Autor Wątek: Executive vs GR (2021/2022) -- roznice ktorych nie ma w katalogu/cenniku  (Przeczytany 6247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zyraf

• Prawie Toyot
  • Samochód:: C-HR
Witam! Wprost - nie znam sie na samochodach. Rozwazam zakup C-HRki. To bedzie moje pierwsze auto.

Nie moge zdecydowac sie pomiedzy wersjami Executive a GR Sport.

Ten sam silnik (interesuje mnie wersja 2.0).
Efektywnie to samo wyposazenie (po dodatniu pakietu VIP do Executive'a).

Roznice:
GR Sport ma fotele alcantara (Executive mialby jasne fotele Beige costam).
GR Sport ma felgi 19' (Executive 18').
[subiektywnie] GR Sport jest ladniejszy z zewnatrz. W Executive sa same nudne kolory.

Jakie sa techniczne roznice miedzy tymi dwoma wersjami (jesli jakiekolwiek)? Na co nalezy zwrocic uwage?

Czy uzywaja tych samych amortyzatorow?
Jesli nie - czy jest miedzy nimi duza roznica w cenie (patrzac dalekodystansowo).

Maja inne style lusterek / lamp. Czy wiadomo cos na temat roznicy w cenie tych czesci (gdybym np zbil swiatlo)?

Jak dużą roznicą jest 18' (executive) vs 19' (GR sport) w codziennej jezdzie po miescie / na trasie po polskich drogach?
Czy mocno odczuje brak tego 1' gumy w GR? Czy sporadyczne wjechanie na kraweznik (np przy parkowaniu) z tym 19' bedzie problematyczne?

Czy znajde gdzies dobrej jakosci zdjecia wnetrza C-HR Executive z pakietem VIP? To dosc absurdalne, ale naprawde bardzo ciezko jest na zywo obejrzec ten samochod. A juz totalnie NIGDZIE nie bylem w stanie znalezc glosnikow JBL w CHR zeby ich posluchac :)

Z gory dzieki za tipy!

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Executive vs GR (2021/2022) -- roznice ktorych nie ma w katalogu/cenniku
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia 2021, 17:23:51 »
Mój tata zamówił Exe (Bronze)+ VIP, ale dostanie ją chyba pod koniec stycznia, więc szybciej nic nie powiem, dopóki nie zobaczę u niego przy okazji.

Jeździłem wersją z 18" w ramach testu, ale zbyt krótko, żeby porównać do 19" w GR Sport, którą mam od kilku dni. Także tu też jakoś wiele nie powiem ale wg mnie komfort jest ok. Wziąłem bo bardziej mi się podobała. Wg opisów zawieszenie jest zmienione z układem kierowniczym pod większe koła, ale co tam rzeczywiście jest to nie wiadomo. Lusterka się niczym nie różnią, ale lampy przednie są przyciemnione.

« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2021, 17:28:04 wysłana przez Rogi »

Offline zyraf

• Prawie Toyot
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2021, 21:27:41 »
Dzieki! Wlasnie niepokoi mnie "co tam jest - nie wiadomo".

Jeszcze nie wiem czy ten samochod "zestarzeje sie" u mnie (w uzytku) czy po 3-4 latach bede go chcial sprzedawac. W przypadku tej pierwszej opcji - wolalbym wiedziec wiecej nt kosztow ewentualnych napraw.

Felga 19' oznacza (chyba) ze amortyzatory beda bardziej dostawac po dupie niz przy 18' (mniej gumy - mniej jest w stanie na siebie wziac).

Najchetniej uslyszalbym tu zdanie jakiegos serwisanta ktory fizycznie zajmuje sie tymi samochodami i wie jakie sa w praktyce roznice miedzy nimi. Tak konkretnie, co do modelu uzytych czesci.

Czy ktos ma moze dokumenty homologacji wersji executive / GR zeby dalo sie porownac?
Z tego co rozumiem, wersja Executive jest homologowana tylko na 18' a GR tylko na 19'. Czyli CZYMS sie one roznia :)

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2022, 21:18:57 »
Jeszcze nie wiem czy ten samochod "zestarzeje sie" u mnie (w uzytku) czy po 3-4 latach bede go chcial sprzedawac. W przypadku tej pierwszej opcji - wolalbym wiedziec wiecej nt kosztow ewentualnych napraw.
Felga 19' oznacza (chyba) ze amortyzatory będą bardziej dostawać po dupie niz przy 18' (mniej gumy - mniej jest w stanie na siebie wziac).
Gr to stylizowany na rajdowy czyli inne koła inne sprężyny niższy może byc o 1mm chr , twardszy bo jesli niszczy to idzie w pare z twardszym zawieszeniem co do felg to można zmienić je 19stki i założyć jakiekolwiek lekkiego stopu lu bardzo lekkiego aluminium z firm MOTEC lub ENKEI oni maja najlepsze lekie felgi a i zawieszenie nie będzie dostawało po dupie przez 15 kilogram felgi tylko po przez 7 kilogramów felgę~! nie znam ile ma ciężaru  felga 19stka znając życie to może i 17kilo ważyć.Oryginalne  śa bardzo trwałe nie da się ich skrzywić ale co z tego jak są cięższe jak kamienie!
przy 4 latach eksploatacji to nie będą naprawy raczej wymagana a nawet przy 5latach tylko serwis olej i tyle!
to raczej zmiany stylistyka i ładniejsze może fotele kubełkowe etc

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2022, 12:15:29 »
Sam system JBL na tym miernym radiu nie wiele pomoże. To że ma 9 głośników i wzmacniacz to tylko suche fakty za które dopłacasz 4500 zł.
Ja dodatkowo wymieniłem radiu i jest  poprawa, ale nie przepaść. Po prostu jest w miarę poprawnie. 
Nie daj się zwieść nagranemu materiałowi który służy do odsłuchu jak kupujesz z Jbl . 

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2022, 10:39:47 »
Nie słuchałem JBL, bo nie mam, ale wg mnie do muzy ze Spoti seryjne grają całkiem spoko. Na pewno lepiej niż w Aurisie.

Offline matyspio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0 GR S
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca 2022, 10:30:14 »
Z tego co rozumiem, wersja Executive jest homologowana tylko na 18' a GR tylko na 19'. 

Użytkuje dwa zestawy kół, 19" i 18". Z oboma auto wyjechało z salonu, 18" z CH-R w wersji shadow dokupiłem od razu przy zakupie auta .
Jakoś nie zauważam podczas jazdy różnic między nimi.

Offline batory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR,Yaris
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marca 2022, 14:32:29 »
Też się zastanawiam. Niedługo odbieram GR-a na 19'' a zimówki chciałem zakupić 18'' razem z felgami. Na zimę chyba lepszy będzie ciut większy balon ? 

Offline MaciekS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marca 2022, 16:45:13 »
Akurat jest odwrotnie. Na zimę lepszy mniejszy balon a własciwie węższa opona.
CH-R z bateryjką-wściekła biel. Teraz Corolla Cross.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2022, 11:30:48 »
Też się zastanawiam. Niedługo odbieram GR-a na 19'' a zimówki chciałem zakupić 18'' razem z felgami. Na zimę chyba lepszy będzie ciut większy balon ?
Opony 18 jak i 19 do toyoty chr mają tę samą szerokość, czyli 225 - różnica średnicy felgi wyrównywana jest na wysokości profilu. 50 dla 18 cali, 45 dla 19 cali.
Węższa jest natomiast opona do felg 17, gdyż ma 215/60 - jak widać jest to znacznie wyższy profil, niektórzy określają to mianem balona i rzeczywiście, taki rozmiar opon może być lepszy na zimę (z uwagi na mniejszą szerokość opony).

Niemniej na podstawie własnych doświadczeń uważam, że jeśli nie mieszkasz w górach i nie jeździsz długo po śniegu (długo względem nizin, gdzie śnieg bywa po 2 tygodnie w roku), to zamiast zakładać węższą oponę lepiej zainwestować w naprawdę  dobre zimówki. Wtedy dobra i nieco szersza opona lepiej trzyma auto na jezdni pozbawionej śniegu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2022, 11:36:26 »
Akurat jest odwrotnie. Na zimę lepszy mniejszy balon a własciwie węższa opona.
:shock: Na zimę zawsze polecano mi  wyższy profil opony
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2022, 11:38:46 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl