Autor Wątek: Wychłodzenie silnika spalinowego  (Przeczytany 4783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rxb

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota C-HR
Wychłodzenie silnika spalinowego
« dnia: 29 Grudnia 2021, 15:18:16 »
Cześć, jeżdzę C-HR od roku, sprawuje się swiętnie, ale zauważyłem, że im zimniej, tym mniej jest używany silnik elektryczny, a co za tym idzie rośnie spalanie.

W jeździe po mieście w lecie ciężko było mi wyjść ponad 2-3 "kreski baterii", z kolei teraz, przy mrozach naładowanie baterii nie spada poniżej 8 "kresek".

Z moich obserwacji wynika to z niedogrzania silnika spalinowego i krótkiej trasy którą pokonuje codziennie do pracy (6-8km). Auto jest garażowane na parkingu podziemnym - zarówno w domu jak i w pracy - także nie wsiadam do zamarzniętego samochodu. Jak wyjadę gdzieś dalej to po osiągnięciu odpowiedniej temperatury silnika nie ma żadnego problemu z załączaniem układu elektrycznego.

Mogę oczywiście włączyć tryb EV jak stoje przed światłami, albo jak wiem że mam przed sobą dłuższy odcinek na którym nie będzie przekraczał 40km/h, ale w ten sposób jeszcze bardziej wychładzam silnik.

Zastanawiam sie czy mogę coś zrobić aby silnik szybciej się nagrzewał i lepiej sprawował na krótkich trasach.

Czy praktykuje się jeszcze jakieś przesłony na chłodnice?

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Wychłodzenie silnika spalinowego
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2021, 18:44:52 »
A jak masz ustawione ogrzewanie?

Offline rxb

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2021, 07:41:44 »
Auto, eco - tak jak i tryb jazdy. Nie widzę sensu ustawiać więcej bo i tak się nie nagrzeje na tak krótkiej trasie. Przy mrozach wystarczy mi podgrzewanie fotela i kierownicy.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2021, 09:00:33 »
To zmniejsz temperaturę na 16 stopni i sprawdź czy będzie lepiej ze spalaniem.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2021, 09:41:40 »
Niewiele to zmieni. Po prostu działają prawa fizyki, trzeba zużyć odpowiednią dodatkową ilość energii do nagrzania silnika do temp. pracy oraz trzeba nagrzać kabinę. Do podtrzymywania tej temperatury też trzeba energii bo wszystko się szybciej wystudza. No i jeszcze ogrzewanie szyb, foteli na to też potrzebna energia. Taką dodatkową energię w stosunku do okresu letniego można uzyskać tylko i wyłącznie z paliwa. Stąd w zimie znaczny wzrost spalania hybryd w ruchu miejskim.
Osłanianie wlotów powietrza ma teoretyczny sens tylko przy bardzo niskich temp i gdy się w miarę szybko przemieszczamy. Zimne powietrze wpadające przez grill nadmiarowo schładza korpus silnika. Jaka jest skala tego schładzania trudno ocenić i sensownie pomierzyć, a ponieważ takimi manewrami można bardziej zaszkodzić, to lepiej nie eksperymentować. Nie żyjemy wszak na Syberii.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2021, 10:15:43 »
Silnikowi spalinowemu wystarczy z tego co pamietam 50 stopni żeby układ hybrydowy działał jak powinien. Jednak jeśli grzanie kabiny jest nastawione na 22 czy więcej stopni będzie cały czas pracował. Grzanie szyb, foteli odbywa się z baterii trakcyjnej a jak kolega napisał jest ona mocno naładowana ze względu na wciąż pracujący silnik spalinowy.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2021, 12:23:00 »
W zimie najlepszym rozwiązaniem dla silnika spalinowego w hybrydzie było by zastosowanie dogrzewacza webasto!
Takie rozwiązanie miałem w poprzednim aucie i sprawdzało się rewelacyjnie!
Autem tym był Opel Zafira z silnikiem 1.7 diesel z fabrycznym dogrzewaczem i ogrzewaniem postojowym Webasto.
Pytałem w Serwisie Toyoty czemu nie stosują tego "patentu" i dostałem odpowiedz wymijającą!  :shock:
Zaznaczam że na rynku są "piecyki" Webasto zarówno do diesli jak i do silników benzynowych.
Ahhh! w zimie zaczynam tęsknić za Oplem  :embarassed:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2021, 12:47:29 »
Silnikowi spalinowemu wystarczy z tego co pamietam 50 stopni żeby układ hybrydowy działał jak powinien. Jednak jeśli grzanie kabiny jest nastawione na 22 czy więcej stopni będzie cały czas pracował. Grzanie szyb, foteli odbywa się z baterii trakcyjnej a jak kolega napisał jest ona mocno naładowana ze względu na wciąż pracujący silnik spalinowy.
Rozgrzanie silnika do tych 50C też potrzeba więcej energii z paliwa w zimie niż w lecie. Energia potrzebna do naładowania akumulatora trakcyjnego nie bierze się znikąd. W większości jest uzyskiwana z paliwa.

Webasto też spala paliwo. Choć oczywiście robi to zdecydowanie sprawniej niż silnik. Sprawność silnika jest nastawiona na moment napędowy a webasto na ogrzewanie. Webasto byłoby fajne ale musiałoby też kosztować.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2021, 13:08:46 wysłana przez wszim »

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudnia 2021, 18:41:44 »
Pozdrowienia z sąsiedniego wątku. Ja jestem dość świeżym (od 9 miesięcy) użytkownikiem Corolli 1.8 Hybrid 9kkm przebiegu. Moje auto zachowuje się dokładnie tak jak piszesz. Różnica jest tylko taka, że ja niestety parkuję pod chmurką. Auto jeżdżone głównie na trasie 20km o 7.00 rano i potem powrót 20km o 15.00. Spalanie w takich warunkach wzrosło z rewelacyjnych 4,5l w listopadzie do też świetnych 5,2l w grudniu - wg MyT. W mroźne dni (-9) sięgało 6l. Na krótkich dystansach nie jeżdżę, ale widzę że na odcinku do 5km spalanie w warunkach zimowych  przekracza 10l. Potem szybko spada. Moim zdaniem ten typ hybrydy nie sprawdzi się zimą na krótkich trasach. Taka natura rzeczy. Natomiast przy trochę dłuższych przejazdach trudno 9 cocoś lepszego.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Grudnia 2021, 19:20:49 »
W Aurisie hybrydowym miałem zimą podobnie do 5 km wysokie spalanie dopiero później powoli spadało.

Teraz jeżdżę RAV-4 w wersji plug-in i tam nawet jak było minus 10 to silnik spalinowy nigdy mi się nie włączy, chodź byłem przekonany że w minusowych temperaturach (przy zimnych startach nawet na króciutkich odcinkach rzędu 2-5 km) silnik spalinowy musi pracować jak w typowej hybrydzie toyoty.

Szkoda że tak nie można, aby przynajmniej te 2-3 km przejechać na samym silniku elektrycznym przy porannej jeździe w ujemnych temperaturach w zwykłych hybrydach.  :embarassed:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2021, 19:50:23 »
@pluto
Jest możliwość "wymuszenia" pracy spalinowego, mimo naładowanych baterii? Tak dla "zdrowia" samego silnika, czy jak masz prąd to doopa?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Grudnia 2021, 20:30:13 »
Niestety nie można włączyć silnika przy naładowanych bateriach.
Można co prawda przełączyć z trybu standardowego EV w tryb AUTO i wtedy działa tak ja w zwykłej hybrydzie czyli podczas jeśli potrzeba jest większa moc np. podczas jazdy pod górę lub gwałtownego przyśpieszenia uruchamiany jest silnik spalinowy.

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Grudnia 2021, 20:46:18 »
Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem problem ze spalaniem w zimie. Owszem, zimą hybryda pali więcej, ale średnia z całego roku będzie jakieś 5,2. Ktoś ma pomysł na bardziej ekonomiczne auto?
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Grudnia 2021, 21:34:01 »
Właśnie, wszystkie auta zimą palą więcej nawet elektryczne.

Miałem kiedyś nawet konia, to też zimą żarł więcej  :grin:

MÓJ BYD:

Offline n3q

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Grudnia 2021, 21:34:22 »
Każdy samochód spalinowy zimą pali więcej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl