Autor Wątek: Brak prądu po mroźnej nocy - jaka przyczyna? 0.15A poboru na postoju?  (Przeczytany 1174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
1.4 D4D i -5 C na polu/dworze, rano 15min ogrzewania z webasto i auto przestało odpalać. Troszkę coś zakręciło ale coraz wolniej aż rozrusznik stawał.

Wcześniej nie było aż takich problemów z odpalaniem chociaż czasami(~ co 4 m-ce) po przekręceniu kluczyka załączał się wentylator silnika. Trzeba było zgasić, przekręcić jeszcze raz i odpalał.

Po załadowaniu i podłączeniu akumulatora pobór prądu przy zamkniętych drzwiach(zaryglowany zamek) to 0.14-0.15A w ciągu pierwszych 10 min pomiaru.

Wygląda na zwarcie czy zużyty akumulator(7 lat, załadował się prostownikiem 4A w mniej niż 3h a wcześniej auta odpalić nie dał rady)? Po 15 min grzania auto zawsze odpalało.

Jaki macie pobór w Aurisach na postoju?

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Brak prądu po mroźnej nocy - jaka przyczyna? 0.15A poboru na postoju?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Grudnia 2021, 07:17:08 »
1.4 D4D i -5 C na polu/dworze, rano 15min ogrzewania z webasto i auto przestało odpalać. Troszkę coś zakręciło ale coraz wolniej aż rozrusznik stawał.

Wcześniej nie było aż takich problemów z odpalaniem chociaż czasami(~ co 4 m-ce) po przekręceniu kluczyka załączał się wentylator silnika. Trzeba było zgasić, przekręcić jeszcze raz i odpalał.

Po załadowaniu i podłączeniu akumulatora pobór prądu przy zamkniętych drzwiach(zaryglowany zamek) to 0.14-0.15A w ciągu pierwszych 10 min pomiaru.

Wygląda na zwarcie czy zużyty akumulator(7 lat, załadował się prostownikiem 4A w mniej niż 3h a wcześniej auta odpalić nie dał rady)? Po 15 min grzania auto zawsze odpalało.

Jaki macie pobór w Aurisach na postoju?
Sprawdź alternator. Szczotki itp.
Wydaje mi się że przestał ładować.

Obi

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Grudnia 2021, 11:24:38 »
Na 99% akumulator do wymiany.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudnia 2021, 19:48:53 »
Na 99% akumulator do wymiany.

Dzięki za odpowiedzi. Sprawa się wyjaśniła - mam nadzieję. Nowy akumulator kupiony.

Zmierzyłem konsumpcję prądu po 5 godznach postoju zamkniętego samochodu, nie rozłączając akumulatora - wyszło 0.01-0.02A.

Zmierzyłem napięcie ładowania na nowym - 14,2V.

Pozytywna klema starego aku. była lekko skorodowana. Nigdy go nie ładowałem a ostatnio jeździłem z webasto na krótkich odcinkach. Dodatkowo doradzono mi, żeby co pół roku go podładować.

Chociaż muszę przyznać, że pierwszy raz zdarzyłoby mi się rozładować akumulatror w aucie z sprawną elektryką.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl