Autor Wątek: Pojemność zbiornika spryskiwacza Rav 4 V  (Przeczytany 12805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Pojemność zbiornika spryskiwacza Rav 4 V
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Stycznia 2022, 12:43:22 »
Toyota chłopie, toyota ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Stycznia 2022, 13:07:36 »
To juz tak dla rozluźnienia. Moje poprzednie auta - czy była kontrolka niskiego poziomu płynu do spryskiwaczy?
PF126P - nie  :laugh:
Daewoo Nexia (wersja full golas) - TAK  :grin:
Daewoo Matiz - nie
Ford Focus - nie
Toyota Corolla E12, 2006 - nie
Hyundai Tucson Comfort - TAK
Rav4 Exe - mówicie że TAK? uff....  ;) to dobrze, bo nie doczytałem, a jeszcze się fabryczny nie zużył.

Generalnie to dla mnie jedna z ważniejszych kontrolek i kupując wspomnianego Focusa byłem szczerze zdziwiony jej brakiem gdy w Nexii była. Nic tak nie wkurza jak nagle kończący się płyn. Oczywiście przed dłuższą trasą się uzupełnia tak czy inaczej ale kulając się po mieście po 20-30 km dziennie może braknąć, a jak się zła pogoda trafi to słabo. Można oczywiście wozić zapas ale kurcze.... czujniki cofania, kamerki, milion innych mniej lub bardziej potrzebnych gadżetów, a do zwykłego czujnika płynu to trzeba full wypas wersję kupować ?

« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2022, 13:16:43 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Stycznia 2022, 13:21:23 »
Kontrolki nie ma ale pojawia się komunikat o niskim poziomie płynu

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Stycznia 2022, 13:54:05 »
Na to wychodzi, że jak nie Exe to trochę drobiazgów brakuje. Poprzednio miałem Mondka rocznik 2013 raczej dość podstawowy model, a jednak czujnik płynu i podgrzewana przednia szyba - były.
Miał też lampki w przełącznikach szyb i w górnym panelu, radio trochę lepiej grało, mimo, że zwykłe / podstawowe.
Ale już przywykłem i mi te braki specjalnie nie przeszkadzają. RAVka ma za to trochę fajnych drobiazgów których wcześniej nie miałem i zdecydowanie lepszy napęd.
W sumie to wersja C+S, którą wybrałem, pasuje mi, jedyne czego mi brak w stosunku do Exe to: podgrzewana przednia szyba (w zimie się przydaje), przednie czujniki i przednia kamera.
Pozostałe różnice mi nie dokuczają. Zresztą możliwe że w lato dołożę sobie sam przednie czujnik i kamerkę, nie jest to duże wyzwanie.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2022, 13:57:25 wysłana przez Markid »

Offline solarzm

• Toyot Leżący
  • *
    • Wycena nieruchomości mienie zabużańskie
  • Samochód:: Rav-4 HV
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Stycznia 2022, 15:38:45 »
 :cry: ... okropieństwo z tymi spryskiwaczami a już to spryskiwanie lamp to istna rozpusta ! Zgodnie z instrukcją co piąte psiknięcie na szybę leci też i na lampy i to hektolitry chyba  :-) Moją wcześniejsza honda civic na jednej butli 4-ro litrowej obganiałem cały sezon zimowy  :cool:. A tu ? Chyba z 10 dni temu zeżarła całe 4 litry i dziś zgłasza, że chętnie coś łyknie bo się kończy  :-P
Może da się jakimsik sposobem tą częstotliwość spryskiwania lamp wydłużyć z 5 na 10 ?
-----
pozdrawiam
Maciek

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Stycznia 2022, 16:05:33 »
Może da się jakimsik sposobem tą częstotliwość spryskiwania lamp wydłużyć z 5 na 10 ?
Przełączaj na postojowe przed co piątym pryskaniem ;) Tylko jakąs kartkę trzeba by mieć i długopis pod ręką żeby se kratki rysować ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Stycznia 2022, 16:06:57 »
Nie wiem jak jest dokładnie w Toyocie, ale taki mikro patent, który działa w innych autach (ford, grupa VAG) jak na przykład chcę wyczyścić szybę po wjechaniu do garażu, albo jak wyjeżdżam to przełączam światła z automatycznych na dzienne i wtedy spryskiwacze psikają tylko na szybę.

Offline solarzm

• Toyot Leżący
  • *
    • Wycena nieruchomości mienie zabużańskie
  • Samochód:: Rav-4 HV
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Stycznia 2022, 17:43:35 »
Przełączaj na postojowe przed co piątym pryskaniem

Przydałaby się aplikacja podłączona pod Android Auto zliczająca spryskiwania :-)
-----
pozdrawiam
Maciek

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Stycznia 2022, 20:51:53 »
Kiedyś w Saabie 9-5 zalałem pełne 5l w Jankach (tam chyba jest 7l), tuż za Kielcami jojczał że mu się płyn kończy... W Toyocie nie jest źle.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Lutego 2022, 10:23:52 »
^^
pewnie miałeś ksenony a więc i obowiązkowe spryskiwacze, które piły jak wściekłe. Miałem tak w subaraku z ksenonami - do zbiornika wchodziło 7 litrów ale trzeba było dolewać praktycznie co drugi bak. W ravkę c+s wchodzi 3.5 litra, zużycie niskie więc wystarcza na długo.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Lutego 2022, 22:06:47 »
^^
pewnie miałeś ksenony a więc i obowiązkowe spryskiwacze, które piły jak wściekłe. Miałem tak w subaraku z ksenonami - do zbiornika wchodziło 7 litrów ale trzeba było dolewać praktycznie co drugi bak. W ravkę c+s wchodzi 3.5 litra, zużycie niskie więc wystarcza na długo.
Od Selection sa światła full led ze spryskiwaczami, więc większy zbiornik płynu (i zużycie) + czujnik. W active/C&S nie ich ma.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Lutego 2022, 22:21:41 »
A może zakleić srebrną taśmą to w ogóle nie będą psikać

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Lutego 2022, 22:24:45 »
Możnaby wymienić dysze na takie z mniejszym otworem, temat do rozeznania.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Lutego 2022, 23:52:20 »
pewnie miałeś ksenony a więc i obowiązkowe spryskiwacze, które piły jak wściekłe. Miałem tak w subaraku z ksenonami - do zbiornika wchodziło 7 litrów ale trzeba było dolewać praktycznie co drugi bak

W exe wlałem 2x4l na 1/2 baku

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Lutego 2022, 13:57:50 »
Fascynujący temat z tym płynem.  :grin: W marcu stuknie mi 12 miesięcy i pewnie jakieś 45 000 km ale nie zwróciłem uwagi na jakieś nadmierne zużycie płynu do spryskiwaczy. (wersja Selection).Ważne, że ma w końcu czujnik. Naście lat temu w formowej Fabii mieliśmy już czujnik, nie wspominając o informacji o zbliżającym się przeglądzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl