Autor Wątek: Maksymalne naładowanie baterii trakcyjnej  (Przeczytany 3529 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Maksymalne naładowanie baterii trakcyjnej
« dnia: 06 Stycznia 2022, 19:30:50 »
Cześć. Gdzieś to już było pisane w dziale Aurisa, ale nie mogę znaleźć, a to dotyczy Corolli Hybrid 1,8. Napiszcie mi panowie, ile maksymalnie ładują się wam baterie trakcyjne w Corollach w czasie jazdy, no i w innych modelach też. U mnie bateria ładuje się na max. bez jednej kreski. U was też tak jest?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Maksymalne naładowanie baterii trakcyjnej
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2022, 19:53:18 »
Jak jest zimno i silnik spalinowy często pracuje, to potrafi się naładować tak jak u Ciebie - max bez jednej kreski. Przy jeździe w górach kilka razy wskaźnik naładowania osiągnął max w trakcie zjazdów z góry w trybie "B". Ciekawe swoją drogą, jaki jest wtedy rzeczywisty poziom naładowania. Auto to Corolla 1.8.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2022, 17:52:09 »
Jak jest zimno i silnik spalinowy często pracuje, to potrafi się naładować tak jak u Ciebie - max bez jednej kreski. Przy jeździe w górach kilka razy wskaźnik naładowania osiągnął max w trakcie zjazdów z góry w trybie "B". Ciekawe swoją drogą, jaki jest wtedy rzeczywisty poziom naładowania. Auto to Corolla 1.8.
Według producenta w normalnej jeździe raczej żądło będzie dochodzić do pełnego naładowania baterii na wyświetlaczu choć w rzeczywistości nigdy ona nie jest w 100% naładowana choć wskaźnik tak może pokazywać. Tak jak piszesz przy zjazdach z górki może pokazać full ale falownik jest tak zaprogramowany żeby bateria trakcyjna pracowała zawsze w przedziale między 20 a 80% czyli nigdy się nie rozładuje do 0 (chyba że jest uszkodzony falownik) nigdy nie naładujesz do 100%

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2022, 18:47:02 »
W Auris HSD bateria pracuje w zakresie 40-80% naładowania. Jeśli bateria jest za mocno naładowana np. po długim dojeździe z górki do świateł to po zatrzymaniu auta czasem można usłyszeć silnik spalinowy, wchodzący na wysokie obroty. W ten sposób zużywany jest nadmiar energii w baterii przez silnik elektryczny obracający spalinowym. Zauważyliście coś takiego w nowych Corollach?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2022, 11:56:29 »
Zauważyliście coś takiego w nowych Corollach?

Taaak przmor! Niezbyt często, ale zdarza mi się tak. Nawet dziś to u mnie wystąpiło przy zjeździe z górki przy mocniej naładowanej baterii. A od jakiegoś czasu zastanawiałem się, co to się dzieje, dlaczego tak się robi? I miałem pytać na forum. No i mam odpowiedź, dzięki przmor ;) No, ale u mnie te obroty wzrastają na ogół w czasie jazdy, po odjęciu gazu, np. przy zjeździe z górki, nie po zatrzymaniu. Silnik spalinowy zamiast nie pracować, nieoczekiwanie wchodzi na wyższe obroty i przez jakiś czas utrzymuje te podwyższone obroty tak ok. 2100 obr/min. A jeżeli w tym czasie delikatnie dodam gazu, to obroty spadają do standardowych ok. 1200, po puszczeniu gazu znów wzrastają. Po pewnym czasie wszystko wraca do normy. Zbyt krótko mam to auto, więc być może kiedyś po zatrzymaniu też to wystąpi, ale będę już wiedział, o co chodzi ;) Ty przmor jesteś cennym źródłem informacji ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2022, 12:19:23 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2022, 23:35:30 »
W Auris HSD bateria pracuje w zakresie 40-80% naładowania. Jeśli bateria jest za mocno naładowana np. po długim dojeździe z górki do świateł to po zatrzymaniu auta czasem można usłyszeć silnik spalinowy, wchodzący na wysokie obroty. W ten sposób zużywany jest nadmiar energii w baterii przez silnik elektryczny obracający spalinowym. Zauważyliście coś takiego w nowych Corollach?
Przy każdym dłuższym zjeździe. Kiedyś zauważyłem , że przy 81% już układ odpalił silnik spalinowy do rozładowania baterii w corolli sedan 1.8

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl