Autor Wątek: Demontaz tylnych lamp  (Przeczytany 6552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ostry_we_k

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Yaris II
Demontaz tylnych lamp
« dnia: 14 Grudnia 2021, 18:38:02 »
Witam serdecznie wszystkich. Posiadam Yarisa 2 po lifcie z 2011 rok. Mam problem z lampami tylnymi a mianowicie chodzi o to że dół lampy zaszła jakimś zielonym syfem. Pytanie do was jak zdjąć lampę? Widziałem tylko 2 śruby ale może nie zauważyłem może ktoś robił taka czynność i pokieruje mnie jak to zrobić. Chciałem ja zdjąć i wyciscic ten syf oczywiście przy demontażu zrobię fotki i podzielę się z wami. Szukałem na forum ale nie ma takiego tematu. Z góry dziękuję za pomoc.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Demontaz tylnych lamp
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudnia 2021, 22:26:09 »
Witam serdecznie wszystkich. Posiadam Yarisa 2 po lifcie z 2011 rok. Mam problem z lampami tylnymi a mianowicie chodzi o to że dół lampy zaszła jakimś zielonym syfem. Pytanie do was jak zdjąć lampę? Widziałem tylko 2 śruby ale może nie zauważyłem może ktoś robił taka czynność i pokieruje mnie jak to zrobić. Chciałem ja zdjąć i wyciscic ten syf oczywiście przy demontażu zrobię fotki i podzielę się z wami. Szukałem na forum ale nie ma takiego tematu. Z góry dziękuję za pomoc.

Nie demontowałem jeszcze w YII tylnej lampy, ale kupiłem asekuracyjnie "zapasowe" za przyzwoite pieniążki, bo światło stop jest LEDOWE a w ASO taka lampa kosztuje bagatela 900 PLN:)) ..
Na bank jest na dwoch śrubach,  co widać na zapożyczonym ogłoszeniu.  Pozostałe chwyty to raczej wciskane ustalalające położenie jeden metalowy bolec i drugi wygląda na plastykowy zaczep... Wszystko intuicyjnie mi przynajmniej tak się udaje póki co:) W YII trzeba uważać bo dużo rozwiązań jest chusteczkowych i można pourywać nawet rozbierając książkowo -> porównując chociażby I generację  Yarka, gdzie boczek można było 10 razy zdjąć założyć i wszysto trzymało jak nowe a tutaj boczek wypina się ze spinek które zostają w otworach w karoserii  - wyrabiają się zaczepy na boczku trzymające spinki - rozciąga się ten gówniany plastyk i trzeba sie z tym pózniej bawić.. Zmieniałem ostatnio lusterka na 5 pin i rozbierałem to tu to tam... było sporo zabawy z wypięciem spinek które właśnie zostały w otworach drzwiowych > sciagałem je I raz bo widać ze nikt jeszcze tam nie zaglądał.... także trochę już to auto poznałem ze złej strony.

https://allegro.pl/oferta/toyota-yaris-ii-2009r-5d-lampa-tylna-prawa-8190426502
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2021, 22:28:17 wysłana przez smokofilidanek »

Offline Ostry_we_k

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2021, 12:04:02 »
Udało się w sumie nawet nie trzeba było wysiłku roboty na 5.minut.

Offline Ostry_we_k

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2021, 12:12:22 »
Demontaz lampy:
1.Wyciągamy płytkę która trzyma na 2 zatrzaskach góra dół gdzie znajdują się żarówki postoju i kierunkowskazu.
2. Odkręcamy 2 śrubki kluczykiem 10
3.Wyciagamy lampę

Nic trudnego temat do zamknięcia.
POZDRAWIAM

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl