Autor Wątek: Moduł TPMS  (Przeczytany 14575 razy)

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
Moduł TPMS
« dnia: 04 Grudnia 2021, 22:47:48 »
Mieliscie, lub czy macie tak w Rav4 V gen, ze po zmianie kompletu kół, moduł TPMS od przyjaciol z Aliexpress, nie podaje juz danych o cisnieniu w danym kole? Dzis zmienialem dopiero kola na zimowe, i czujniki ktore modul odczytywal na kolach letnich, na zimowkach niestety nie pokazuje wartosci. Oczywiscie nie jest to wina samych opon letnie/zimowe. Tylko dziwi mnie fakt, ze na poprzednich czujnikach wskazywał cisnienie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Moduł TPMS
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2021, 22:49:33 »
Probowales odpiac czujnik zrby zaczytal nowe kola?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia 2021, 00:23:32 »
Nie probowalem, niezbyt mi sie widzi rozbieranie tylnego poszycia z boku. Ale jesli jest to zalezne, to chyba bede musial to zrobic. Myslalem jednak ze jest jakas inna opcja. Probowalem nawet dopompowac cisnienie na 2.7 bar a potem zmniejszyc do 2.4 i zapisac ustawienia, ale to nic nie dalo.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2021, 12:29:10 »
1. Czy przed montażem dodatku do TPMS miałeś dopisany do auta drugi komplet czujników?
2. Jeżeli tak - zmień w menu na drugi komplet czujników
3. Jeżeli nie - musisz go dopisać używając Techstream'a. Ale żeby to zrobić musisz zdemontować dodatek z Ali. Po dopisaniu możesz go z powrotem zamontować.

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2021, 12:45:00 »
Nie wiem czy byl dopisany drugi komplet, ale kupowalem dodatkowe czujniki takze w ASO przy odbiorze auta, i zamontowali te czujniki na dodatkowy kpl kół.
… ale info z ostatniej chwili, to …. Wyjechalem teraz z garazu i cyk, zalapaly. Najpierw prawy tył, a potem po kolei kazde kolo. Po wylaczeniu zaplonu i ponownym uruchomieniu, tez zalapaly … ale z duzym opoznieniem. No mam nadzieje ze nie zaczytuja danych z kół, ktore lezą w garazu :) Acz, oddaliłem sie autem  od garazu jakies 20 m, wiec ….sam juz nie wiem

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2021, 17:12:16 »
Jak nie zmieniałeś w menu na drugi komplet, to nie ma możliwości żeby same się zmieniły. Chyba, że ASO sprzedało Ci jakieś after-marketowe czujniki i skopiowało do nich ID oryginałów.
System może zareagować dopiero po przejechaniu kilku kilometrów i przekroczeniu prędkości 80km/h.

Offline mala

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V AWD
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lutego 2022, 11:04:54 »
Cześć,
Prześledziłem wątki, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Kupiłem drugi komplet felg + opony + czujniki uniwersalne (sklonowane numery) - czy przy zmianie na wiosnę MUSZĘ sklonowany czujnik (koło) umieścić w miejscu tego samego czujnika demontowanego (przykładowo: jeśli XYZ jest na lewym przodzie, to sklonowany YXZ też musze umieścić na lewym przodzie?)? Czy jest to zupełnie bez różnicy i system sam wychwyci, który czujnik jest na którym kole (najważniejsze żeby był wpisany do systemu auta)?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2022, 12:10:47 »
Jest bez różnicy. System nie identyfikuje w którym kole jest jaki czujnik. Jak masz kapcia to masz info, że go masz. Sam musisz odnaleźć koło z kapciem. System ma zarejestrowane 4 kody czujników od 4 kół. Nie wie gdzie jest który, bo tego nie da się zrealizować bez świadomego przypisania a takiego interfejsu w toyocie nie ma.

Offline mala

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V AWD
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2022, 12:19:51 »
Dzięki za potwierdzenie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2022, 15:09:04 »
Jest bez różnicy. System nie identyfikuje w którym kole jest jaki czujnik. Jak masz kapcia to masz info, że go masz. Sam musisz odnaleźć koło z kapciem. System ma zarejestrowane 4 kody czujników od 4 kół. Nie wie gdzie jest który, bo tego nie da się zrealizować bez świadomego przypisania a takiego interfejsu w toyocie nie ma.
Jak 8 lat temu kupowałem swoją ravkę, to sprzedawca powiedział, żebym przy sezonowej wymianie opon nie zamieniał felg miejscami, bo będzie trzeba kalibrować czujniki ciśnienia. I tak osiem lat robiłem. A z tego co piszesz, nie ma to jednak znaczenia i można rotować całe koła. Nie zakładam, że nowa ravka ma gorsze rozwiązanie od starej?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2022, 15:10:44 »
Jak 8 lat temu kupowałem swoją ravkę, to sprzedawca powiedział, żebym przy sezonowej wymianie opon nie zamieniał felg miejscami, bo będzie trzeba kalibrować czujniki ciśnienia. I tak osiem lat robiłem. A z tego co piszesz, nie ma to jednak znaczenia i można rotować całe koła. Nie zakładam, że nowa ravka ma gorsze rozwiązanie od starej?
Mozna rotowac. Potwierdzam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2022, 15:40:44 »
Sądzę, że sprzedawca nie orientował się dobrze. Jeżeli w starej rav4 system był oparty o czujniki TPMS tak jak w nowej to można rotować. System nie wie w którym kole jaki jest czujnik. Sygnał z czujników, konkretnie: unikatowy kod, temperatura, ciśnienie, są przekazywane drogą radiową a samo to nie pozwala na lokalizację. Być może są rozwiązania, np czujniki w których można zaprogramować symbol/nazwę koła lub system umożliwia użytkownikowi/serwisowi ręczne wprowadzenie przypisania kodu TPMS do konkretnego koła. To wtedy podczas kapcia dostaniemy informację w którym kole ten kapeć jest. Ale nie słyszałem żeby toyota takie rozwiązania miała, bo prócz zalety jest wada choćby właśnie problem z rotacją.

Są też w niektórych markach rozwiązania oparte nie o czujniki TPMS ale czujniki ABS. Wykrywają spadek ciśnienia w oparciu o różnicę w prędkości obrotowej danego koła względem innych - i tutaj zawsze dostaniemy informację, którego koła problem dotyczy. Wadą niestety jest konieczność częstej kalibracji po rotacji a także mniejsza czułość na spadek ciśnienia a fakt detekcji problemu może być zrealizowany dopiero gdy samochód jest już w ruchu i porusza się w linii prostej. 

W toyocie głupie jest, że nie ma algorytmów automatycznego przypisywania zestawu czujników i musi to zawsze wykonywać serwis z odpowiednim sprzętem. 
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2022, 15:45:11 wysłana przez wszim »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lutego 2022, 16:46:26 »
Głupie dla nas, oni są do przodu.
Co do rotacji nie ma problemu, robiłem to już w mojej 3 razy, ale zmianę kompketu miedzy zegarami i kalibrację po ustawieniu właściwego ciśnienia  robię.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lutego 2022, 22:11:16 »
cześć, przy dodawaniu drugiego kompletu kół z czujnikami mam taki błąd w techstream:
ID registration failed due to a communication error with the ECU while in initialization mode.
Terminate initialization by connecting TC and CG of the DLC3 for 30 seconds

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Marca 2022, 11:55:40 »
Tak się dzieje, gdy
1. masz założony moduł do prezentacji ciśnienia
2. a jeżeli nie masz go założonego, to masz zły kabel.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl