Autor Wątek: Pojemność zbiornika spryskiwacza Rav 4 V  (Przeczytany 12780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Pojemność zbiornika spryskiwacza Rav 4 V
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Lutego 2022, 19:31:14 »
A taki trochę poboczny temat: co sądzicie o czujnikach deszczu w rav4? Wydaje mi się, że nie działa to najlepiej, dość często muszę zmieniać czułość, bo albo wycieczki chodzą za szybko (jak stoję albo się powoli kulami), albo za wolno (przy szybszej jeździe). W mondeo zmiany czułości były sporadyczne, wycieraczki działały z prędkością, której bym oczekiwał...

No, ale jeszcze tak w pełni się wypowiedzieć nie mogę, za mało przejechałem, zwłaszcza w deszczu...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Lutego 2022, 20:03:10 »
W mojej RAVce działają dobrze, dużo lepiej niż w poprzedniku Tucsonie 2016 i jednak gorzej niż w starym aucie żony...Micrze 2005 :) Porównywalnie do innych które mieliśmy.
Micra na tle innych nawet drogich aut, ma FENOMENALNIE czuły system i dodatkowo każde przekręcenie pierścienia czułości, wyzwala natychmiast ruch wycieraczek i tego mi brakuje do szczęścia w RAVce, ale jak pisałem działa dobrze.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Lutego 2022, 21:26:38 »
Micra na tle innych nawet drogich aut, ma FENOMENALNIE czuły system i dodatkowo każde przekręcenie pierścienia czułości, wyzwala natychmiast ruch wycieraczek i tego mi brakuje do szczęścia w RAVce
Hmm, też tak miałem w mondeo i w zasadzie wydawało mi się, że również jest to w Ravce... Muszę jeszcze przyobserwowac

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Lutego 2022, 10:09:33 »
U mnie - na mój gust - czujniki wycieraczek działają dobrze. Natomiast mazanie wróciło :-)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Lutego 2022, 10:50:02 »
Dlatego mam 25kkm i nie wymieniałem jeszcze pióra, bo po co jak i tak maże :P. A co do automatyki wycieraczek - jest super :). Mnie to wystarcza. Ew. przy słabym/braku deszczu co jakiś czas rozsmaruje automat, wtedy wyłączam.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Lutego 2022, 12:42:26 »
A taki trochę poboczny temat: co sądzicie o czujnikach deszczu w rav4? Wydaje mi się, że nie działa to najlepiej, dość często muszę zmieniać czułość, bo albo wycieczki chodzą za szybko (jak stoję albo się powoli kulami), albo za wolno (przy szybszej jeździe). W mondeo zmiany czułości były sporadyczne, wycieraczki działały z prędkością, której bym oczekiwał...

No, ale jeszcze tak w pełni się wypowiedzieć nie mogę, za mało przejechałem, zwłaszcza w deszczu...
to normalne , że ten sam deszcz intensywniej  pada na przednią szybę przy szybkości 150km/h , i  słabiej jak stoisz  na światłach
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Lutego 2022, 15:36:48 »
Dlatego mam 25kkm i nie wymieniałem jeszcze pióra, bo po co jak i tak maże :P.
Ja w drugą stronę, też mam od nowości i nie wymieniam bo...nie mażą ;) Doświadczyłem tego tylko 2 razy. Pierwszy raz po przeglądzie w Toyocie (obrócili mi gumki, powrót i ustąpiło), drugi raz jak psiknąłem przypadkowo woskiem na szybę. Tu musiałem dobrze umyć szybę, bo zaczęło mazać okrutnie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Lutego 2022, 21:07:35 »
darek60
> to normalne , że ten sam deszcz intensywniej  pada na przednią szybę przy szybkości 150km/h , i  słabiej jak stoisz  na światłach

a rolą czujnika deszczu jest dostosowanie prędkości działania wycieraczek do ilości wody na szybie...

(też tak macie, że czasem nie da się wysłać odpowiedzi z cytatem?;/)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Lutego 2022, 08:23:13 »
Hmm, też tak miałem w mondeo i w zasadzie wydawało mi się, że również jest to w Ravce... Muszę jeszcze przyobserwowac
Zgadza się, tu też przekręcenie pierścienia wzbudza wycieraczki, ale tylko w kierunku "szybszego" biegu i podczas jazdy. Nie wiem czemu, ale u na postoju, czy jak się zatrzymam np. na światłach już nie. Ale nie ma co narzekać, działają super i są czułe.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Lutego 2022, 09:03:18 »
Zgadza się, tu też przekręcenie pierścienia wzbudza wycieraczki, ale tylko w kierunku "szybszego" biegu i podczas jazdy. Nie wiem czemu, ale u na postoju, czy jak się zatrzymam np. na światłach już nie. Ale nie ma co narzekać, działają super i są czułe.
Akurat to, że są wzbudzane tylko przy przekręceniu na większą czułość jak najbardziej ma sens. Jak ją zmniejszasz, to znaczy, że jest za dużo, więc po co puszczać jeszcze raz? Z postojem to faktycznie nie rozumiem czemu tak ustawili...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Lutego 2022, 11:10:18 »
Masz rację,  ale wcześniej sprawdzałem na postoju i stąd pomyślałem,  że nie ma tego wzbudzenia. Generalnie dziwne, możesz sprawdzić czy też tak masz?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Lutego 2022, 18:54:52 »
możesz sprawdzić czy też tak masz?
Jasne, postaram się jutro, jak nie zapomnę

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Lutego 2022, 17:26:12 »
możesz sprawdzić czy też tak masz?
Jasne, postaram się jutro, jak nie zapomnę

Działa to jednak również na postoju, ale faktycznie chyba nie zawsze. Jak dziś jechałem, to nie padało, ale drogi były mokre i inne samochody chlapaly po szybach - w takich warunkach nie za każdym razem po przekręceniu w górę, wycieraczki robiły ruch, niezależnie czy jechałem, czy stałem. Natomiast jak wracałem, padała lekka mżawka i tu nie udało mi się ani razu nie spowodować ruchu wycieraczek przy przekręceniu w górę.
Podsumowując: wydaje mi się, że ten ruch jest, ale oprócz przekręcenia stopnia czułości musi wystąpić drugi warunek - choćby odrobiną wody na szybie. Jesli tak jest faktycznie, to nawet to niegłupie:-)

Offline Lorak111

• Początkujący
  • Samochód:: TOYOTA RAV4
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Lutego 2022, 20:56:24 »
Mam pytanie z innej beczki, ale dotyczące zbiorniczka do RAV4. Mam problem z zakupem zbiorniczka do spryskiwaczy do RAV4 4wd 2004 rok. Oryginalny ( który jest po stłuczce nie do użytku ) posiada oznaczenia części nr 060851-139, części z takim oznaczeniem nie mogę zakupić w sklepach z częściami jak i w internecie, wszędzie gdzie próbuję zakupić zbiornik pokazują mi jakieś zamienniki z blic, które nie pasują. Czy to możliwe, że część ta występuje też z innym oznaczeniem, może posiada ktoś wykaz tego elementu z tego rocznika ( z salonu toyoty czekam na odpowiedź o możliwość zakupu już tydzień ). Będę wdzięczny za odpowiedź.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Lutego 2022, 21:23:52 »
A rozbiórkowy na Allegro ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl