Autor Wątek: Zestaw głośnomówiący  (Przeczytany 1017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kamilpauk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius ge
Zestaw głośnomówiący
« dnia: 09 Grudnia 2021, 21:19:03 »
Witam
Pytanie do innych użytkowników Priusa III: Czy ten samochód ma taki beznadziejny zestaw głośnomówiący czy z moim jest coś nie tak? Mam radio TNS510 i jak już gdzieś wyczytałem zwiększyłem maksymalnie głośność mikrofonu w menu serwisowym. Troszkę się poprawiło ale minimalnie. Kierowcy praktycznie nie słychać jak auto jest w ruchu. Na postoju słabo ale da się dogadać. Gdy jadę dramat. Jest jakiś sposób żeby to poprawić?

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2021, 21:20:48 wysłana przez kamilpauk »

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zestaw głośnomówiący
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2021, 22:48:44 »
Witaj.
Na moje to coś nie tak z twoim zestawem.
Miałem ten sam sprzęt w Priusie III i działał bez zastrzeżeń.
Może masz zabrudzony mikrofon?
Pozdrawiam

Offline kamilpauk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2021, 22:50:11 »
Czyli jest jakaś nadzieja. Mikrofon w zabudowie górnej lampki? Jak to sciągnąć i nie połamać?

Offline kamilpauk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2021, 10:15:39 »
Powalczyłem trochę z mikrofonem i sytuacja wygląda tak. Mikrofon jest czysty oryginalny. Rozebrałem to żeby zobaczyć jak jest zbudowany i pastylka jest włożona w taką gumową tubkę która mniejszą stroną skierowana jest w stronę kierowcy większą w stronę pasażera. Probowałem to odwrócić ale poprawy nie było. Ciekawe jest to że mówiąc bezpośrednio do mikrofonu jakość nadal jest słaba, kiedy jednak pochylę się i mówię w kierunku pedału hamulca postojowego jakość jest bardzo dobra - idealna. Jak wnioskuję mikrofon jest silnie kierunkowy żeby odseparować tło. kierunek ten wydaje się jednak kiepski. Ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak? Dziwi mnie że u jednych jest ok u innych kiepsko.
Na amerykańskich forach czytałem o problemie z telefonami blackberry ale tu ani BB ani Iphon. Proszę o jakieś sugestie

Offline kamilpauk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2021, 19:33:01 »
No i wszystko się wyjaśniło...
Sprawa stała się podejrzana jak zasłoniłem całkowicie mikrofon a zmiany nie było... zacząłem szukać i znalazłem drugi mikrofon który przyklejony był do osłony kolumny kierowniczej tuż za kierownicą ale odkleił się i wsunął niewidoczny za ten kawałek materiału zakrywający przestrzeń powstałą po opuszczeniu kierownicy.... taki chochlik. Teraz jest miodzio

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl