Autor Wątek: Nie odpala na ciepłym 1.4d4d  (Przeczytany 5422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bart1888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Nie odpala na ciepłym 1.4d4d
« dnia: 24 Grudnia 2021, 04:23:02 »
Cześć wszystkim.
Zwracam się z prośbą o pomoc w diagnostyce.
Mam problemy z odpaleniem na ciepłym silniku. Zimny motor pali super. Jedyny błąd to p1229. Ostatnio mi zgasł w trakcie jazdy. Błąd został usunięty ale odpalanie jest tragiczne. Silnik ma moc i nie kopci. Udało mi się sprawdzić ciśnienie CR podczas odpalania, które wynosi 130-140 bar oraz prędkość obrotowa silnika 330obr/min, oraz korekcję wtryskiwaczaczy
1cyl-  0,8mm
2cyl- 0,0mm
3cyl- 0,3mm
4cyl- 0,2mm

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
Odp: Nie odpala na ciepłym 1.4d4d
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Grudnia 2021, 08:31:13 »
Problemy masz na ciepłym silniku, więc zajmij się zaworem SCV w pompie, wykręć, wymyj w nafcie, sprawdź czy będzie lepiej, jak nie to kup taki i podmień. Za pracę na zimnym silniku w tym modelu odpowiada zawór w listwie wtryskowej a na ciepłym zawór w pompie.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Offline Bart1888

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Grudnia 2021, 10:37:13 »
Dzięki. Sprawdzę to

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Grudnia 2021, 21:42:32 »
Wiesz co nie do końca jestem pewien ale takie tematy kilka razy widziałem w grupie Vag i tam opiera się to na tym że fabryczny soft się wysypał, na ciepłym strasznie ciężko pali a na zimny od strzała. Wystarczy tan nowy soft i problemy znikają. Może to jakoś ci pomoże.

Offline Bart1888

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Grudnia 2021, 10:35:20 »
Sprawdzę ten scv po świętach. Umyje go w nafcie może coś pomoże. Czytając wątki na temat źle odpala albo błąd p1229 to różnie piszą począwszy od masy, rozrusznik, pompę, wtryski czujniki itp sporo tego. Zaczniemy od tych co nic zbytnio nie kosztują a może coś pomoże.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Grudnia 2021, 13:36:31 »
Problemy masz na ciepłym silniku, więc zajmij się zaworem SCV w pompie, wykręć, wymyj w nafcie, sprawdź czy będzie lepiej, jak nie to kup taki i podmień. Za pracę na zimnym silniku w tym modelu odpowiada zawór w listwie wtryskowej a na ciepłym zawór w pompie.

Możesz mi pokazać, gdzie w pompie wysokiego ciśnienia w 1.4D4D jest zawór SCV? Wymieniałem już dwa razy pompę ale ciekawi mnie co to za ustrojstwo...:)
Zaworu na listwie wtryskowej jeszcze nie wymieniałem ale miałem problem z nią w YI 1.4D4D 75KM gdzie silnik potrafi zgasnąć podczas wdepnięcia ostro w gaz - zawsze podczas wyprzedzania. Nie było to fajne. Nie było problemów przy odpalaniu ciepłego silnika. Był tylko chwilowy spadek obrotów za każdym razem po odpaleniu silnika.. "Spece" zawsze zaczynają wtedy od czyszczenia EGR, który w 90KM zawsze się "urywa" zostaje jeden pin z wtyczki. Standard dlatego cwani mechanicy nie chcą tego ruszać albo każdą kupić i przyjechać z nowym:))
Za zimny na mrozie świece i wtryski chyba że moduł grzania nie załącza świec to wtedy to co nim steruje. chyba ze silnik nie ma kompresji to na zimnym te cięzko odpalic... Mechu o tym pisał..

« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2021, 13:38:49 wysłana przez smokofilidanek »

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Grudnia 2021, 17:10:19 »
W naszych jest jeden zawór w czarnym kolorze,  w większych pojemnościach D4D masz 2 zawory w kolorze zielonym i czerwonym, nie mam jak pokazać gdzie w pompie jest, ale tam gdzie wkładasz wtyczkę na 2 piny, na necie zobaczysz jak  wygląda sam zawór, łatwo się go wkręca, najlepiej czyścić w nafcie a jeszcze lepiej w myjcie ultradźwiękowej. Jak podobne problemy masz na silniku zimnym to szwankuje zawór w listwie, jest po prawej stronie listwy wtryskowej patrząc od przodu. Ale tego nie poleca się wykręcać tylko trzeba wymienić całą listwę z zaworem i czujnikiem ciśnienia.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2021, 12:04:32 »
Tu masz kolego fajną stronę z opisami błędów, tu dla twojego błędu https://corolla-club.ru/doc1/fbecb24edaacd7b84bace3401db98be6.html
a tu dla wszystkich błędów https://corolla-club.ru/doc1/d90cef776d4a69ee316af50e11b81b7a.html
Ja ze swojej strony polecam lekturę, tłumacz google daje radę, mi to pomogło przy naprawie mojego błędu P1272, który objawy ma podobne do twojego, ale dla odmiany dotyczy pracy zimnego silnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl