Autor Wątek: spadek obrotów  (Przeczytany 2468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

porkbone

• Gość
spadek obrotów
« dnia: 05 Lipca 2005, 09:56:02 »
Witam
Od 2 tygodni jestem szczęśliwym   :chmmm  posiadaczem COROLLI LUNA 1,6.
No i jedna rzecz mnie już denerwuje. Nierówne obroty. Widać to szczególnie jak
włączy sięnp radio lub nawiew . Spadek jest dość wyraźny bo aż silnik zaczyna
siętrząść. Serwis mówi : ten typ tak ma - brak regulacji wolnych obrotów.
Żeby było śmieszniej to szczególnie widać jak siędojeżdza do np skrzyżowania.
Jak postoi z godzinkęto takich dramatycznych objawów nie ma.
Czy u kogoś coś podobnego wystąpiło ?

POZDRO

Robert
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:22:14 wysłana przez Janmor »

ToyMan

• Gość
spadek obrotów
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipca 2005, 10:37:50 »
Ja też jestem szczęśliwym od 1,5 tygodnia posiadaczem Corolli 1,6 Sedan Sol i u mnie też wskazówka od obrotów przy zimnym silniku pokazuje na biegu jałowym ponad 1 000 obr/min i skacze sobie w dół i w górę. Po rozgrzaniu silnika na wolnych obrotach praktycznie stoi na ok. 600 obr/min.
O ile zdążyłem przeglądnąć to forum, to temat obrotów był wielokrotnie poruszany.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
spadek obrotów
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipca 2005, 16:01:18 »
Spoko ten typ tak ma :)  Czasami na światłach jak stojęto obroty potrafią zejść niepokojaco nisko i lekko telepie autem, ale mozecie być spokojni - nie zgasnie.Tu na forum już ktoś to wyjaśniał, trzeba tylko poszukać odpowiedniego wątku. Zjawisko to  powinno sięnieco uspokoić przy większym przebiegu. U mnie ten objaw albo sięzmniejszył albo może sięprzyzwyczaiłem i nie odczuwam już tak bardzo tego  :chmmm
E18_Prestige_MultidriveS

Carewicz

• Gość
spadek obrotów
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipca 2005, 16:30:51 »
Dokładnie tak jest, z tym, że odwrotnie. Na zimnym silniku, kiedy włącza sięssanie nie ma problemu obrotów, dopiero jak sięrozgrzeje obroty spadają u mnie do ok 650 rpm. Pytałem w ASO i Panowie stwierdzili, że ze względu na normy ekologiczne, które Toyota spełnia obniżyli obroty (przez co emisję, spalanie...) do minimum. Nie zdażyło mie sięjeszcze żeby Rollka zgasła.

marcink

• Gość
spadek obrotów
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipca 2005, 08:49:56 »
Cytat: Carewicz
Nie zdażyło mie sięjeszcze żeby Rollka zgasła.

A mnie sięzdarzyło.
Trafiłem na moment gdy obroty spadły na chwilkędo 200 i chciałem deklikatnie ruszyć.
Cyrki z obrotami mam od miesiąca, gdy w ASO w Piotrkowie Tryb. podłączyli siędo kompa i przy okazji gratis przepustnicęprzeczyścili.
Komp. nic nie wykazuje - wszystko ok, a obroty mają spadki i nie jest to regularne.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
spadek obrotów
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2005, 15:47:06 »
Cytat: marcink
A mnie sięzdarzyło.

Z tego co czytałem na forum, nie ma problemu z gaśnieciem w E12. Nie wiem jak sięto ma do wczesniejszych modeli :?:  Moze masz problem z silnikiem krokowym :?:  (zabrudzony, uszkodzony?) Kiedyś w reno też falowały mi obroty, a w okolicach krokowego był taki gumowy przewód o niewielkim przekroju, w którym zrobiła siędziurka i ona powodowała owe falowanie obrotów (dostawało siętam powietrze). Podejrzewam, że ASO wymieniłoby mi pół samochodu zanim by znaleźli przyczynę, jeśliby w ogóle znaleźli. Oczywiście komputer nie wykazał żadnych usterek.
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl