Autor Wątek: [RAV4 V gen. hybrid] kontrolka PCS gdy mróz  (Przeczytany 4229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
[RAV4 V gen. hybrid] kontrolka PCS gdy mróz
« dnia: 27 Grudnia 2021, 12:45:36 »
Auto mam od 2 mies. 2.5tys przebiegu. Już 3 krotnie jadąc rankiem do pracy zapaliła mi się kontrolka ostrzegawcza PCS (układ wczesnego reagowania w razie wystąpienia ryzyka zderzenia) .

We wszystkich przypadkach było to związane z porannym mrozem. Z tym, że kontrolka nie zapalała się zaraz po uruchomieniu samochodu ale dopiero potem w trasie. Zapaliła się gdy silnik się zagrzał, wyłączył i toczyłem się powoli na napędzie elektrycznym. Z tego też wnioskuję, że problem nie dotyczy czujnika radarowego na przodzie maski ale chyba urządzenia wydającego ten dźwięk zombie w hybrydach. Bo on jest uruchamiany tylko na pracy elektrycznej i poniżej jakiejś prędkości.

Czy taki problem też się komuś zdarzał i TTTM czy lepiej się zgłosić do ASO?

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
Odp: [RAV4 V gen. hybrid] kontrolka PCS gdy mróz
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2021, 14:47:07 »
Mnie się wyłączył raz, ale jechałem dość szybko w śnieżycy i śnieg zabił mi cały przód razem ze znakiem firmowym za który jest radar. Przy okazji wysiadł też tempomat aktywny. Po oczyszczeniu ze śniegu wszystko wróciło do normy.

W Twoim przypadku jednak zgłosiłbym to do ASO, nie po to wydajemy tyle kasy żeby jeździć niesprawnym autem , zwłaszcza jeśli chodzi o systemy bezpieczeństwa a do tego od czegoś ta gwarancja jest. Proponuję jednak poczekać na mróz aby mogli stwierdzić usterkę organoleptycznie .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl