Autor Wątek: Corolla Hybrid 2.0 przekłamanie komputera pokładowego co do zużycia paliwa  (Przeczytany 2116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
Czy w Corolli Hybrid 2.0 komputer pokładowy przekłamuje jeśli chodzi o zużycie paliwa? A jeśli tak to o ile?

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla Hybrid 2.0 przekłamanie komputera pokładowego co do zużycia paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Stycznia 2022, 10:45:19 »
W moim przypadku - zawsze gdy to sprawdzałem - mniej-więcej się zgadzało. Zawsze tankuję "pod korek" i zeruję dzienny licznik kilometrów, więc sprawdzenie tego było trywialne. Czasem komputer pokazywał nieznacznie więcej niż wynikało z obliczenia. Byłem pozytywnie tym zaskoczony, bo w innych samochodach zwykle miałem przekłamanie wielokrotnie większe i to w drugą stronę :-) Ale zaznaczam - kontrolowałem to raczej sporadycznie.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2022, 11:00:50 wysłana przez piter-ek »

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Stycznia 2022, 15:01:59 »
W moje też wskazania komptera pokazują nieznacznie większe zużycie paliwa niż wynika to z obliczeń więc śmiało możesz przyjąć że wskazania są poprawne.

Offline Don Wito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Stycznia 2022, 23:54:27 »
Czy w Corolli Hybrid 2.0 komputer pokładowy przekłamuje jeśli chodzi o zużycie paliwa? A jeśli tak to o ile?

Dużo razy tankowałem na tej samej stacji z tego samego dystrybutora. Spalanie zawsze było dokładnie takie jak pokazywał komp.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2022, 11:34:52 »
U mnie po nieco ponad 2000 km przekłamanie bardzo niewielkie. W aplikacji pokazuje 5,9 l. a z tankowań wychodzi średnie 6,0 l.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
U mnie po nieco ponad 2000 km przekłamanie bardzo niewielkie. W aplikacji pokazuje 5,9 l. a z tankowań wychodzi średnie 6,0 l.

Równie dobrze ta różnica może być z przekłamania wskazań dystrybutora przy tankowaniu a nie komputera pokładowego. Widziałem kiedyś raport z kontroli na stacjach i zdecydowanie nie kładłbym tych różnic wyłącznie na karb komputera Toyoty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl