Autor Wątek: Jak to jest z tą Rav-ką?  (Przeczytany 10015 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgr

• Prawie Toyot
  • Samochód:: nie japoński
Odp: Jak to jest z tą Rav-ką?
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Grudnia 2021, 09:07:51 »
Powiem Ci, że jak ja miałbym taką listę mankamentów w przyszłym samochodzie, to bym nie kupił. A moja obecna ravka ma 8 lat i niczego z powyższych nie stwierdziłem i dlatego zamówiłem nową. Odbiór w kwietniu. Ale Tobie szczerze odradzam, skoro masz tyle wątpliwości i ujawnionych mankamentów. Poczytaj fora innych marek, może znajdziesz coś bardziej właściwego. Decydując się na samochód z taką listą wad, to masohizm:))
Czytajmy proszę ze zrozumieniem bo ja nigdzie nie napisałem, że to są wady stwierdzone przeze mnie i występujące łącznie w każdym egzemplarzu. Po to napisałem post, żebyście jako właściciele Rav4 mogli odnieść się do tych (bądź co bądź pojedynczych) opinii zebranych z internetu :) Mam pełną świadomość tego, że wchodząc na forum każdej marki znajdziemy wysyp takich rzeczy. Przed zakupem obecnego auta nie zaglądałem na żadne forum, jeżdżę 6. rok i jestem bardzo zadowolony. Gdybym wcześniej szukał informacji to pewnie coś bym też znalazł ;) Tutaj jednak cena i rozsądek każą mi wszystko dokładnie sprawdzić :)
---
Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi. Każda uwaga jest dla mnie cenna, a finalny wybór naturalnie tylko po jeździe próbnej ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Grudnia 2021, 09:39:23 »
Po to napisałem post, żebyście jako właściciele Rav4 mogli odnieść się do tych (bądź co bądź pojedynczych) opinii zebranych z internetu
Więc jako właściciel piątej już bodajże Toyoty, a jednej RAV4 2,2 d4d, którą użytkuję 8 lat, bazując na doświadczeniach moich i moich kolegów, mających inne marki pojazdów, świadomie zamówiłem Rav4 2022 Executive. Zrobiłem to ponieważ:
1. Nowa ma wyposażenie, którego brakowało mi w obecnej, czyli elektryczny fotel pasażera, Android Auto, jeszcze większy bagażnik(obecna ma 540 litrów), podgrzewaną przednią szybę, kamery 360 stopni i wiele innych.
2. Jest to samochód bezawaryjny( nie liczę kampanii, które Toyota ogłosiła i wykonała za darmo)
3. Koszty serwisu są akceptowalne i mało jest elementów zużywalnych( brak sprzegła, dwumasy, rozrusznika itp)
4. Nie wiem, jak garażują i eksploatują samochód osoby, które piszą o korozji toyoty. Ja takowej po 8 latach nie stwierdziłem, a podwozie oglądam przy każdym przeglądzie. Może to kwestia przebiegu (135 tys). Nie jest jeszcze bardzo duży. Mam jakieś niewielkie punkty korozji na elementach wymiennych zawieszenia, ale podłoga i progi jak dzwon.
Także ja polecam, ale Ty zsumuj proszę wszystkie opinie i moją traktuj jako jednostkową.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Grudnia 2021, 11:43:01 »
Mam pełną świadomość tego, że wchodząc na forum każdej marki znajdziemy wysyp takich rzeczy.

i właśnie to jest najważniejsze. zauważ, że nie znalazłeś tu żadnych postów związanych z awarią silnika, skrzyni, układu hamulcowego... wszystko, co wypisałeś to mniej lub bardziej uciążliwe, ale jednak pierdoły. nie znajdziesz auta, w którym wszystko jest idealne, więc trzeba szukać takiego, w którym psuje się mało i usterki nie są poważne

dla porównania (i rozluźnienia), historia pewnego użytkownika marki premium: https://www.wykop.pl/artykul/5346579/kupilem-audi-w-salonie-czyli-jak-popelnic-motoryzacyjny-blad-zycia/ ;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Grudnia 2021, 11:55:28 »
3. Koszty serwisu są akceptowalne i mało jest elementów zużywalnych( brak sprzegła, dwumasy, rozrusznika itp)

Mnie już uświadomili, jest w tym aucie dwumasa :)
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2021, 12:10:22 wysłana przez hardtmuth »

Offline wist1974

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Grudnia 2021, 12:46:48 »
Cześć Wszystkim!

Przeglądam forum od pewnego czasu, ale dopiero się zarejestrowałem, żeby pomęczyć Was różnymi pytaniami ;)

Zastanawiam się nad zakupem nowego auta. Pierwotnie celowałem w tańszą konkurencję (Sportage, Tucson), ale jednak po wejściu do Rav4 czuję się po prostu lepiej (bardziej trafia w mój gust). Jazdę testową mam przed sobą, ale już teraz zastanawia mnie, czy to w ogóle słuszny wybór kupując auto na najbliższe 10 lat, a może więcej. Tak, tak - nie mam zapędów na częstą zmianę aut. Nie mam wyszukanych potrzeb, auto ma jeździć, cieszyć oko i być wygodne. Na co dzień - jazda po mieście (2-4 x w tygodniu po 5 - 20 km, w lecie wypady co weekend po 100 - 300 km, 1-2 razy do roku "eskapada" 1-1,5 tys. km).

Optymalna konfiguracja jaką widzę i to jest absolutnie maksymalny pułap cenowy to Comfort + Style, 2.0, manual, AWD. Tak, nie hybryda i manual :)
Mam świadomość, że konkurencja w tej cenie (a nawet niższej), po odjęciu napędu AWD, oferuje trochę więcej. Taki Tucson Executive ma dodatkowo podgrzewaną kierownicę, siedzenia itp. itd. Nie są to jednak rzeczy, które mają dla mnie większe znaczenie. Co najwyżej 3. strefa klimatyzacji jest fajnym dodatkiem ;)

W każdym razie, czytam i czytam poszczególne posty i odnotowuję Wasze narzekania na ten model. Przyznam, że zrobiła mi się z tego całkiem pokaźna lista :/ Mam świadomość, że (1) nie ma aut idealnych, (2) część problemów pewnie została wyeliminowana akcjami serwisowymi, (3) część problemów to przypadki indywidualne, (4) forum raczej nie służy do piania z zachwytu nad swoimi autami tylko raczej rozwiązywania problemów / wymiany doświadczeń.

Jak to zatem jest - kupilibyście ponownie Rav4, to dobre auto, czy raczej uważacie ja za niedopracowane/przereklamowane/zbyt drogie na to co oferuje? Warto iść w zakup indywidualny na wiele lat (a nie 2 letni leasing)? :)

To co zebrałem dotychczas na czarnej liście, z postów na forum i komentarzy w internecie (głównie YT) mam:
- "przybywanie oleju" :) - długi wątek odnośnie przedostawania się benzyny do oleju z finalnym stwierdzeniem Toyoty, że "ten typ tak ma"
- kiepskie wyciszenie (to zweryfikuję wkrótce podczas jazdy testowej)
- problemy z wycieraczkami (tu chyba była akcja serwisowa?)
- słaby zasięg świateł LED (serio ? w Comfort są chyba gorsze niż w wyższych wersjach/)
- rdzewiejące podwozie
- drgające przy wysokich prędkościach lusterka (tutaj też chyba można naprawić to jakąś akcją serwisową lub już poprawili?)
- słaba jakość materiału tapicerki (przypomnę - wersja Comfort; faktycznie wydawała mi się delikatna, no ale chyba wiedzą co montują...)
- stuki w przednim zawieszeniu
- skrzypiące plastiki / tunel centralny
- szybko rysujące się szyby (na prawdę istnieje taki problem jak słabsza szyba niż np. w autach niemieckich?)
- delikatny lakier (to już chyba domena większości nowych aut, w każdym razie wiem jak o niego dbać i z doświadczenia wiem, że po kupnie nowego auta można dostać zawału, jak się zobaczy co ludzie wyprawiają na parkingach - na dłuższą metę nic się nie uchowa...)

Przepraszam jeżeli z moim pytaniem jest "coś nie tak". Chciałem po prostu skondensować wiedzę z ostatnich stron forum i jakoś to sobie poukładać w głowie.

Swoją drogą, nie zrozumiałem do końca - czy model 2022 ma szansę mieć poprawione coś więcej niż design świateł, w tym podświetlenie wnętrza? (np. wyciszenie, problemy z przybywaniem oleju?) Czy tego raczej się nie dowiemy bo Toyota nie spowiada się nigdzie z zmian w produkcji i trzeba byłoby to stwierdzić organoleptycznie? (swoją drogą niektóre zmiany pewnie są wdrażane na bieżąco, bez żadnych faceliftingów itp.) Nie pytam na darmo - obecna cena jest sporo niższa, z aut które zostały, niż gdyby chcieć zamówić auto do produkcji...

Z góry dziękuję za dotarcie do tego momentu i wszystkie odpowiedzi :) Pozdrawiam serdecznie!
Uwzględniając Twój profil jazdy i  planowany czas użytkowania bez namysłu brałbym hybryde  2.5 Hybrid Dynamic Force 218 KM FWD e-CVT. Mam taką i to jest najlepsza relacja ceny do wyposażenia według mnie. Mam taki model MY2020 ma fabrycznie grzane stołki z przodu i dokładane przez Toyote czujniki przód ( szału nie robią ale nic mnie nie kosztowały) Spalanie mnie przekonuje. W mieście w dodatnich temperaturach do pracy w jedna stronę 8km utrzymuje sie w 5 litrach, a letni trip do Chorwacji przy tempomatowych 120km/h to 5.3 litra.
Szyby boczne miękkie i sie rysyją. Po mieście zimą tryb eco i przycina nadmiar mocy i brak AWD nie doskwiera. Plastyki dobrze spasowane i nie skrzypią. Głupie oszczędności na braku podświetlenia kabiny, przycisków i schowka boli. Bagażnik w plastiku szybko sie rysuje. Przejechałem w rok 20tys i wybrałbym ponownie...

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Grudnia 2021, 17:10:01 »
Mam pełną świadomość tego, że wchodząc na forum każdej marki znajdziemy wysyp takich rzeczy.

i właśnie to jest najważniejsze. zauważ, że nie znalazłeś tu żadnych postów związanych z awarią silnika, skrzyni, układu hamulcowego... wszystko, co wypisałeś to mniej lub bardziej uciążliwe, ale jednak pierdoły. nie znajdziesz auta, w którym wszystko jest idealne, więc trzeba szukać takiego, w którym psuje się mało i usterki nie są poważne

dla porównania (i rozluźnienia), historia pewnego użytkownika marki premium: https://www.wykop.pl/artykul/5346579/kupilem-audi-w-salonie-czyli-jak-popelnic-motoryzacyjny-blad-zycia/ ;)
[/quote

świetne , najbardziej podoba mi się to ;

,,Możemy zaproponować panu 240 000 zł brutto (w momencie, gdy wartość do spłaty pozostała 303000 NETTO) mówię CO ?! XD przetarłem ślinę z twarzy, którą mnie opluł i pytam w jaki sposób możemy rozwiązać więc tą sytuację, bo ich propozycja to jakiś żart szkoda, że nieśmieszny. Gościu na pełnym luzie powiedział, że przysługuje mi prawo do naprawiania tego samochodu (DZIĘKI!) i mogę przyjechać i czy mnie umówić na serwis. Umówiłem się. Zgadnijcie co zrobili? NO OCZYWŚCIE, ŻE ZAKTUALIZOWALI STEROWNIK XD ale tu już był progres bo dostałem A4. Ta sama klasa.,,
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Grudnia 2021, 20:46:08 »
Aż nie chce mi się wierzyć, że to wszystko w jednym aucie się gościowi przytrafiło.
Jedyne wytłumaczenie to powracająca karma - to tak odnośnie cytatu:
"Superb 3 – auto fajne, ale na 180 000, potem pada mechatronika i katalizator [widziałem, że ktoś go kupił – świetny wybór XD]" ;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Grudnia 2021, 22:50:56 »
Aż nie chce mi się wierzyć, że to wszystko w jednym aucie się gościowi przytrafiło.
Jedyne wytłumaczenie to powracająca karma - to tak odnośnie cytatu:
"Superb 3 – auto fajne, ale na 180 000, potem pada mechatronika i katalizator [widziałem, że ktoś go kupił – świetny wybór XD]" ;)
mój ojciec kupił kiedyś Scenika i też stale coś mu się pier....., wytrzymał 2 lata , ale w końcu Renault to nie Audi
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl