Autor Wątek: 19-calowe koła do Toyoty RAV4  (Przeczytany 8057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysztof2

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
19-calowe koła do Toyoty RAV4
« dnia: 13 Grudnia 2021, 18:57:03 »
Mam Toyotę RAV4 z roku 2020. Samochód ma koła 225/60R18 . Zastanawiam się nad zakupem do niego większych kół w rozmiarze 235/55R19 . Czy ktoś z Was zamontował takie koła w swojej RAV4 ? Napiszcie proszę, jakie są Wasze spostrzeżenia w tej sprawie. Czy przy większych kołach wzrosło zużycie paliwa ? Czy jest większy hałas w kabinie samochodu podczas jazdy ? Czy komfort jazdy (resorowanie) pogorszył się odczuwalnie ?

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
Odp: 19-calowe koła do Toyoty RAV4
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2021, 21:04:35 »
z tego co mi handlowiec mówił to są ubezpieczyciele, którzy się tego czepiają, bo auto wyjeżdżam hasło na innych (do exe na zimę chciałem 18- w oryginale 19). Niby sprawa do wygrania, ale czy warto się z koniem kopać??

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2021, 21:27:42 »
   Parasite85 mnie uprzedził więc trochę poprawię. Najpierw zapytaj swojego ubezpieczyciela jak to wygląda w razie wypadku.

Pod koniec listopada zamawiałem w Krakowie RAV4 Comfort+stylle. Podczas negocjacji zapytałem o koła z oponami zimowymi za ile mogliby mi sprzedać , ale podkreśliłem iż wolę 17-tki bo są tańsze. Obecnie w Suzuki letnie mam 17-tki a zimowe wraz z oponami 16-tki . Sprzedawca powiedział , że od 2019r wyszedł taki przepis iż jak do danego modelu przypisane są koła 18 cali z letnimi oponami to zimówki powinne mieć taki sam rozmiar. Oczywiście nikt Ci nie zabroni jeździć na większych lub mniejszych ale w przypadku wypadku i uszkodzenia auta, nawet kasacji nie dostaniesz zwrotu pieniędzy jak będziesz miał inny rozmiar. I to dotyczy aut od 2019r. więc obecnie mojego nie a Twojego tak.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudnia 2021, 22:48:35 »
porąbane ,żeby sobie nie można było wymieniać felg!!!
 A co niby na mniejszej czy większej feldze samochód traci sprawność techniczną???
Będę w niedzielę widział swojego ubezpieczyciela to zapytam , bo jakoś trudno w to uwierzyć.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudnia 2021, 22:53:00 »
"Okazuje się, że nawet jeśli rozmiar naszych kół jest większy, niż ten uwzględniony w dokumentacji, to nie ma to większego znaczenia podczas badania technicznego. Nie jest to jednak też tak, że można „pakować” wszystko i będzie dobrze."

"Oznacza to tyle, że posiadanie felg w rozmiarze większym, niż przewiduje homologacja, nie jest podstawą do odmowy wypłacenia odszkodowania z polisy AC, ani wykonania regresu z tytułu OC. Zaznaczono jednak, że ubezpieczyciel może odmówić wypłacenia odszkodowania, gdy szkodzie ulegną tylko opony. Zależne jest to od rozmiaru opon i ich niskiego profilu. Szczegółowych zapisów trzeba jednak szukać w OWU (ogólne warunki ubezpieczenia)."

https://www.autocentrum.pl/publikacje/porady/chcesz-zamontowac-akcesoryjne-felgi-sprawdz-zanim-sie-zdecydujesz-na-zmiane/

"W świadectwie homologacji danego pojazdu są określone wymiary kół i rozmiary opon dopuszczone przez producenta, ale nie ma obowiązku trzymać się tych rozmiarów. Nie ma więc w polskim prawie żadnych ograniczeń dotyczących wymiarów kół i ogumienia, zarówno minimalnych, jak i maksymalnych. Rozmiar lub typ koła musi być po prostu zgodny z wymaganiami rozporządzenia o warunkach technicznych i nie zagrażać bezpieczeństwu."
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2021, 23:04:13 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudnia 2021, 23:50:21 »
Czyli sprzedawca trochę mi to "podkolorował ". Też mi się nie chciało w to wierzyć , ale dzięki wyjaśnieniom
 Krismana wszystko teraz jasne. Dziękuję.

Chyba czeka mnie kolejna rozmowa w tej sprawie ze sprzedawcą.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudnia 2021, 09:19:09 »
Czyli sprzedawca trochę mi to "podkolorował ". Też mi się nie chciało w to wierzyć , ale dzięki wyjaśnieniom
 Krismana wszystko teraz jasne. Dziękuję.

Chyba czeka mnie kolejna rozmowa w tej sprawie ze sprzedawcą.

Polecam jeszcze przeczytać to:

Też tak miałem homologację tylko na  koła 17, ale pisałem do TMP  i przysłali mi odpowiedź, że na zimę jest częściowa homologacja na koła o rozmiarze 16" i dosłali mi drugą naklejkę na słupek - tak, że ok :)

http://forum.czp.pl/viewtopic.php?p=24440#p24440

« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2021, 09:21:15 wysłana przez Krisman »

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudnia 2021, 10:24:05 »
Do odbioru mam sporo czasu więc będzie czas na zastanowienie i przemyślenie sprawy.
Ponownie Krisman dzięki .

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudnia 2021, 14:14:48 »
A czy ktoś z Was wie, jak to jest przy wymianie opon? Chodzi mi o rotację. W obecnej Ravce IV nie mogę zamieniać felg miejscami, bo jeżeli czujnik ciśnienia zmieni położenie, to trzeba od nowa programować z poziomu złącza OEBD, czyli sam tego nie zrobię. Czy nowa ravka pozwala zresetować czujniki we własnym zakresie, bez udziału serwisu?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudnia 2021, 15:05:54 »
Nowa ravka już na początku nie wie, gdzie jest które koło. Tzn. wie, ale tylko na początku i nie dzieli się tą informacją z kierowcą. Na desce wyświetla się tylko ogólna informacja, że z ciśnieniem jest coś nie tak, a samemu już trzeba ustalić w którym kole.
Więc rotuj do woli...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudnia 2021, 15:13:45 »
Na desce wyświetla się tylko ogólna informacja, że z ciśnieniem jest coś nie tak, a samemu już trzeba ustalić w którym kole.
Więc rotuj do woli...
A próbowałeś? Bo stara też nie rozpoznawała kół, ale jak zamieniłeś czujniki ciśnienia miejscami, to miałeś błąd na wskaźniku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudnia 2021, 16:11:03 »
A próbowałeś?
Tak, można.  Rotacja nie stanowi żadnego problemu, tylko jeśli masz opony kierunkowe, to możesz rotować tylko tył przód, no chyba, że przełożysz opony ;) Zmiana kół samemu też. Zmieniałem już dwa razy, wszystko działa pod warunkiem, że przełączysz sobie dopisane koła (można 2 komplety) i ciśnienie dopompujesz do prawidłowego (można zrobić adaptację ciśnienia na dowolną wartośc) Wszystko z komputerka między zegarami. Czynności proste, więc spoko :)
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2021, 16:14:46 wysłana przez Krisman »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudnia 2021, 17:55:59 »
Wszystko z komputerka między zegarami. Czynności proste, więc spoko
Dzięki. Czyli jakiś progres systemu jest. Z roku na rok wyposażenie Toyoty bardziej zbliża się do Europy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Grudnia 2021, 18:22:52 »
Dzięki. Czyli jakiś progres systemu jest.
Robiłeś adaptację kół po rotacji? (tym przyciskiem który w czwórce był pod deską) Wydaje się wręcz nieprawdopodobne, by po rotacji było trzeba na nowo zapisywać ID czujników, skoro to toyotowski prosty i "ślepy" system.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Grudnia 2021, 18:37:59 »
W RAVce jest jeden odbiornik sygnałów TMPS z kół, umieszczony pod plastikami w bagażniku, więc jak by miał stwierdzić, że koła zostały zamienione miejscami.
Dla auta jest to po prostu lista identyfikatorów czujników przypisana do danego kompletu kół, bez wskazania, gdzie które się znajduje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl