Autor Wątek: Holowanie przyczepy hybrydową Corollą?  (Przeczytany 4682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbicniev

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 1.4 E12
Holowanie przyczepy hybrydową Corollą?
« dnia: 21 Grudnia 2021, 21:12:45 »
Mam pytanie o holowanie przyczepy hybrydową Corollą? Czy ktoś probował? Jakie wrazenia, szczegolnie na trasie? Pytam bo to auto mi sie podoba, ale potrzebuje okazyjnie moc pociagnc przyczepe.
Corolla ma holologacje na przyczepe 750 kg, ale zastanawiam sie czy szarpanie samochodu przyczepą może popsuc ten hybrydowy napęd i jak on sobie by poradzil przy predkosciach okolo 100kmh, czy byloby duze wycie?
A moze to jednak jeszcze nie czas na przyczepy dla hybryd? Sporo tych pytań.. z gory dzieki za odpowiedzi?

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Holowanie przyczepy hybrydową Corollą?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudnia 2021, 09:02:56 »
Ja mam Corollę 2.0 z hakiem i miałem okazję ze dwa razy być z przyczepą w trasie i powiem, że żadnego dyskomfortu nie odczułem a wcześniej ciągałem przyczepę dieslami. Oczywiste jest, ze pod obciążeniem przy rozpędzaniu silnik będzie wchodził na trochę wyższe obroty co ma również przełożenie na większe zużycie paliwa. Nie mam natomiast pojęcia jaki ma to wpływ na zespół napędowy ale przypuszczam że gdyby ciąganie przyczepy było szkodliwe dla dla silnika to Toyota nie zrobiłaby homologacji dla Corolli. Okazjonalne przejazdy z przyczepą z zachowaniem zdrowego rozsądku nie powinny raczej wpłynąć na trwałość napędu. W Corolli maksymalna dopuszczalna masy przyczepy z hamulcem to 750kg a bez hamulca tylko 450kg.

Offline Zbicniev

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 1.4 E12
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudnia 2021, 23:16:57 »
Dzięki, o takie informacje mi chodziło. Ja mam Niewiadówkę N126, ktorą lubimy czasem zabrać w wakacje, masa to  maks okolo 500 kg,  problem to opor powietrza. Czasem zwykła towarowa, z motocyklem. Wiec z tym nie powinno być problemu.
A ktoś ma może doświadczenia z holowania z silnikiem 1.8?

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudnia 2021, 11:13:41 »
Ja śmigam 2.0 z łodzią. Waga zestawu to jakieś 420kg. Przyczepa bez hamulca. Generalnie żadnych problemów. W porównaniu z Insignią ST wielkich różnic nie widzę oprócz spalania. Corolla połowę mniej :)
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl