Autor Wątek: Moduł TPMS  (Przeczytany 14588 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Moduł TPMS
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Marca 2022, 15:46:29 »
@Kiełek, a czy komukolwiek tu udało się dodać drugi komplet za pomocą Techstream? Bo nie przypominam sobie, nawet mój znajomy wulkanizator poległ, bo mimo dodania zimowych kół, gdy przyszła wiosna auto nie widziało letnich OEM ;) Dopiero ASO zrobiło to w 15min i teraz mogę zmieniać między prawidłowo dodanymi kompletami.
Drugi łatwy sposób, to klony, ale wtedy nie OEM.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Marca 2022, 17:07:57 »
Znalazłem takie info i wydaje mi się że trzeba zrobić zgodnie z tą instrukcją. Wszyscy pewnie dodają tak jak ja czyli po zamontowaniu już drugiego kompletu kół a pewnie myk jest taki że trzeba dodać jak tpms nie jest w trybie inicjalizacji. https://www.ttguide.net/initialization-1426.html
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2022, 17:22:07 wysłana przez wicher13 »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Marca 2022, 18:57:56 »
@Krisman, udało. Tylko trzeba mieć droższy kabel. Gdzieś w necie były fotki różnic w HW kabla.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Marca 2022, 20:20:30 »
Z tego co pamiętam z wątku o TechStreamie to kwestia wersji zakupionego kabelka (interfejsu) - jest o tym mowa na pierwszych stronach wątku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Marca 2022, 01:55:58 »
Tak, tylko jak w temacie, komu konkretnie się udało? Mój znajomy "padł" mimo sprzętowi "profesionalnemu"

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Marca 2022, 09:48:08 »
od siebie dodam, że kabelek Mongoose programuje TPMS'y na Techstream'ie 14 w moim Auris'ie '17 ;)
przy czym programuje TPMS'y, ale nie jest w stanie wejść w Data List... z czym Mini VCI 1.4.1 nie ma problemu ;)
Co ciekawe, Mongoose na TechStream 15 wywala błąd 0xc0040001, czyli teoretycznie brak komunikacji z protokołem K-Line (niezbędny do TPMS)
więc wniosek - trzeba próbować na róznych wersjach Tech'a bo może być tak, że na jednej wersji nie zadziała, a na drugiej bangla.
Tu wygląda na to, że koledze się udało ale w Aurisie 2017, nie wiem czy to zadziała w RAVce V gen.
Wątek: Rav4 TNGA  / Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream

Offline mala

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V AWD
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Marca 2022, 20:52:53 »
Przyszła wiosna.... :(
Złożyłem koła jakiś czas temu aby były pod ręką jak już się zrobi ciepło. Kupiłem czujniki uniwersalne na ladnefelgi kropka pl. Wcześniej miałem już przygotowane kody do sklonowania. Magicy ze sklepu zaprogramowali pod model i rok auta (klon). Po założeniu nie wykrywa czujników - kontrolka świeci się cały czas. Nieaktywne opcje zerowania ciśnienia. Proponują mi przesłanie za zwrotną kaucją urządzenia do programowania (że niby powinno pomóc). Zastanawiam się czy aso zechce mi zaprogramowac te no-name'y, czy raczej wyślą mnie na drzewo? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Marca 2022, 07:31:39 »
Przejechałeś się z prędkością ponad 80km/h przez "jakiś" czas?

Offline mala

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Marca 2022, 08:16:02 »
Przejechałeś się z prędkością ponad 80km/h przez "jakiś" czas?
160 km chyba wystarczy?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Marca 2022, 08:56:37 »
Też kupowałem w ladnefelgi. Pomylili mi jeden kod, zorientowałem się bo miałem możliwość odczytu - kolega miał odpowiednie radyjko którym dało się odczytywać. Przysłali programator i wg instruktażu przez telefon odnalazłem felgę ze złym kodem i przeprogramowałem na prawidłowy. I do dziś jest ok bo to zimówki są na klonowanych tpms. Niebawem zakładam letnie z fabrycznymi, zobaczymy czy fabryczne wybudzą się z zimowego snu i prawidłowo zagadają.

Offline mala

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marca 2022, 09:41:48 »
Też kupowałem w ladnefelgi. Pomylili mi jeden kod, zorientowałem się bo miałem możliwość odczytu - kolega miał odpowiednie radyjko którym dało się odczytywać. Przysłali programator i wg instruktażu przez telefon odnalazłem felgę ze złym kodem i przeprogramowałem na prawidłowy. I do dziś jest ok bo to zimówki są na klonowanych tpms. Niebawem zakładam letnie z fabrycznymi, zobaczymy czy fabryczne wybudzą się z zimowego snu i prawidłowo zagadają.
A jakie miałeś objawy - nieaktywne opcje w ustawieniach samochodu? Zastanawiam się po prostu czy te czujniki są w ogóle kompatybilne (mimo że uniwersalne). Programowałeś tylko radiowo czy wgrywałeś całość przez OBDII?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Marca 2022, 13:54:22 »
O ile pamiętam to była pomarańczowa kontrolka jak przy kapciu, ale czy opcje były to już nie wiem. Ale u mnie nie widziało tylko jednego koła, bo się nie zgadzał kod. Czujniki kupiłem takie
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-opon-tpms-gumowy-315-433-2w1-11303982548

Offline mala

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Marca 2022, 12:56:51 »
O ile pamiętam to była pomarańczowa kontrolka jak przy kapciu, ale czy opcje były to już nie wiem. Ale u mnie nie widziało tylko jednego koła, bo się nie zgadzał kod. Czujniki kupiłem takie
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-opon-tpms-gumowy-315-433-2w1-11303982548
Juz myślałem, że strzeliłem sobie w stopę kupując te czujniki. Jednak nie - przysłali programator, musiałem zakodować jeden czujnik jeszcze raz (jedna cyfra była błedna w ID czujnika). I jest ok.

Offline piotko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Marca 2022, 14:10:33 »
Mam pytanie, posiadam dwa komplety kół z fabrycznymi czujnikami, w serwisie dodane do opcji w samochodzie. Zawsze gdy zmieniałem koła pierwsze co robiłem, to w samochodzie wchodziłem w opcje i zmieniałem komplet kół (czy jak tam się ta opcja nazywa). Kontrolka paliła się i gasła po przejechaniu jakiegoś odcinka. Parę dni temu zmieniłem koła na letnie i zapomniałem przestawić w opcjach w samochodzie. Ku mojemu zdziwieniu żadna kontrolka się nie pali, nic mi nie wskazuje, że mam w opcjach przestawić na nowy komplet kół. Możliwe, że w naszych samochodach robi się to automatycznie jak ktoś ma zapisane dwa komplety ? Dodam, że wcześniej jeździłem Toyotą Avensis i na 100 % musiałem zawsze przestawiać, bo kontrolka zapalała się automatycznie gdy odpaliłem samochód po zmianie kół.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Marca 2022, 17:24:42 »
Pewne, że masz fabryczne czujniki z innymi ID, a nie klony? U mnie bez przełączenia kompletu kół, kontrolka się po jakimś czasie zapaliła, o ile pamiętam. Będę w przyszłym tygodniu zmieniał, to sprawdzę czy bez przełączenia hulają.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl