Autor Wątek: Moduł TPMS  (Przeczytany 14578 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Moduł TPMS
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Maja 2022, 12:43:21 »
Mam dwa komplety kół z czujnikami, ale jeśli ktoś nie chce ich montować,  to ikonka informująca o braku ich jest mała   i nie upierdliwa. Za to lubię toyotę,  że wszelkiego rodzaju komunikaty są mało denerwujące. W poprzednim aucie wręcz nie dało się jeździć,  no komunikaty były na pół ekranu wyświetlacza i głośne "pikacze"
W ravce tylko czujnik pasów jest bardzo "krzyczący" z każdym metrem przejechanym dalej bez pasów.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Maja 2022, 13:20:54 »
W ravce tylko czujnik pasów jest bardzo "krzyczący" z każdym metrem przejechanym dalej bez pasów.
Tylko przez 100 sekund - potem cisza- , a i to pewnie mozna skrocic/wylaczyc w Techstreamie.

Z innych ciekawostek jak zaparkujesz, wrzucisz P i odepniesz pasy, to sie z automatu reczny zaciaga. Jakbys chcial ruszyc (bez wysiadania z auta) bez zapietych pasow, to reczny nie pozwala sie zwolnic dopoki nie zapniesz pasów. Wiec pojechac pojedziesz, ale na zblokowanych tylnych kołach :D

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Maja 2022, 14:21:35 »
Ale za to bez zapiętych pasów po uruchomieniu napędu, mogę zwolnić P, wskoczyć w D i hamulec zwolni. Kwestia - mocniej wcisnąć gaz ;). Coś tam zapiszczy, na pół sek wyśw. długi komunikat, ale pojedzie. (Tak mi się wydaję). W innych markach nie chciał zwalniać ręcznego w ten sposób.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Maja 2022, 14:26:11 »
Hamulec automatyczny też można wyłączyć.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Maja 2022, 16:18:14 »
i brakuje paru stówek na czujniki?
Dzięki, że wiesz czego mi brakuje. A chodzi mi o święty spokój a nie walkę z jakimiś czujnikami od ciśnienia.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Maja 2022, 17:12:50 »
Dzięki, że wiesz czego mi brakuje. A chodzi mi o święty spokój a nie walkę z jakimiś czujnikami od ciśnienia.
Nie ma żadnej walki. Wprogramowują Ci do kompa drugi komplet i jeździsz, a przy zmianie opon przełączasz na kompie i tyle. Albo oponiarz klonuje zestaw fabryczny i jest jeszcze łatwiej, bo nic nie robisz. Na prawdę ten jednorazowy wysiłek nie uzasadnia jeżdżenia bez czujników. Ja miałem ze dwa razy sytuację że spadało ciśnienie i w porę mogłem spokojnie znaleźć stację, dopompować koło i pojechać do oponiarza. Jak Ci zejdzie tyle że juz poczujesz i jesteś akurat na autostradzie to pa pa oponko i oby nie felgo też...
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Maja 2022, 12:10:54 »
Hamulec automatyczny też można wyłączyć.

I czynię to na zimę, by nie słyszeć następnego dnia jak odrywają się klocki od tarczy ;).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl