Autor Wątek: Dziwne zachowanie układu chłodzenia  (Przeczytany 1294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rbt

• Toyot Leżący
  • *
Dziwne zachowanie układu chłodzenia
« dnia: 04 Grudnia 2021, 14:28:07 »
2.0 116km d4d
Witam,Od jakiego czasu mam problem z układem chłodzenia .Stało się to prawdopodobnie po wymiany termostatu(wymieniłem bo miałem wrażenie że za długo się nagrzewa ale to był chyba  mój błąd)
Latem przy wyjeździe w góry osiągał temperatury grubo pow 90C i nie załączał się wentylator na chłodnicy a teraz przy temp 0C na dworze 83C silnika (tarque) zauważyłem brak grzania(słychać jak silniczek zmienia położenie przy kręceniu temp)
Jak sprawdzam gumę za termostatem to zimna a górna po prawej stronie ciepła czyli chyba prawidłowo na małym obiegu(termostat powinien się otworzyć pow 83C)
Teraz pytanie co spiepszył mechanik założył wadliwy termostat ,nieodpowietrzony,czegoś nie podłączył czy może w lato przegrzałem i uszczelka pod głowicą co sądzicie
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2021, 15:17:57 wysłana przez rbt »

Offline rbt

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Dziwne zachowanie układu chłodzenia
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2021, 15:15:42 »
a może kojarzycie czy jest jakiś odpowietrznik może okolicach nagrzewicy

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2021, 15:21:32 »
"zauważyłem brak grzania(słychać jak silniczek zmienia położenie przy kręceniu temp)"
jak dobrze pamiętam czytając to forum to często bywały problemy w CV z tym silniczkiem od ustawiania temperatury, silniczek pracował ale wyrabiał się jakiś prowadnik od klapek czy coś takiego, efekt byl taki ze silniczek pracował ale nie poruszał tym co trzeba. Jak przekopiesz ten dział to pewnie znajdziesz cośna ten temat.
No i wentylator na chlodnicy też warto sprawdzić czy sprawny i czy sie załącza kiedy trzeba. Sam wentylator sprawdzić pewnie można podpinając do zasilania ale jak sprawdzić czy się załącza kiedy trzeba to nie wiem.
Edit: bezpieczniki sprawdzone?

Offline rbt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudnia 2021, 15:34:31 »
Jak załączam klimę to wentylatory kręcą

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl