Zle napisalem - tam jest brak wyciszenia plus wycie
W RAV4 znacznie mniej wyje choc to niby starszej generacji hybrydw
To mnie tez dziwi
Tu kluczowe w/g mnie jest wyciszenie bo prędkość obrotowa silnika spalinowego podczas będzie spora szczególnie przy małych pojemnościach i rozpędzaniu się.
Rav mniej wyje bo pewnie silnik benzynowy w związku z większą pojemnością nie musi korzystać z aż tak wysokich obrotów.
Akurat o RAV4 moge trochę powiedzieć bo mam od 2 tygodni oba auta w swoim użytkowaniu
Z tym wyciem Rav4 w stosunku do CC jest gorzej.
Co mam na myśli? A No silnik 2,5l 4gen hybryda wchodzi zdecydowanie łatwiej i szybciej na obroty niż nowa jednostka w CC (w rav 4 dużo ostrożniej trzeba obchodzić sie z gazem).
Mimo powyższego hałasu jest mniej w rav4 - ponieważ to lepiej wyciszone auto i to nie ulega wszelkiej dyskusji - Zdecydowanie grodz silnika lepiej wyciszona, mam wrażenie że podloga rownież. Nadkola chyba jednakowo w obu autach
Przyjemność z jazdy - głównie dynamika jest dużo lepsza w CC i zdecydowanie ten silnik preferuje nie aż tak wysokie obroty jak 2,5l jednostka. Rav4 nie prowokuje do dynamicznej jazdy - bardziej rozleniwia kierowcę. W CC zdecydowanie inaczej chce się jeździć - zawieszenie również bardziej w moim guście.
Rav4 na początku zanim się wyjeździłem w ten silnik spalała w mieście ok 8.2 - teraz okolice 7 do 7,5l- poza miastem 6 do 6,5l. Ale na autostradzie mam wrażenie ze rav4 jest troszkę oszczędniejsza od CC. Ale za to CC nie wymaga wjeżdżania się aby mało palić w mieście.
Oczywiście rav4 jest tez znacznie przestronniejszym autem, większym i wygodniejszym dla dużej rodziny.
I duży plus za niewielkie przekłamania licznika względem gps (zawyża jedynie o około 2-3km/h)
CC za to robi wrażenie nowocześniejszego wnętrza (być może przez te ekrany) te duze pokrętła od klimy w rav4 dla mnie są mniej wygodne niż mniejsze w CC.
Systemy bezpieczeństwa - kontrola pasa ruchu, aktywny tempomat itp mam wrażenie że reagują lepiej w CC- samo czytanie znaków rownież zdecydowanie lepiej.
Generalnie czuć ze CC to nowsza konstrukcja od rav4 - inne lepsze prowadzenie ale i systemy wsparcia działają po prostu lepiej.
Rav4 spoko ale jak bede emerytem to bardzo poprawne auto ale bez emocji - z racji podobnej ceny można je porównywać ale oba auta mają po prostu innych odbiorców.
Ja jestem bardzo zadowolony - przez ten czas spędzony z rav4 upewniam się że dobrze zrobiłem kupując CC - osobiście bardziej odpowiada mi to auto.
Co nie znaczy że każdy jest taki sam, i może się okazać że wam Ravka lepiej podejdzie - każdy ma swoje priorytety i odczucia.
To są moje subiektywne spostrzeżenia z użytkowania obu tych aut.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk