Autor Wątek: Hokej przedniego zderzaka  (Przeczytany 13667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Hokej przedniego zderzaka
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Stycznia 2022, 15:06:29 »
Piknie wygląda z tej pozycji, jakby pazura dostała, chyba to wywalam.

Niby woda zawsze, ale inaczej trochę jest jak chlapie się tam, a jak płynie. No może na dole garba się będzie odrywać, a nie płynąć dalej. Otwór też mam, taki na rękę, ułatwił dostęp do kranika chłodnicy, bez zdejmowania osłony. W perspektywie skali oszczędności zastanawiające jest montaż tej gumy we wszystkich. Może jest/mają jakiś poważny powód. Jak piszesz od tak sobie by tego nie wsadzali, bo w skali milionów to może być mega sumka. Może w ASO by wiedzieli.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Stycznia 2022, 15:45:59 »
Dzwoniłem do ASO i mówią, że hokej może poprawiać opory powietrza pod samochodem i sprawiać, że auto jest cichsze. Tyle z teorii. W Europie jest na to duży nacisk więc tylko auta produkowane na nasz kontynent mają zamontowaną tą część.

Swoją droga projektanci Toyoty chyba mają sentyment do tej części bo stara Toyota Corolla też to ma:
https://ibb.co/GWN0pF3
W zeszłym tygodniu taka Toyota urwała przedni zderzak pod moim blokiem bo guma przymarzła do gumowego odbojnika na miejscu parkingowym :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Stycznia 2022, 23:40:20 »
No opory powietrza, to już w aero idzie chyba. A co do cichości, może w nowych tak, ale w starszych tłumik jest i tak paradoksalnie głośniejszy. :grin: Ja jeszcze zadzwonię, zobaczę jakie będzie info z innego rejonu.

W starszej to już co innego jak na całości zderzaka i nie od spodu, bo po takiej zdjęciu, było by szpetnie i z otworami może na wprost. Patrzyłem od spodu i mogę zaśpiewać, mam tak samo jak Ty.  :roll: Od góry, przed chłodnicą na samym dole, widać wyjścia śrub przez osłonę. Śruby mają takie białe spinki, po kwadracie, są tylko dwa boki z białego plastiku, które rozpycha śruba, jak się wkręca już poza osłonę. Czyli ta guma, przynajmniej środkiem trzyma się jedynie osłony silnika. Może bokami śruby wchodzą w zderzak.     
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2022, 23:51:01 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Stycznia 2022, 09:50:21 »
Jeszcze takie krótkie przemyślenie: jeżeli ta guma ma pomagać w ekonomii spalania to dlaczego mistrz w tej klasie w gamie Toyoty czyli Prius jej nie posiada?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Stycznia 2022, 12:22:24 »
Dzwoniłem, ta guma ponoć jest opisana jako absorber, dalej w ASO, dla nich pytania są za trudne. W sumie i tak miałem pisać do centrali w innej sprawie. Dodam ten temat, obym usłyszał odpowiedź a nie standardowe wykręty.   

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Stycznia 2022, 13:35:32 »
Guma jako absorber? A to dobre. Niby jak takie coś ma pochłonąć energię podczas zderzenia?

Z pisaniem do centrali to uważaj. Kiedyś już pisałem do nich w sprawie ramek na tablice "Toyota Stop Smog Go Hybrid" to mnie odesłali do ASO, które potem do mnie zadzwoniło mówiąc, że nie mają. A sam do nich dzwoniłem wcześniej i o to pytałem i już wtedy mówili, że nie mają i odsyłali do centrali. Takie błędne koło.

Nie czekając na dalsze opinie ASO postanowiłem zdjąć hokej i wygląda to tak :) :
https://ibb.co/k9jLMBG (na górze po zdjęciu gumy a na dole przed ale nie robiłem zdjęć tego samego dnia)

Jedna z ośmiu śrubek trochę skorodowała i trzeba było psiknąć WD-40. Pozostałe zeszły bez problemu. Zdejmowałem w garażu :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Stycznia 2022, 14:01:04 »
Może co innego ma pochłaniać, nie wiem, tą informacje biorę z rezerwą. :|

Tak już tam pisałem. Mają proste zasady, spychologii, nic nie wiemy, aby dalej od nich. Ale dzięki temu właśnie ja pisałem do centrali w DE, bo oni nie mogą i dalej ASO mojego Aurisa w DE. A było tylko jedno i to samo ASO przez cały czas, nawet tam mój samochód niemiaszek też kupił. Ba obydwoje właściciele też tylko tam latali. Dzięki temu dowiedziałem się, że nie na koniec zalali 5W30, tylko od zawsze lali taki. No i trochę materiałów też otrzymałem. Czasem złe zmienia się w dobre. Ale ponieważ centrala i ASO tak jak u nas nie są tam jednym, to ci w ASO za głębsze info od początku chcieli dukatów.  :shock:

Lepsze by było foto jak tego czerwonego ZR, takie wiesz na górce trochę. :-)

Spinki te białe wypadły, czy zostały i trzymają się ?
Jak odkręcałeś, to pewnie wiesz, obstawiam że żadna śruba w blachach nie była. Bo gwint mają jak do plastiku.

Pytania wysłane, czekam, muszą przetrawić je w centrali.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2022, 14:02:53 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Stycznia 2022, 14:29:38 »
Spinki te białe wypadły, czy zostały i trzymają się ?
Jak odkręcałeś, to pewnie wiesz, obstawiam że żadna śruba w blachach nie była. Bo gwint mają jak do plastiku.

Myślałem żeby je zdemontować, aby ich nie zgubić ale mocno się trzymają w podwoziu. Raczej same nie odpadną. Musiałbym mocno je podważyć śrubokrętem, aby je zdjąć więc zostają.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Stycznia 2022, 21:26:12 »
Dobra, fizyczna wiedza jest, bez kanału się da.

Czekam na "rewelacje" z centrali. Zadałem im końcowe pytanie, jaki i na co zdjęcie tego będzie miało wpływ.  Jak zdejmę, to zrobię w odpowiednim miejscu/ustawieniu foto z i bez, takie jak ten czerwony ZR. Dla kolejnych chętnych, będzie wyraźne porównanie. :-) 
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2022, 21:29:44 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Stycznia 2022, 10:12:19 »
Wrzucam jeszcze jedno zdjęcie przed i po: https://ibb.co/6Wt72xS

Przy okazji przetarłem sezonową gumową osłonę chłodnicy bo zdążyła się już ubrudzić :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Stycznia 2022, 12:15:50 »
To mamy tu szerszy pogląd, bo Ty masz II po lift, a ja II przed. Dobrze, że wstawiłeś foto tej czerwonej RZ, bo to mnie dotyczy, zachęcający przykład. <brawo> O ile w tych po lift, dolna linia zderzaka jest bardziej jednolita, o tyle w przed lift wygląda jakby było większe U odwrócone. Czyli środek atrapy jakby był wyżej od boków linii zderzaka.  Niby im auto niżej asfaltu, tym lepiej w oporach, ale akurat Auris ma nisko dziobek. Ta guma raczej się pow. 100km/h ugina. Może bez tej gumy, bryła auta będzie ostrzej ciąć powietrze i stawiać mniejsze opory. Chyba lepiej jak nic tam się nie majta, a może nawet faluje.

Sezonowa gumowa osłona, była z autem, czy to jakiś zakup poza, pomysł własny ?

Foto przed ew. demontażem wykonane.
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2022, 12:18:05 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Stycznia 2022, 14:21:06 »
Sezonowa gumowa osłona, była z autem, czy to jakiś zakup poza, pomysł własny ?

Wykonanie własne ale pomysł szanownego kolegi @Mieciu. Guma z Allegro kupiona o długości 4 metrów i odpowiednio przycięta na 4 paski. Wchodzi idealnie z otworzy w kratce chłodnicy. Już drugi sezon tak jeżdżę. Silnik szybciej się nagrzewa i dłużej trzyma ciepło. A na trasie są mniejsze opory bo nie wpada mi zbędne powietrze przez dolną kratkę tylko przez górną.

Jak rok temu pisałem o tym na forum to wiele osób wyśmiewało, że to dziadowanie i druciarstwo. Uważam, że zimą dużo daje. Jak jest 10 C to zdejmuję jeden pasek. W marcu demontuje i montuje dopiero w grudniu.
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2022, 14:25:40 wysłana przez faciulula »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Stycznia 2022, 15:18:55 »
Przejrzałem oferty Aurisa na OTOMOTO i jest kilka bez hokeja. Nie jesteśmy więc pierwsi co go zdejmują :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Stycznia 2022, 00:19:17 »
Powiedz, czy nie było ori odpowiedniej szerokości gumy, czy różne wymiary są potrzebne i dlatego przycinałeś ?
To na sam wcisk się trzyma, nie zginął żaden pasek ?

Wiesz wielu jest takich, co nie sprawdzi i neguje. Wielu lubi gotowce, a jak trzeba samemu, to łe tam. Wielu biernie wierzy w konstruktora i ASO, to co się dziwić. Nie ma się co przejmować, na miękko. Jest takie fajne powiedzenie, jak chcesz coś zrobić po swojemu, to zrób to sam. A najlepsze jest to, że ktoś lepiej wie, a sam tego nie ma i nie stosuje. Jeszcze jeden jest plus, sól nie żre zimą zimnej chłodnicy.

Wiesz te nasze oferty, w którymś zderzak był może do roboty i lakiernik wywalił tą gumę w pi..., lub zapomniał. Jednak przypadek nie stanowi reguły.

Mam już odpowiedź z centrali, wyjaśnieniem miało być jakieś foto, ale nie ma, zapomnieli dołączyć. :embarassed:
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2022, 00:24:48 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Stycznia 2022, 09:54:56 »
Powiedz, czy nie było ori odpowiedniej szerokości gumy, czy różne wymiary są potrzebne i dlatego przycinałeś ?
To na sam wcisk się trzyma, nie zginął żaden pasek ?

Kupiłem taki płaskownik: https://allegro.pl/oferta/uszczelka-gumowa-porowata-piankowa-plaskownik15x20-10162829257
Nie wiem jak w wersji przed liftowej ale w po-liftowej wysokość pojedynczej kratki (mierzona suwmiarką) wynosi ok 19 mm i ten płaskownik wchodzi idealnie. Nacinam go tylko w miejscach gdzie styka się z pionowymi elementami, które są pomiędzy otworami kratek tak, aby guma mogła się w nie wpasować. Nie można naciąć za mocno, aby guma się nie przerwała bo wtedy będzie wpadać do środka kratki i zrobi się dziura. Całość trzyma się dobrze cały sezon i ani nie wypada z kratek ani nie wpada do środka.

Najlepiej zrobić sobie rysunek i wyrysować wszystkie kratki i zmierzyć szerokości suwmiarką aby wyszło dokładnie. Potem biorę ostry nóż Fiskars i przycinam wg przygotowanego schematu. Na końcu montuje aby równo i ładnie było wpasowane.

Na początku odcinałem sobie mały kawałek gumy i na nim ćwiczyłem przycinanie, aby zobaczyć jak zachowuje się ta guma.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl