Autor Wątek: Brak fabrycznej nawigacji w Toyotach  (Przeczytany 21328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysztof2

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
Brak fabrycznej nawigacji w Toyotach
« dnia: 12 Grudnia 2021, 09:41:15 »
Czy wiecie, że obecnie nie można w Polsce kupić ani zamówić u dealera Toyoty z fabryczną nawigacją GPS ? Toyota przestała montować nawigacje w samochodach i zdała się całkowicie na system Android Auto, który umożliwia korzystanie z aplikacji Google Maps. Moim zdaniem to skandal i kompromitacja japońskiego koncernu. W Toyotach aby skorzystać z Android Auto należy podłączyć telefon kablem do gniazda USB , co jest rozwiązaniem niewygodnym i przestarzałym . Niestety bezprzewodowe połączenie telefonu przez Blutooth działa tylko w Toyotach Yaris Cross.  Jeżeli ktoś nie może albo nie chce korzystać z Android Auto, to w ogóle nie powinien kupować nowego samochodu Toyoty. Ja nie korzystam z Android Auto, dlatego polityka Toyoty w kwestii braku nawigacji fabrycznej w samochodach jest dla mnie po prostu denerwująca i niewybaczalna. Podejrzewam, że z tego powodu Toyota straci część klientów, którzy wolą kupić samochody innych marek , bo posiadają one fabryczne nawigacje .
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2021, 09:45:03 wysłana przez Krzysztof2 »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Brak fabrycznej nawigacji w Toyotach
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia 2021, 09:44:19 »
Czy wiecie, że obecnie nie można w Polsce kupić ani zamówić u dealera Toyoty z fabryczną nawigacją GPS ? Toyota przestała montować nawigacje w samochodach i zdała się całkowicie na system Android Auto, który umożliwia korzystanie z aplikacji Google Maps. Moim zdaniem to skandal i kompromitacja japońskiego koncernu. W Toyotach aby skorzystać z Android Auto należy podłączyć telefon kablem do gniazda USB , co jest niewygodne . Niestety bezprzewodowe połączenie telefonu przez Blutooth działa tylko w Toyotach Yaris Cross.  Jeżeli ktoś nie może albo nie chce korzystać z Android Auto, to w ogóle nie powinien kupować nowego samochodu Toyoty. Ja nie korzystam z android Auto, dlatego polityka Toyoty w kwestii braku nawigacji fabrycznej w samochodach jest dla mnie po prostu denerwująca i niewybaczalna. Podejrzewam, że z tego powodu Toyota straci część klientów, którzy wolą kupić samochody innych marek , bo posiadają one fabryczne nawigacje .
Kup sobie modul na olx. W nowym yarisie crossvmasz bezprzewodowo tylko carplay.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2021, 09:45:44 »
Kolejny wątek z narzekaniem....nie rozumiem dlaczego w ogóle się zdecydowałeś na to auto. Podczas zamówienia rozmawiałem na ten temat z handlowcem - braki w półprzewodnikach i obcięli - widocznie wyszło im, że nasi w rav jest niszową.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2021, 09:58:39 »
Czy wiecie, że obecnie nie można w Polsce kupić ani zamówić u dealera Toyoty z fabryczną nawigacją GPS ? Toyota przestała montować nawigacje w samochodach i zdała się całkowicie na system Android Auto, który umożliwia korzystanie z aplikacji Google Maps. Moim zdaniem to skandal i kompromitacja japońskiego koncernu.

I dobrze że przestała montować bo to są badziewie które możesz mieć inną dużo dużo lepszą np. w Aliexpress są bardziej rozbudowane lepsze i nowoczesne że koszt sprzętu to co posiadam Teyes CC3 (lepiej mieć pełny pakiet z kamerą przednią i OBD) za 2200zł plus montaż 700-1000zł zależy jeśli chcesz basproo hub w kole zapasowym.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2021, 11:22:47 »
No też się tak dowiedziałem w TMP, że braki w częściach w elektronice - i z uwagi na ten brak nawigacji w aucie za 2 paczki zrezygnowałem z zamówienia, bo dla mnie nawigacja w aucie to podstawa ( to tylko mój punkt widzenia !!!). No wiadomo jest w końcu AA i CP jak ktoś lubi. 

Toyota postawiła na promocję innych modeli np. w Corolli Cross 2022 jest najnowszej V generacji napęd hybrydowy, jest najnowszy pakiet multimedialny z nowymi szybkimi multimediami i najnowsza Nawigacja Connected, aktualizowana w czasie rzeczywistym z chmury.   Tak więc zobaczymy, co będzie - zakup na chwile odłożony, a może na okres przejściowy Cross AWD będzie w sam raz zanim za dwa lata wyjdzie następna generacja Rav4 :) i wtedy i ta może mieć już nawy napęd V generacji :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudnia 2021, 11:26:29 »
Mam Rav4 IV z 2013 w wersji Prestige. Mam navi fabryczne. Korzystałem z niego rzez pierwszy rok. Zapłaciłem 150 EUR za jedną aktualizację. Aktualizacja była sprzed 2 lat z nieaktualną bazą ulic i radarów. Od tamtej pory, czyli od 2014 roku korzystam tylko z Google Maps. W nowej Toyocie nie zamówiłbym fabrycznej nawigacji, nawet jakby mi dopłacali. No chyba, że byłaby to nawigacja ze stałym bezpłatnym dostępem do internetu i z aktualizacjami online oraz informacjami o korkach w czasie rzeczywistym. Natomiast Android Auto daje mi możliwość korzystania z Google Maps na ekranie samochodu i to mnie w pełni satysfakcjonuje. Żałuję tylko, że dostanę w kwietniu samochód z audio z poprzedniej epoki, gorszym niż obecny Yaris Cross czy Corolla Cross, które są niżej pozycjonowane od RAV4. Nowe Audio ma lepszy procesor, grafikę i możliwość aktualizacji online czy też bezpłatny dostęp do internetu przez 4 lata. Ravka dostanie to prawdopodobnie w USA, a u nas wraz z nowym modelem VI generacji.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2021, 11:51:05 »
Mam Rav4 IV z 2013 w wersji Prestige. Mam navi fabryczne. Korzystałem z niego rzez pierwszy rok. Zapłaciłem 150 EUR za jedną aktualizację. Aktualizacja była sprzed 2 lat z nieaktualną bazą ulic i radarów. Od tamtej pory, czyli od 2014 roku korzystam tylko z Google Maps. W nowej Toyocie nie zamówiłbym fabrycznej nawigacji, nawet jakby mi dopłacali. No chyba, że byłaby to nawigacja ze stałym bezpłatnym dostępem do internetu i z aktualizacjami online oraz informacjami o korkach w czasie rzeczywistym. Natomiast Android Auto daje mi możliwość korzystania z Google Maps na ekranie samochodu i to mnie w pełni satysfakcjonuje. Żałuję tylko, że dostanę w kwietniu samochód z audio z poprzedniej epoki, gorszym niż obecny Yaris Cross czy Corolla Cross, które są niżej pozycjonowane od RAV4. Nowe Audio ma lepszy procesor, grafikę i możliwość aktualizacji online czy też bezpłatny dostęp do internetu przez 4 lata. Ravka dostanie to prawdopodobnie w USA, a u nas wraz z nowym modelem VI generacji.

przecież są testy 2022 rav4 z us i jest ten sam system co obecnie...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudnia 2021, 12:07:23 »
przecież są testy 2022 rav4 z us i jest ten sam system co obecnie...
Ale są blogerzy, którzy twierdzą, że wersja Limited, czyli odpowiednik naszej executive ma dostać media takie jak Lexus NX 2022. Może to plotki.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudnia 2021, 14:55:16 »
przecież są testy 2022 rav4 z us i jest ten sam system co obecnie..
polecam info od dealera w USA
https://www.youtube.com/watch?v=dQ7zzsi8A9w&t=338s

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudnia 2021, 15:03:20 »
Infotainment w USA to całkiem inny temat niż w Europie.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudnia 2021, 19:51:19 »
przecież są testy 2022 rav4 z us i jest ten sam system co obecnie..
polecam info od dealera w USA
https://www.youtube.com/watch?v=dQ7zzsi8A9w&t=338s

obejrzałem to w jakieś 30 sek - pokazuje lexusa i on "feel", że toyota powinna to wprowadzić, zatem żadne info tylko zgaduj zgadula

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Grudnia 2021, 22:56:13 »
Gdybym miał decydować czy kupić następną ravkę , to nawigacji jakoś by mi nie brakowało . Ważniejsze jest bezawaryjność i komfort , a w telefonach czy tabletach też można navi odpalić.
Pewnie 2-3 lata i ,,zawierucha,, z elektroniką się skończy i wszystko wróci do normalności
RAV4 2.5 hybrid

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudnia 2021, 00:24:14 »
Zamówiłem pod koniec września z pełną świadomością, że nie ma nawigacji. Pamiętając jak ona wygląda w aurisie, to nawet się cieszę android auto i carplay rozwiązują sprawę, nawet chyba jeśli chodzi o nawigacje offline (tak podejrzewam, poprawcie mnie jeśli się mylę)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl