Autor Wątek: tylny nawiew  (Przeczytany 6534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS HDF
tylny nawiew
« dnia: 28 Grudnia 2021, 07:44:19 »
W czasie ostatnich mrozów zauważyłem, że z tylnego nawiewu nie leci ciepłe lecz zimne powietrze (przy ustawionej temperaturze 23-25 w trybie auto, bez s-flow, przy zajętych 2 miejscach z tyłu).
Po wnikliwszej obserwacji mam wrażenie, że ciepłe powietrze leci przez nawiew tylny w początkowej fazie po rozgrzaniu silnika (lecz nie tak intensywnie jak z przednich-bocznych nawiewów), następnie staje się zimne.

Jak u Was z efektywnością grzania z tyłu? Czy to może być kwestia ustawień?
Toyota Corolla Touring Sports TREK 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020 MY21

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Odp: tylny nawiew
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2021, 10:01:57 »
W czasie ostatnich mrozów zauważyłem, że z tylnego nawiewu nie leci ciepłe lecz zimne powietrze (przy ustawionej temperaturze 23-25 w trybie auto, bez s-flow, przy zajętych 2 miejscach z tyłu).
Po wnikliwszej obserwacji mam wrażenie, że ciepłe powietrze leci przez nawiew tylny w początkowej fazie po rozgrzaniu silnika (lecz nie tak intensywnie jak z przednich-bocznych nawiewów), następnie staje się zimne.

Jak u Was z efektywnością grzania z tyłu? Czy to może być kwestia ustawień?
Wydaje mi się, że skoro jest ustawione na AUTO to jeżeli za mocno nagrzeje to później schładza zimnym powietrzem żeby utrzymać zadaną temperaturę. Ja u siebie nie zwracałem uwagi na nawiew z tyłu ale też mam ustawione na AUTO i 20,5 st. i z kolei z przednich nadmuchów czasem leci zimne jak za mocno się nagrzeje w kabinie.

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2021, 17:20:04 »
ustawione na AUTO

Przy ręcznej regulacji intensywności nawiewu i temperatury nie zauważyłem różnicy...

Offline majestic0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2022, 12:11:32 »
mam podobną sytuację i przy następnym przeglądzie będę chciał aby mi to sprawdzili. Nie pierwszy raz jeżdżę autem gdzie na ustawionej klimatyzacji na auto z przodu z nawiewów leci cieple powietrze a z tylu zimne ale tam była usterka silniczka do ustawiania klap i jedna klapa była cały czas ustawiona na zimne powietrze.
pozdrawiam
Corolla 2020 TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech
silver diamond

Offline specjalniedlaps4pro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2022, 13:54:50 »
Podłącze się - czy tak ma być że w trybie AUTO wyłącza się AC?

Wysłane z mojego CPH2095 przy użyciu Tapatalka

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2022, 14:43:44 »
W zimie tak.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2022, 15:05:06 »
Wydawało mi się to dziwne że automatyczna klimatyzacja wyłącza klimatyzację;)

Rozumiem że po nagrzaniu do odpowiedniej temperatury komputer już jej nie potrzebuje zimą a latem musi jednak cały czas chłodzić.

Mimo wszystko przy -5 na zewnątrz przy początkowych 20 stopniach i wygaszenia ac zmieniałem temperaturę na max to AC ponownie się nie włączało.

Brakuje trochę jakiejś instrukcji dla laika od producenta apropo działania trybu auto, nawet od aso padają sprzeczne informacje. Podobnie w przypadku autora tematu - prawdopodobnie tak ma być szkoda tylko że nie jest to nigdzie wyjaśnione.

Wysłane z mojego CPH2095 przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2022, 15:33:54 »
Przyciskiem AC załączasz sprężarkę układu klimatyzacji. Dzięki sprężarce można schładzać wnętrze auta ale również odparować szyby. W autach jakie mialem do tej pory pomimo świecącej kontrolki AC nie było możliwe załączenie sprężarki klimatyzacji poniżej ok. 4st.C, dbał o to odpowiedni czujnik. W hybrydzie słyszę pracę sprężarki kiedy jest nawet poniżej zera na zewnątrz ale zapewne jest jakaś graniczna temperatura kiedy sprężarka nie będzie mogła być załączona. W Auris HSD przy -20st.C kontrolka AC cały czas świeciła choć sprężarka zapewne nie pracowała. Być może w nowej Corolli świecenie kontrolki AC jest powiązane z faktycznym załączeniem sprężarki?

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2022, 20:50:50 »
Prawdopodobnie tak jest, dziękuję bardzo za pomoc!

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Stycznia 2022, 22:56:24 »
Trochę odjechaliśmy od tematu... Kwestię wyłączania się klimatyzacji przy minusowych temperaturach macie rozebraną na czynniki pierwsze tutaj: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27007.75.html. U mnie też tak jest i wydaje się to logiczne.
Temat jest o nieefektywnym grzaniu z tyłu...

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lutego 2022, 22:10:03 »
Ostatnio odkryłem, że jednak tylny nawiew potrafi grzać efektywnie...
W tym celu należy w ręcznych ustawieniach wybrać kierunek nawiewu na głowę lub głowę i nogi. Ne jest to dla mnie zbyt logiczna zasada, no ale przynajmniej działa. Czy ktoś podziela tę obserwację?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl