #2416 dnia: 03 Marca 2023, 13:28:30 »
Bez sensu jest to mówienie, że UX200 wyjściowo kosztuje mniej niż CC. Może warto tą skrótową wypowiedź uzupełnić o stwierdzenie, że UX200 to zwykła benzyna, a hybryda w UX (słabsza o kilkanaście KM niż w CC) startuje od kwoty 15 000 zł wyższej niż CC i w tej cenie nie dostaniemy nawet czujnika deszczu, czujnika parkowania, bezkluczykowego dostępu i wielu innych atrakcji. Poza tym, bagażnik lexusa jest na poziomie yarisa cross przy właściwie takim samym rozstawie osi jak CC. Jeszcze warto dodać, że CC zadebiutowała w najmocniejszych konfiguracjach i niedługo pojawią się tańsze wersje.
Tańsze wersje nie pojawią się, tylko są, natomiast pojawi się z jednostka 1.8, co nie rozwiąże problemu wycia, bo problem nie lezy w silniku, czy skrzyni, bo wszystkie bezstopniowe skrzynie "wyją", tylko w wyeliminowaniu tego wycia.

Ale poziom wygłuszenia nie zmienia się jak doposażysz UX200 do ceny 300 kzł, będzie w nim nadal tak samo cicho i przyjemnie. Jak tego nie rozumiesz, to już nie mój problem. Zarówno w UX200 jak i UX250h jest cicho i przyjemnie. Z jednostką benzynową sprzężona jest skrzynia CTV a z jednostka hybrydową e-CTV. Zarezerwuj sobie jazdę testową, sprawdź sam.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2417 dnia: 03 Marca 2023, 13:44:58 »
Jeśli tego nie rozumiesz, to już nie mój problem
To po co te nerwy? Spoko jak Ci ux nie wyje bo pewnie nim jechałeś i jest to samo co CC to git.

jeszcze jedno - pomiary urządzeniem pomiarowym wskazują wyniki wyrażone w dB, a nie w odczuciach. Tego zapewne również nie rozumiesz
Skąd wiesz że nie rozumiem ?
kiedykolwiek podnosił problem wycia w AUDI, gdzie również stosuje się skrzynie bezstopniowe od wielu lat z powodzeniem ?
Może problem był gdzieś opisywany ma forach ale chyba nie tu.
Nie wiem na czym polega to powodzenie tej skrzyni. Dokładnie tak samo działa jak w hybrydzie tylko się psuje i jest nr1 opcji nie polecanych przez miłośników marki.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2418 dnia: 03 Marca 2023, 14:09:54 »
No proszę próbka tego strasznego wycia :roll: hybrydy. Od 40-sekundy wyłączyłem nadmuch ogrzewania, więc zauważalnie przycichło. Nawierzchnia asfaltowa jest gładka i cicha, opony zimowe Nokian.
https://www.youtube.com/watch?v=U2YPv30RocE
Filmik usunąłem, ponieważ zawierał nieodpowiednią treść ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2419 dnia: 03 Marca 2023, 14:12:08 »
Nie wiem na czym polega to powodzenie tej skrzyni.
Mechaniczna przekładnia CVT jest lżejsza, mniejsza, mniej skomplikowana i prostsza w sterowaniu (czyli sumarycznie tańsza w produkcji) niż konwencjonalny automat czy dwusprzęgłowka - pewnie stąd.
Dla użytkownika, który lubi spokojną jazdę nie jest specjalnie uciążliwa i płynnie przyspiesza. Jeśli w dodatku auto jest dobrze wyciszone to nawet nie dokucza wyciem. ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2420 dnia: 03 Marca 2023, 14:13:39 »
Filmik usunąłem, ponieważ zawierał nieodpowiednią treść
No nie ... jak taką treść zawierał to tym bardziej trzeba było nie usuwać ;)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2421 dnia: 03 Marca 2023, 14:19:13 »
Porównanie CC do UX’a to nieporozumienie.

UX w żadnym wypadku nie jest alternatywą dla CC

bardziej dla Yarisa Crossa chociaż i w tym
wypadku yaris ma większy bagażnik.

Miałem okazje pojeździć przed liftem, fajne ale bardzo drogie auto w stosunku do tego co oferuje - lepiej tu wychodzi NX ale tu czas oczekiwania jest nieakceptowalny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline inszynizwy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC
« Odpowiedź #2422 dnia: 03 Marca 2023, 15:09:16 »
Tańsze wersje nie pojawią się, tylko są, natomiast pojawi się z jednostka 1.8, co nie rozwiąże problemu wycia, bo problem nie lezy w silniku, czy skrzyni, bo wszystkie bezstopniowe skrzynie "wyją", tylko w wyeliminowaniu tego wycia.

Ale poziom wygłuszenia nie zmienia się jak doposażysz UX200 do ceny 300 kzł, będzie w nim nadal tak samo cicho i przyjemnie. Jak tego nie rozumiesz, to już nie mój problem. Zarówno w UX200 jak i UX250h jest cicho i przyjemnie. Z jednostką benzynową sprzężona jest skrzynia CTV a z jednostka hybrydową e-CTV. Zarezerwuj sobie jazdę testową, sprawdź sam.

No ja nie mówię o wygłuszeniu. Nie kłócę się. Nie mam porównania, to nawet nie próbuję sie wypowiedzieć. Ja jeżdże teraz autem słynącym z hałasu, więc nie jestem ani przyzwyczajony do komortu w tym zakresie, ani nie przeszkadza mi to szczególnie. Dlatego nie mam potrzeby dopłacania/rezygnowania z wyposażenia/brania mniejszego auta w tej samej cenie co CC.
Mówię tylko, że tych dwóch aut nie ma co porównywać, skoro UX ma o 100l mniejszy bagażnik chociażby. Te auta mają inne grupy docelowe.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2423 dnia: 03 Marca 2023, 21:13:22 »
Porównanie CC do UX’a to nieporozumienie.
porównanie wyciszenia UX200 czy UX250 vs CC, tak, żeby można było wykazać, że inżynierowie Toyoty potrafią to zrobić. Da się wyciszyć auto ze skrzynią CTV i eCTV, a nie pieprzenie, że ten typ tak ma i trzeba się pogodzić z tym.
Faktem jest, że hałas w kabinie nie tylko Toyoty dotyczy. Wygląda na to, że poza markami premium, częśc producentów doszło do wniosku, że hałas w kabinie jest nieistotny- Suzuki,  Mitsubishi, Toyota, Honda. Może kogoś pocieszy, że przy 130 km/h Honda CR-Z 1.5 i-VTEC GT, 1,5 l benz. hybryda (124 KM)  generuje poziom hałasu  74 dB. Szczerze, nie wyobrażam sobie jazdy tym samochodem dalej jak 50 km. Podobnie jak Dacia Sandero, czy Honda Civic 1.4 i-VTEC Sport, 1,4 l benzyna (100 KM) lub Hyundai i30 1.4 blue Comfort, 1,4 l benzyna (109 KM) nawet 75 dB.
Zawsze można się pocieszyć, że Łada Niva 1.7i Hunter, 1,7 l benzyna (81 KM), poziom hałasu przy 130 km/h to aż 82 dB.

CC to kompaktowy samochód rodzinny, więc powinien być nastawiony również na komfort podróżowania. A jest nastawiony raczej na jazdę po mieście, gdzie główny atut w postaci mało palącej hybrydy zdaje znakomicie egzamin. Niestety w trasie już nie ma tego atutu, natomiast we znaki wdaje się hałas. Już nie chcę nic pisać o tych materiałach, gdzie Toytoa co najmniej o jedną półkę spadła względem samej siebie. Przykładowo Corolla 2018 rocznik - nie ma zastrzeżeń.Nie wiem jak model następny, E21 bo nie szukałem okazji się przejechać i pooglądać. Nie jest to luksus,bo od tego auta luksusu się nie oczekuje, ale jest OK. Może jeszcze raz zapiszę się na jazdę testową, gdzieś indziej. Może ten konkretny egzemplarz był jakiś taki głośny. Mi osobiście to przeszkadzało i to dość mocno.

Te auta mają inne grupy docelowe.
  można porównać z innymi autami, gdzie porównanie będzie zasadne, np. z minimalnie mniejszym gabarytami, ale mimo wszystko wygodniejszym wewnątrz Karoq, z większym minimalnie prześwitem Atece czy minimalnie większym Tiguane. Chcesz się to spierać o pojemność bagażnika ? Zwłaszcza w opcji 4x4. Tu CC po prostu nie istnieje na tym polu.
Zalety CC są dwie, niepodlegające dyskusji - oszczędny napęd hybrydowy - grupa docelowa -ruch miejski, oraz niezawodność (oby taka była) aczkolwiek już przestała figurować Toyota na pierwszych miejscach rankingowych, poza Aygo. Tylko nie piszcie, że ranking ADAC jest proniemiecki, bo jeszcze kilka lat temu Corolla i Yaris nie schodziły z pierwszej piątki, a prześcigały je co najwyżej auta takie jak Porsche, czy jeszcze inny kilkakrotnie droższy wóz. Czy to świadczy źle o Toyocie -całkiem możliwe, że wcale nie. Po prostu inni producenci odrobili lekcje i poprawili jakość. Inna sprawa, że ADAC zupełnie inaczej podchodzi do tematu. Tam liczy się statystyka -wzywałeś pomoc, nawet do wymiany żarówki -zapisujemy. Tym sposobem ranbking do końca nie jest adekwatny.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2023, 21:26:30 wysłana przez witek1965 »

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
« Odpowiedź #2424 dnia: 04 Marca 2023, 21:10:38 »
Witek, o wygłuszeniu już było powiedziane i pomierzone wszystko. Co do materiałów to też już wiadomo, że zaoszczędzono co nieco. Mnie zastanawia jednak co innego, a mianowicie napęd hybrydowy 5-tej generacji, jak się będzie sprawował, czy będzie równie bezawaryjny jak poprzednia wersja. Póki co nic nie słychać żeby go chcieli upychać w innych modelach Toyoty, nie mówiąc już o Lexusie.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2425 dnia: 04 Marca 2023, 22:02:31 »
Póki co nic nie słychać żeby go chcieli upychać w innych modelach Toyoty, nie mówiąc już o Lexusie.
Przecież będzie w nowej Corolli.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2426 dnia: 05 Marca 2023, 00:59:55 »
Póki co nic nie słychać żeby go chcieli upychać w innych modelach Toyoty, nie mówiąc już o Lexusie.
  ktoś pisał, że Toyota jest poligonem doświadczalnym. Najpierw ładują do jakiegoś modelu Toyoty napęd, przetestują, a potem idzie do Lexusa i innych modeli.
Przecież będzie w nowej Corolli.
ale to nadal tylko Corolla.
Camry jest flagowym modelem, RAV 4, Highlander, CHR przecież miało w ofercie silniki 2.0 hybryda.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2427 dnia: 05 Marca 2023, 07:08:38 »
... no to z Direct Shift-CVT było na odwrót. Najpierw w Lexusie a dopiero w Rav4.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2428 dnia: 05 Marca 2023, 09:19:39 »
nie pieprzenie, że ten typ tak ma i trzeba się pogodzić z tym.
Lubisz ubarwiać historię pisałem o " wyciu" które może być bardziej lub mniej wyciszone. Temat jest o tyle "mityczny" że jak ktoś kto nigdy nie jechał hybrydą zestawia ją z "wyciem" czy to rx450h czy gs450h czy prius.

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2429 dnia: 05 Marca 2023, 11:10:20 »
nie pieprzenie, że ten typ tak ma i trzeba się pogodzić z tym.
Lubisz ubarwiać historię pisałem o " wyciu" które może być bardziej lub mniej wyciszone. Temat jest o tyle "mityczny" że jak ktoś kto nigdy nie jechał hybrydą zestawia ją z "wyciem" czy to rx450h czy gs450h czy prius.
Sorry ale on tak ma
Witek ma racje w 100% gdyz CC naprawde wyje jak jasna cholera - do tego jest koszmarnie glosny od totalnego braku wyciszenia
Proponuje sie przejechac RAV4 i jest duzo lepiej
Nie mowiac juz o NX, ktory doslownie zjada CC
Wiem, ze to inna bajka cenowa ale to tez jakby koncern Toyoty
Za miesiac odbieram NXa i dam znac jak to jest po kilku dniach
Na kilku jazdach probnych NXem doslownie roznica az wgniata ;)
Jak juz pisalem sporo wczesniej sam nie odebralem CC gdyz masakrycznie mnie pod tym wzgledem rozczarowal. Dawno nie jechalem tak glosnym samochodem
Choc ma sporo zalet ta wada / halas byla jednak kluczowa

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl