Autor Wątek: Analiza oleju vs odpowiedni interwał.  (Przeczytany 20840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Analiza oleju vs odpowiedni interwał.
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Grudnia 2022, 19:19:43 »
a ty jak nazwiesz 0w8?

Olej silnikowy 0W8 ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Stycznia 2023, 22:42:27 »
@jacek1979 nie chodzi o zakres lepkości, a niby jakości przez pryzmat cen, opisów, marki, czy opinii w jednej lepkości. Przykład, nasz Specol bez aprobat za 74pln od mniejszej firmy, wyszedł lepiej od giganta Mobil 1 z aprobatami za 185pln. Czyżby Specol adekwatny na warunki sam HC, a Mobil 1 mieszanka GTL+PAO+HC+estry przerost możliwości nad warunkami. Tak jakby super olej w lipnych warunkach wypadnie gorzej, od zwyczajnego tańszego w tych samych warunkach. Ja nie widzę tu powodu i spiny, tak dalej tylko Mobil 1, bo widzę + u Specola jednak.

@josef  A próbowałeś najechać na raport, prawy klawisz i zapisz obraz ? Po takim zapisaniu i otwarciu można powiększać, sprawdź może wystarczy.   

5W30  "uniwersum i w górę i w dół."
0W30  "uniwersum"
0W20  "woda po parówkach"
0W16  "woda"
0W8    "woda destylowana"

Cokolwiek z tego, może się sprawdzić u każdego, byle ten fakt nie był jedynie oceną na oko i ucho.  :-)
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2023, 22:51:36 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Stycznia 2023, 10:04:00 »
Pomogło. :grin:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Stycznia 2023, 22:47:58 »
No to fajnie,  :) ale zdradź co chciałeś bliżej wyczytać ?  <kawusia>
Obstawiam rubrykę komentarze z lab, mam rację ?
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 22:50:46 wysłana przez Rademenes »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Stycznia 2023, 09:23:55 »
Tak, masz rację. :grin:
Ja mam ołowiu 8 ppm i komentarz sugerujący, że może być problem z ciśnieniem oleju, gdyż ołów może pochodzić z wytarcia panewek. Sprawdziłem ciśnienie u  zaufanego mechanika, u którego cały czas serwisuje samochód. Jest wzorcowe, a nawet ciut wyższe niż przewidują normy przy moim przebiegu auta. Przypominam: samochód Corolla Verso, silnik 2,2 D-4D 136 KM z DPF-em, przebieg 210.000 km, olej TGMO 5W30, interwał 10.000 km.
Twoja analiza wykazała ilość ołowiu 19 ppm i brak takiej sugestii, gdyż z komentarza wynika, że ta ilość jest na umiarkowanym poziomie. :|
Moja analiza: lepkość w 40 st.C - 54,6 cSt; w 100 st.C -  9,6 cSt; indeks lepkości 161; liczba zasadowa 3,68. Nie ma liczby kwasowości, gdyż z niewiedzy nie zleciłem takiego badania. W przyszłości poprawię się. :grin:
Twoja analiza odpowiednio: 62 cSt; 11,3 cSt; 178; 2,40mprzy liczbie kwasowości 3,48.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Stycznia 2023, 14:24:19 »
Czasem te ich komenti jest od czapy, chyba lepiej popatrzeć na te strony z linków co ostatnio wstawiłem. Albo wcześniejsze opisy co z czego może pochodzić. U mnie ten ołów to wyjątek jednak, poszalałem częściej i może temu. Okaże się w kolejnej, czy to był wyjątek.

W Twojej w 100C to już blisko 5W20, bo granica SAE30 to 9,3-12,5. Kiedy by to po 10kkm spadło, do 15kkm raczej tak. A zasadowa 3,68 nie bogato przy dodatkowo braku widoku kwasowej. Chyba pisałeś gdzieś na forum, ale przypomnij ile wyszło ci % paliwa.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Stycznia 2023, 17:04:59 »
Paliwa 0,7 - GC; nie wiem, co oznacza GC;
Sadza 0,3 - FTIR; nie wiem, co oznacza FTIR;
Woda poniżej .1 - FTIR. Nie wiem, jak odczytać tę wielkość. Kropka przed jedynką sugeruje, że to wielkość 0,1.  Nie wiem, co oznacza FTIR.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Stycznia 2023, 19:28:38 »
To skróty metod pomiaru - chromatografia gazowa i spektrometria fourierowska.  Wyniki są podane w %

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Stycznia 2023, 00:58:40 »
@josef GC to skrót od chromatograf gazowy, tak myślę, a FTIR to pełny skan. Ważne by paliwo nie pisało szacowane. W sadzy, wodzie i paliwie jak jest < .1, to nic nie było i nie ma. 0,7 paliwa, a ile miałeś oleju w silniku, podczas pobrania próbki ? To znaczy czy max czy mniej i ile wlewasz nowego przy wymianie.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Stycznia 2023, 07:24:56 »
Nowego oleju wlewam zawsze 5,8 l. Spuszczam 5 l. Nigdy nie dolewam między wymianami. To silnik z DPF-em. Sadzę wypala przez dotryski paliwa w komorach spalania, więc siłą rzeczy trochę paliwa dostaje się do oleju. Samochód trochę km ma już nalatane. DPF jest już częściowo na stałe zapchany popiołem ze spalonej sadzy, więc procesy jej wypalania uruchamiane są częściej niż w nowym DPF-e.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Stycznia 2023, 02:32:01 »
Przeliczyłem, jeśli miałeś 0.7% paliwa i 5,8L oleju, to w ml paliwa było w całym oleju 40,6ml. Pytanie tylko czy jak pobierałeś próbkę, czy był stan max. Jeśli nie to trzeba by pomniejszyć tak realnie te 5,8L i wtedy wyszło by jeszcze mniej paliwa. Ilościowo to połowa strzykawki dużej z apteki.

Jak na DPF i nalatane to mało jak u mnie, może warunki masz sprzyjające, mimo leciwego i przypchanego DPF-a. Wiesz to wszystko z dotryskami konstruktor sprawdzał, jak i określał olej z interwałem przy tym. W idealnych warunkach bankowo mu to grało, a w życiu warunki są jakie są i dlatego może wielu podlewać olej. Jeśli miałeś podobny 5W30 to w 100C ubyło by tylko 1, ale ten nie jest raczej do DPF, bo Ca ma od h....a.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-genuine-motor-oil-5w-30-fuel-economy.2540/

Czyli u Ciebie olej po 10kkm, z powodu tej ilości paliwa, ani mechanicznie nie poleciał w 100C. Zachował nadal granicę SAE30. Jeśli zawsze trzymasz 10kkm no to spoko, chyba że warunki się pogorszą.   

Paliwo szybciej odparowuje od wody z oleju w silniku, bo woda jednak emulguje i ponownie coś wraca do oleju. No ale do tego też są potrzebne sprzyjające warunki. Pocieszające może być jeszcze to, że PB to rozpuszczalnik, a ON jednak bardziej tłuste.  :-)
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2023, 02:36:06 wysłana przez Rademenes »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Stycznia 2023, 08:08:03 »
Trochę zastanawia mnie jedno: ja mam silnik z dotryskami, czyli z założenia dawkami paliwa, które mają nie spalić się całkowicie w komorach spalania, aby pomogły dopalić sadzę w DPF-ie. W takiej sytuacji jakaś część tego paliwa musi zmieszać się z olejem silnikowym zgarnianym ze ścianek komór spalania. Konstrukcja takiego silnika z założenia więc dopuszcza mieszanie się paliwa z olejem silnikowym.

We wszystkich analizach pokazanych przez Ciebie w tym temacie, które dotyczą silników benzynowych niemających DPF-ów, ilość paliwa jest większa niż w moim silniku. Teoretycznie w tych benzynowych silnikach paliwa w oleju powinno być zdecydowanie mniej. Jest więcej. O czym to świadczy? ` :|

Po jakim przebiegu jest olej, którego analiza jest pokazana pod wskazanym przez Ciebie linkiem, i jaki to jest olej TGMO - do silników benzynowych czy do diesla? Przypomnę, że do mojego silnika dedykowany jest olej TGMO niskopopiołowy C2.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Stycznia 2023, 20:56:28 »
To silnik z DPF-em. Sadzę wypala przez dotryski paliwa w komorach spalania, więc siłą rzeczy trochę paliwa dostaje się do oleju.
Skoro to jest 2.2 D-4D z DPF to jest D-CAT polegająca na dodaniu piątego wtryskiwacza bezpośrednio w DPF, to chyba nie powinno w żaden sposób powodować dostawania się paliwa do oleju?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Stycznia 2023, 01:44:55 »
@josef Taka konstrukcja testowana w idealnych warunkach się konstruktorowi sprawdziła. Zazwyczaj te LL to wymyślili dla flot. Przynajmniej tak zakładam, choć w tym może być wliczona kalkulacja żywotności, jeśli warunki się pogorszą. Czyli konstruktor sprawdził, że nawet w lipnych warunkach i z paliwem w oleju silnik wytrzyma do gwarancji, lub określone kkm. Zasadniczy jest też olej pod DPF. A kluczowe w jedną jak i drugą stronę są warunki. O tym mało kto wie i się zastanawia, a z tego potem rodzą się problemy i koszty. Jeśli warunki są odpowiednie, to wszystko gra. Paliwo z dotrysków, to po mojemu dotryski między cykle. Bo w prawidłowej fazie wszystko w komorze zawsze strzeli, no i do DPF leci to mgiełką.

Tu wstawione są tylko analizy z jednego mojego Aurisa, z olei po sobie wymienianych, z nieco zmienianymi warunkami. No i pewnie jakieś inne przykłady, ale to te z linków. Wiesz jak się cofniemy trochę wstecz, to i ja się dziwiłem, jak to wtrysk pośredni i mam paliwo. Przecie to tylko dotyczy bezpośredniego. Natomiast inni tu pisali lepiej, Toyot to nie dotyczy i paliwa nie ma wcale. Myślę, że różnice powodują warunki, popatrz wcześniej na procentowy podział. Moje wartości tu podane są sumą zapisów w garażu, a nie teoretyzowaniem, część trasa/część miasto. Ty musisz się cieszyć, auto ma swoje kkm, DPF lata, a wyniki świadczą o tym, że warunki i interwały 10kkm odpowiednie.  :-) Co do paliwa, nawet jeśli więcej Ci dochodzi do oleju niż w analizie, podczas wypalania DPF, to tak jakby dalej warunki sprzyjały redukcji paliwa z oleju. Jak jest to się nie dowiemy, ale wynik jest dobry. Przypuszczam też, że gdyby się zamienić na auta, to ja bym miał jeszcze więcej ON w oleju, a Ty jeszcze mniej PB w oleju. Tak to można założyć ze względu na warunki.

Olej z linku i postu wcześniej jest nowy, prosto z butli badany. Tam nad i pod analizą wszystko pisze.

ACEA A5/B5
API SL/CF

"Podsumowanie:
Serwisowy olej Toyoty dedykowany silnikom starszych konstrukcji. lej dedykowany silnikom z wtryskiem pośrednim: wolnossących jak i doładowanych, benzynowych oraz wysokoprężnych. Biorąc pod uwagę cenę w serwisach Toyoty, czy nawet na wolnym rynku jako zamiennik polecamy Orlen MaxExpert F, ewentuanie Ford Formula F. Pakiet dodatków TGMO 5w30 jest prawie identyczny z tym stosowanym w rodzimym oleju. Największa różnica polega w ilości Ca/TBN. Oczywiście w zakresie danych. które pokazuje analiza."

To olej do benzyn i nie spełnia C2/C3, na pierwsze oko w 3 miejscach. Ma wapnia Ca za dużo, oraz fosforu i cynku, a z tego jest już sporo popiołu. No do diesla bez DPF jeszcze tak.

Przeleć sobie.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/oleje-o-obniżonej-zawartości-popiołów-jak-to-czytać.2619/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/znaczne-rozrzedzenie-paliwem-oleju-silnikowego-jakie-w-miarę-bezpieczne.2910/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/zalanie-oleju-c3-gdy-wymagany-jest-c2-co-się-stało-z-mobil1-esp-0w30.2938/

A tu masz o takim silniku jak Twój, lub bliskim.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-avensis-t25-2-2-d4d-150km.4229/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-avensis-t27-d4d-2-0-124km-2012r.2781/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-avensis-t27-2-0-d4d-2ww-2017r.2272/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/toyota-verso-2-0-d-4d.896/

Co jeszcze, jeśli przed zalaniem oleju z analizy, ani nigdy nie stosowałeś w tym silniku płukanki postojowej, to mogą w wynikach być pozostałości po poprzednikach. Nawet jeśli tylko raz przed tym olejem jednak zastosowałeś postojową, to też nadal mogło jeszcze coś być pozostałości. Zobacz w moich analizach, jak Tytan znikał i ile czasu, a był on w pierwszym oleju Royal Purple. Podobnie tylko szybciej Fe z pierwszej analizy i myślę woda też. Z takich powodów może być ta ilość ołowiu u Ciebie. U siebie płukam zawsze, w poprzednim było tyci ołowiu i mam pewność, że to więcej ołowiu było tylko podczas Mobil 1.   
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2023, 02:01:18 wysłana przez Rademenes »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 07 Stycznia 2023, 06:36:09 »
Zbig:
Nie każdy silnik D-4D 2,2 jest D-CAT. Silnik D-4D D-CAT ma:
1) 177 KM;
2) inne wtryskiwacze - ma piezoelektryczne;
3) inny sterownik silnika;
4) inny układ oczyszczania spalin - zdecydowanie bardziej eliminujący tlenki azotu;
5) czy więcej czegoś - nie wiem.
Mój silnik D-4D  2,2 ma 136 KM i nie ma tego, co wyżej.

W silniku D-CAT i moim 136 KM tak samo działa proces wypalania sadzy.
Do jej wypalenia konieczne jest podniesienie temperatury spalin do 600 st.C. Odbywa się to w dwóch etapach:
1) do podniesienia temperatury do 500 st.C służą dotryski paliwa w komorach spalania tuż po wtryskach głównych, gdy  zaczynają otwierać się zawory wydechowe, żeby dotryśnięte paliwo nie spaliło się całkowicie w komorach spalania i ta niespalona ilość dostała się do DPF-a. Olej napędowy spala się w temp. ok. 220 st.C. Produktem tego spalania jest między innymi sadza;
2) po osiągnięciu przez spaliny temperatury 500 st.C dopiero aktywowany jest piąty wtryskiwacz, który podnosi ich temperaturę do 600 - 620 st.C.

Rademenes:
Płukanki nigdy nie stosowałem. W nowym oleju też są kwasy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl