Autor Wątek: Jak się jeździ Ravką w 5 osób, foteliki?  (Przeczytany 7250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Jak się jeździ Ravką w 5 osób, foteliki?
« dnia: 19 Grudnia 2021, 22:21:00 »
Jakie są Wasze opinie dotyczące podróżowania Ravką w 5 osób? Czy ktoś przewozi 2 foteliki?
Jak niektórzy wiedzą stoję u progu zakupu Ravki. Jeździłem testówką, zapakowałem z tyłu 2 foteliki dla dzieci wpięte w Isofixa i niestety osoba pomiędzy to tam sobie raczej nie usiądzie - jest wąsko. Zostaje opcja jeden fotelik na przód, jeden z tyłu i jakoś się pasażerowie przemęczą.

Jakie są Wasze odczucia? Jak rozwiązujecie sprawę dwójki dzieci i 2 pasażerów.

Pozdrawiam!

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: Jak się jeździ Ravką w 5 osób, foteliki?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia 2021, 00:14:29 »
możesz wypiąć foteliki z isofix i zyskasz kilka cm, ale 5 osób przy2 fotelikach to tylko awaryjnie - jeśli ktoś planuje regularne jazdy w 5 osób to nie rav4 ani podobne (w cr-v miałem to samo); trzeba celować raczej w explorera, touarega albo coś z 3 rzędem siedzeń jak np sorento

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2021, 07:34:39 »
Oczywiście chodzi o awaryjne sytuacje, głównie będę jeździł sam, cała rodzina tylko weekendowo lub wakacyjnie - da się przeżyć.
Co do Isofixów to nie każdy fotelik niestety ma inne wpięcie niż Isofix. Faktycznie najlepiej mieć takie z podwójną opcją w Ravce. Skrajne siedzenia na tylnej kanapie mają takie jakby bandy od strony drzwi stąd zabierane są cm, stąd jest ciaśniej.

Obecnie mam Tourana i to auto mimo podobnych rozmiarów do Ravki oferuje więcej miejsca z tyłu. 3 osobne regulowane fotele. Wynika to oczywiście z konstrukcji - ściany auta są bardziej pionowe i jak pisałem wyżej skrajne siedzenia są bardziej przy szybie, Ravka ma takie jakby bandy które zabierają miejsca do siedzenia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2021, 09:04:55 »
Może będzie trochę luźniej z tyłu gdy jeden z fotelików zamontujesz z przodu (bez isofix), a 2 osoby + 1 fotelik z tyłu.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2021, 12:21:38 »
Przy dwóch fotelikach to szedłbym raczej w stronę S-Maxa, albo tego typu samochodom, które mają 3 osobne fotele. Jest to niestety gatunek wymierający, a szkoda :(

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2021, 12:44:47 »
U mnie przy 2 fotelikach z tyłu (diono monterey) nie idzie usiąść po środku (ew. nastolatek), albo dorosły (szczupły) na wcisk... niewygodnie.
To jest 4-4,5 osobowe auto max :).

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2021, 13:14:15 »
U mnie z dwoma fotelikami z tyłu jest problem zeby rozłożyć podłokietnik.

Awaryjnie jak jedzie szwagierka (165cm / 50kg) to musze rozluźnić paski ISOFIX i rozsunac foteliki na zewnatrz.
Ale za to jak juz usiadzie to jest w stanie założyć noge na noge :D

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudnia 2021, 23:43:43 »
Przy 2 fotelikach/podstawkach są tylko dwie możliwości - albo jeden na przednim fotelu, albo dwa z tyłu ale po środku dziecko/nastolatka bez fotelika.
Jeżeli mają być dwa fotelik z tyłu z osobą dorosłą to tylko coś z 3 oddzielnymi fotelami typu Verso/Scenic/itp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl