cyklista - to ja mam sporo lepsze wyniki spalania, no ale trasy zwykle dłuższe (16 km do pracy po mieście, rano względnie przejezdna ok. 25 minut, po południu korki, zwykle około 45 minut). Wczoraj po południu - temperatura na plusie wyraźnie, pod koniec trasy dopiero temp. doszła do 70 stopni.
Ogrzewania staram się używać oszczędnie, teraz to zwykle mam 15 stopni. Jeśli się nie nagrzeje silnik do odpowiedniej temperatury to wyłączam ogrzewanie na postojach - bo silnik włącza się tylko po to, żeby dogrzać kabinę. Zauważyłem że to jest coś koło 50 -55 stopni przy tym ustawieniu, jak temperatura wnętrza nastawiona wyższa np. na 20 stopni to silnik włącza się wcześniej, stara się utrzymać wyższą temperaturę własną.
Spalanie rok - dwa temu średniorocznie z dystrybutora (mam taką apkę na telefon, gdzie notują wszystkie tankowania) mieściłem się w 5 litrach. Niestety dane mi przepadły, dokładnych nie mam i pisze trochę z pamięci.
Teraz za ostanie 1,5 roku to jest około 5,5 litra, ale od paru miesięcy (porównuję analogiczne okresy) jest wyższe o jakieś 0,5-0,7 litra.
Zauważyłem mniej więcej właśnie parę miesięcy temu jeszcze jedno, chyba nowe zjawisko (nie wiem czy to nie jest spowodowane zmianą oprogramowania prze rokiem - była akcja serwisowa).
Najwyraźniej widać to w drodze powrotnej, zwykle mam taką sytuację - po przejechaniu około 4 kilometrów latem silnik powinien być chyba nagrzany, wpadam w korek i jadę bardzo powoli, zwykle mam wtedy do przejechania w tych warunkach około jednego kilometra. Wtedy bardzo szybko spada ładunek akumulatora. Dochodzi szybko do 2 kresek i uruchamia się spalinowy, musi doładować do ponad 3 kresek, trwa to dość długo, kilka minut. Nie nie udaje się w tych warunkach nie dopuścić do rozładowania akumulatora, nie pomaga bardziej dynamicznie ruszanie żeby włączał się spalinowy. W efekcie skutkuje to bardzo wyraźnym wzrostem zużycia w całej trasie.
Nie wiem, czy to na skutek zmiany oprogramowania, problemami z temperaturą silnika i w efekcie fazą nagrzania silnika (nie miałem jeszcze wtedy skanera OBD, to nie mogłem ocenić temperatury) czy coś z akumulatorem się dzieje.
A gwarancja zaraz się kończy, to drążę temat.