Autor Wątek: Problem z obrotami rav 4 2002 benzyna  (Przeczytany 1006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline frm86

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota rav 4
Problem z obrotami rav 4 2002 benzyna
« dnia: 04 Stycznia 2022, 15:30:59 »
Witam mam problem ze swoją ravką , uprzedzam że już próbowałem diagnozować problem w różnych źródłach ale niestety bez powodzenia . Jest to rocznik 2002 2.0 benzyna bez gazu , otóż po odpaleniu wchodzi na zbyt wysokie obroty okolice 2000 obr do tego  potrafi być też 2300obr , po lekkim nawet ruszeniu obroty potrafią falować w granicach 1800- 2200 , w miarę nagrzewania obroty maleją ale falowanie w górę i w dół o około 500- 600 obrotów jest prawie  cały czas , po chwilowym postoju się troszke stabilizują, dopiero po całkowitym nagrzaniu troszkę się to normuje choć nie do końca bo nieraz po wysprzegleniu obroty potrafią utrzymywać się w okolicy 1000-1100 obrotów i dopiero po około 5- 6 sekundach się normują. Rzeczy sprawdzone przez bardzo ogarniętego mechanika , lewe powietrze , czujnik temperatury , otwarcie przepustnicy , czyszczenie przepustnicy i "silniczka krokowego" (wiem że to już jest bardziej zaawansowe i inaczej się nazywa ale wiadomo o co chodzi) i sprawdzał też ten zaworek w pokrywie zaworów ciśnieniowy PCV bodajrze i był pewny na 90% że działa prawidłowo . Już nie wiem czego szukać,  ktoś ma jakieś pomysły?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl