Autor Wątek: Hokej przedniego zderzaka  (Przeczytany 13663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
Hokej przedniego zderzaka
« dnia: 28 Grudnia 2021, 12:38:46 »
Hej,

Podchodził ktos do tematu demontażu hokeja przedniego zderzaka? Teoretycznie ma chronić przed uszkodzeniem zderzaka przy dojeżdzaniu do wysokiego krawęznika ale pratycznie obiża nam możliwość zaprkowania przy wyższych krawężnikach, gdzie podobnej wielkosci samochody nie maja tego problemu (np Golf czy Corolla TNGA) bo nie maja hokeja. Teraz gdy jest wiecej sniegu hokej czasem robi z płóg (przy niskiej predkosci) i ciagnie przed sobą snieg na podwórku. Wczoraj rano dzieki hokejowi zderzak przymarzł mi do chodnika i coraz czesciej dochodzę do wniosku ze więcej przeszkadza niz pomaga. Nowa Corolla nie ma tej gumy i jakoś daje rade.

Jestem ciekaw co o tym myślicie?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Hokej przedniego zderzaka
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2021, 15:28:50 »
Nowa Corolla nie ma tej gumy i jakoś daje rade.

No, nie wiem, czy tak daje radę. Nowa Corolla ma niżej od Aurisa położony zderzak, więc i tak jest w gorszym położeniu, niż Auris - guma się odchyli, a zderzak w Corolli łatwo uszkodzić.

płóg

Co to jest? ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2021, 22:22:04 »
Pług

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2021, 22:28:01 »
Aaaaa, no, teraz to rozumiem ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2021, 23:16:10 »
Aerodynamika je lepsza.  :grin:

A na poważnie mi nie przeszkadza, u mnie nie ma śniegów jak w górach. Zawsze ta guma może wcześniej dać znać, zanim zderzak zaskrobie. Do krawężników tylko się zbliżam, bo wiem że nad krawężnik odpada. Jednak przyznam, że doły boków zderzaka mam porysowane, czyli na łuku. Ktoś czasem przesadzał z dojazdem do krawężnika. Na początku bardziej mnie dziwiło, że jak bym fotela do góry nie podnosił, to i tak gucio maskę zobaczę. Potwierdzam przód Aurisa jest mega niski i bardzo opadająca maska w dół.  :|
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2021, 10:27:59 »
Pierwsza rysa boli najbardziej a później już z górki :)

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2021, 14:38:21 »
No dobra ale co da nam taka guma? Przeswit Aurisa to ok 14,5 cm. Powiedzmy, ze wysokosc od ziemi do przedniego zderzaka to 14 cm (bez gumy). Jak podjade pod kraweznik 14,5 cm to guma mnie nie uratuje bo i tak uderze w zderzak. Jak kraweznik ma 13,5 cm to jeszcze dam rade podjechac bez gumy ale z guma juz raczej nie bo ta sie zgina i ma swoja grubosc. Przy wyjezdzaniu bedzie szorowac "pod wlos" i ciagnac zderzak w przeciwna strone. Guma jedynie zmiejsza mi wysokosc kraweznika pod jaki moge wjechac i nie potrzebnie mnie stresuje bo boje sie ze w koncu uwie mi zderzak podczas wyjadu.

Jedyne zastosowanie jakie dla niej widze to zmiejszenie przeswitu z przodu tak aby pod auto wpadalo mniej powietrza, ktore unosi auto i pogarsza areodynamike.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2021, 19:59:52 »
Zapraszam Do Niderlandów tam zaczniesz rozumieć do czego się przydaje.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudnia 2021, 20:01:21 »
Zapraszam Do Niderlandów tam zaczniesz rozumieć do czego się przydaje.
Napisz więcej do czego Wam się tam przydaje?

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Stycznia 2022, 13:31:47 »
A no do tego, że wyczuwasz nim progi.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Stycznia 2022, 00:43:14 »
Pierwsza rysa boli najbardziej a później już z górki

Rysy nie były moje, jedynie musiałem je zaprawić ładnie.

Jedyne zastosowanie jakie dla niej widze to zmiejszenie przeswitu z przodu tak aby pod auto wpadalo mniej powietrza, ktore unosi auto i pogarsza areodynamike.

Niby to nie F1, ale podobnie obstawiałem, bez tej gumy by była japa, a tak Aurisiątka bardziej "przyklejone" do asfaltu są. Nie chodzi tu o czasy, a bardziej o opory i spalanie, takie pewnie były założenia konstrukcji. Śniegu mniej tam też poleci. W założeniach krawężniki to możliwy marginalny trop, choć jak na auta miejskie możliwy. Sam widzę jak w innych autach, ktoś sobie dokłada na tak jakby siłownikach coś w podobie, tylko to nie jest w pionie, a takie wyostrzenie krawędzi zderzaka, pod skosem w dół ku asfaltowi.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2022, 11:49:28 »
Trochę poszukałem w necie i wygląda na to, że opisywany hokej występuje w Aurisie tylko na rynku europejskim. Być może był wymagany w związku z jakimiś regulacjami EU. Na rynku japońskim, australijskim i amerykańskim nie występował:
Australia: https://paultan.org/2016/02/01/toyota-corolla-hybrid-an-auris-hybrid-for-australia/
Japan: https://global.toyota/en/download/25824680
USA: https://www.motortrend.com/cars/toyota/corolla-im/

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Stycznia 2022, 12:01:55 »
A teraz przed czym chroni tej hokej a raczej co próbuje ukryć:
https://ibb.co/LP4R0NG
https://ibb.co/0Mkj0YM
Wg mnie może pogarszać areodynamikę auta przy większych prędkościach. Powietrze lepiej przepłynie po tym garbie niż po pionowej ścianie z gumy.

Ja widać na pierwszym zdjęciu hokej przed niczym mnie nie uchronił. Jak miałem przerysować błotnik 2 lata temu to go przyrysowałem.

Przy najbliżej okazji zdemontuje go i zobaczę jak się bez tego jeździ. To tylko 8 śrubek, które zawsze można z powrotem przykręcić :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Stycznia 2022, 14:17:22 »
No aż tak tam nie oglądałem, muszę zobaczyć bo mój Auris jest II z 13, może inaczej ma. Z foto wynika, że ta guma ma chronić przed najazdem na krawężnik, nie zderzak tylko ten garb i właściwie osłonę plastikową od spodu. Dół gumy na drugim foto pokrywa się jakby z osłoną silnika od spodu. Tak jakby guma miała wcześniej dać znać, zanim szurniemy osłoną o coś. Jak zdemontujesz, to może wstaw kolejne foto i daj znać co się zmieniło, demontaż wygląda banalnie. Mimo wszystko nie ma co liczyć na mega spadki spalania.  :-)

Może jeszcze zadaniem tej gumy, ma być przeciwdziałanie wlotu wody w otwory osłony silnika od spodu. Kiedy jest guma, woda niżej się odrywa na jej dole, bez niej będzie płynąć po osłonie i w otwory jakieś też.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2022, 14:20:41 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Stycznia 2022, 14:50:37 »
No aż tak tam nie oglądałem, muszę zobaczyć bo mój Auris jest II z 13, może inaczej ma.

Tak wyglądał Auris II przed liftem bez hokeja: https://www.drive.com.au/news/toyota-corolla-rz-hatch-adds-styling-kit-for-limited-time/

Może jeszcze zadaniem tej gumy, ma być przeciwdziałanie wlotu wody w otwory osłony silnika od spodu. Kiedy jest guma, woda niżej się odrywa na jej dole, bez niej będzie płynąć po osłonie i w otwory jakieś też.

Woda zawsze jakaś wpadnie inaczej nie mielibyśmy takiej korozji na podwoziu :( Guma z przodu nic nam tutaj nie pomoże.

Pod silnikiem jest mały otwór z prawej strony służący prawdopodobnie do chłodzenia silnika elektrycznego. Przez tą dziurę wchodzą nam pod maskę kuny. Mnie wlazła jedna po świętach i trochę nadgryzła wygłuszenie maski. Dobrze, że tylko tyle ale teraz już wiem którędy wchodzą :( Ale ta guma nie jest po to aby chronić silnik elektryczny przed nadmierną ilością powietrza czy wody bo montują ją również w wersji niehybrydowej. Producent wiadomo oszczędza na każdej śrubce bo ta przekłada się na miliony produkowanych sztuk danego modelu. Gdyby guma była zbędna w wersji niehybrydowej to by jej nie instalowali i oszczędzali kilka funciaków per sztuka (fabryka w UK).
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2022, 14:52:12 wysłana przez faciulula »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl