Autor Wątek: Diesel nie odpala za pierwszym razem (po wymianie oleju i filtrów)  (Przeczytany 2215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skibaldz

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 V
Witajcie,

Moje auto: Corolla Verso 2.2 d4d z 2008 roku.

Od pewnego czasu auto nie odpala za pierwszym razem na zimnym silniku (także gdy jest na plusie i stoi w garażu).

Na chwilę przed pojawieniem się tego problemu, wymieniałem olej i wszystkie filtry. Akumulator ma rok czasu i był kupiony zgodnie z parametrami. Rozrusznik kręci normalnie.
Z tego co wyczytałem najszybciej problem może tkwić w zapowietrzonym układzie paliwowym po wymianie filtra paliwa.

Zacznę, więc może od tego.
Jak sprawdzić, czy filtr nie jest zapowietrzony? Przy wymianie guzik pod filtrem dusiłem aż był całkowicie twardy. Teraz widzę, że znowu można go lżej wciskać. Tak ma być?
Jakie zadanie ma wiązka doprowadzona do filtra. U mnie jest ona dosyć mocno zmęczona i może coś nie łączy?

aaa może źle myślę i gdzieś indziej szukać przyczyny? Na początku myślałem, że to przez mrozy, ale problem pozostał.

Z góry dziękuje za wszystkie rady :)
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2022, 15:17:38 wysłana przez skibaldz »

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Diesel nie odpala za pierwszym razem (po wymianie oleju i filtrów)
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2022, 18:36:43 »
Objaw masz właśnie taki jak by był zapowietrzony, najprościej do jakiegos mechaniora o niech podepinie pompkę która używa przy wymianie filtrów paliwa 2 minuty i odpowietrzony. Bo samemu trochę żmudna praca i dużo czasu zejdzie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl