Autor Wątek: Czujnik parkowania - czy można "dosztukować" do przewodu po starym czujniku?  (Przeczytany 2421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
mam pytanie odnośnie czujnika parkowania, czeka mnie jego wymiana w tylnym zderzaku.
są to akcesoryjne czujniki, które od razu dołożyłem po zakupie auta.
Czy można taki czujnik dosztukować do przewodu ze starego czujnika?
Czy czujnik ma określony plus i minus czy nie ma znaczenia jak ewentualnie przylutuje do przewodu ze starego czujnika?
Czy jednak trzeba od nowa przeplatać kabel i nowy czujnik podłączyć na nowo do centralki?

Może ktoś ma wiedzę w tym temacie :D

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Urwałeś, czy nie chcesz zderzaka zdejmować ?
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Raczej na 99,9 możesz sztukować (nie widzę żadnego powodu by nie), a polaryzacja też nie problem, najwyżej przed lutem sprawdzisz działanie.
Tylko z tym odginaniem...średni pomysł, ale może się uda.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2021, 23:28:50 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
nie urwałem, ale miałem obcierkę i czujnik dostał i muszę wymienić ;) i chyba najprościej by mi było odchylić zderzak

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Wymień z kablem.
Sztukowanie zawsze kiedyś się zemści - szczególnie jak jest wilgotno.

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
mam pytanie odnośnie czujnika parkowania, czeka mnie jego wymiana w tylnym zderzaku.
są to akcesoryjne czujniki, które od razu dołożyłem po zakupie auta.
Czy można taki czujnik dosztukować do przewodu ze starego czujnika?
Czy czujnik ma określony plus i minus czy nie ma znaczenia jak ewentualnie przylutuje do przewodu ze starego czujnika?

Tak możesz użyć istniejące okablowanie jeśli jest w dobrym stanie -- izolacja nie jest naruszona. Nie lutuj tylko połącz przewody za pomocą zaciskanych tulejek - wkładasz oba przewody w tulejkę metalową i zagniatasz. Dobrze zaizoluj połączenie rurką termokurczliwą aby wilgoć nie dostała się pod izolację. Rurka może być z klejem albo możesz wpuścić po skurczeniu klej typu termoglut w otwory. Dobrym rozwiązaniem jest także zastosowanie taśmy samowulkanizującej.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Nie lutuj tylko połącz przewody za pomocą zaciskanych tulejek - wkładasz oba przewody w tulejkę metalową i zagniatasz.
Koncentryk łączyć tulejkami zagniatanymi ?

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
Nie lutuj tylko połącz przewody za pomocą zaciskanych tulejek - wkładasz oba przewody w tulejkę metalową i zagniatasz.
Koncentryk łączyć tulejkami zagniatanymi ?

W prostych aftermarketowych czujnikach nie ma koncentryka - bo i nie potrzeba.  Jeśli jest jakiś przewód z ekranem to takie przedłużenie na nic nie wpłynie, bo tam nośna jest 40-50 kHz więc tyle co sygnał akustyczny. To nie są GHz gdzie VSWR poniżej 1.1 niszczy cały pomiar...

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
tak właśnie myślałem, tzn. mam zamiar normalnie to polutować lutownicą, a na to dam kawałek taśmy alu. i na to termokurcz ;) bo nie chce mi się całego zderzaka zdejmować, żeby cały kabel przeplatać i pod tapicerkę ;) trzeba sobie ułatwiać

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Była dyskusja merytoryczna owszem, Leżący vs Spamer i umarła po nie/koncentryku.  :|
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Była dyskusja merytoryczna owszem, Leżący vs Spamer i umarła po nie/koncentryku.  :|
Za to Ty nic nie pomogłeś ;P
Obi

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
polutowałem ;) pod izolacją jest tylko druciak masowy a w środku "plus" pod przezroczystą izolacją ;) rdzeń zalutowałem i na to termokurczka, tę masę też polutowałem i to zawinąłem taśmą alu i na całość termokurcz i gra ;) 
obcierkę zapolerowałem a rysy i przytarcie zamalowałem pędzelkiem bazą, która mi została z kiedyś po malowaniu przedniego zderzaka ;) na wiosnę lato pewnie dam do pomalowania cały

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Jeśli jest jakiś przewód z ekranem to takie przedłużenie na nic nie wpłynie, bo tam nośna jest 40-50 kHz więc tyle co sygnał akustyczny. To nie są GHz gdzie VSWR poniżej 1.1 niszczy cały pomiar...
Po Pierwsze chodzi o wilgoć i zakłócenia.
A swr  jest dopuszczalny do 2.0.

To co zrobił Themrskibar będzie ok jeśli wilgoć tego nie załatwi.
A załatwi za 1, 2 lub 10 lat
Dlatego ja zawsze wymieniam całą.wiazke jeśli jest uszkodzona.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
termokurczka z klejem i to podwójna ? wątpię, żeby tam się wilgoć dostała

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Jeśli dobrze wykonałeś mufę, to prędzej ci auto zgnije niż połączenie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl