Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
corolla 1.5 vvti
« dnia: 15 Stycznia 2022, 09:43:28 »
Witam
czy ktoś z użytkowników śmiga corolla sedan 1.5?
Jak wam się jeździ?
Czy do spokojnej jazdy jest ok?
autostrada 120-130kmh?

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2022, 14:31:37 »
Mogę jedynie powiedzieć, że silnika przy 120 nie usłyszysz.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2022, 05:27:15 »
Część, do spokojnej jazdy jest idealna. Lepiej się jeździ niż hatchbackiem. Dobre wyważenie i kubatura  sprawia, że musi porządnie wiać, abyś poczuł w trasie boczny wiatr. Tak jak wcześniejszy forumowicz napisał, przy 120 silnika już nie słyszysz, ale do 100 można dodać spokojnie ciągnąć. Silnik wówczas nie wyje i nie słychać za bardzo szumu wiatru. Do Tego to chyba jeden model z całej gamy corolli co ma czujnik płynu w zbiorniczku do spryskiwaczy. W trasie idealne rozwiązanie. Na długich trasach też nie czuć za bardzo zmęczenia, ale po to powstały sedany. Hatchback do miasta, sedan i kombi na długie trasy. SUV , aby się pokazać, jak jesteśmy eko, bo i na trasie pali jak smok i do miasta za duże Toto, aby gdzieś się wcisnąć ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2022, 14:28:37 »
SUV... do miasta za duże Toto, aby gdzieś się wcisnąć
WOW, a od kiedy corolla jest mniejszym autem od ravki, a nie tylko niższym?  :cool:
Jest dłuższa o 3cm, rozstaw osi większy o 1cm, węższa 7,5cm Zarówno promień skrętu jak i średnica zawracania różnica marginalna  :-P
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2022, 16:15:31 »
Do Tego to chyba jeden model z całej gamy corolli co ma czujnik płynu w zbiorniczku do spryskiwaczy.

Nie zgodzę się. Nie mam sedana lecz kombi i też mam taki czujnik :)

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2022, 22:06:43 »
W moim pytaniu bardziej chodzilo mi o zachowanie sie silnika 1.5 125km.
Ale dzieki za odp

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia 2022, 08:01:05 »
Cytat: jaykob w Wczoraj o 05:27:15
SUV... do miasta za duże Toto, aby gdzieś się wcisnąć
WOW, a od kiedy corolla jest mniejszym autem od ravki, a nie tylko niższym?� 
Jest dłuższa o 3cm, rozstaw osi większy o 1cm, węższa 7,5cm Zarówno promień skrętu jak i średnica zawracania różnica marginalna� 
Chodzi o punkt na jakiej wysokości masz oczy i ile widzisz przed samochodem. Marketingowy bełkot kłamie, że im wyżej tym widzisz lepiej, ale to się sprawdza tylko na duże odległości, np wieże i latarnie. Czujniki fajnie, że są ale nie są doskonałe. ;)

Do Tego to chyba jeden model z całej gamy corolli co ma czujnik płynu w zbiorniczku do spryskiwaczy.

Nie zgodzę się. Nie mam sedana lecz kombi i też mam taki czujnik
No i super :)

W moim pytaniu bardziej chodzilo mi o zachowanie sie silnika 1.5 125km.
Ale dzieki za odp
Pośredni wtrysk, więc nie oczekuj cudów. Niestety trzeba się nauczyć jazdy. Bliżej autou do Tira niż do Ferrari, ale odwdzięczy się niskim spalaniem. Będąc rok temu na wakacjach robiąc dystanse po około 200 km mój wolnossący sedanik nie spalił więcej niż 5,5 litra. Hybryda pewnie poprawiłaby ten wynik o jazdę w mieście.

Offline zgryzolec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 TS
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Stycznia 2022, 20:35:01 »
Pośredni wtrysk, więc nie oczekuj cudów. Niestety trzeba się nauczyć jazdy. Bliżej autou do Tira niż do Ferrari, ale odwdzięczy się niskim spalaniem. Będąc rok temu na wakacjach robiąc dystanse po około 200 km mój wolnossący sedanik nie spalił więcej niż 5,5 litra. Hybryda pewnie poprawiłaby ten wynik o jazdę w mieście.
1.5 VVT-i 125KM 92kW to silnik o wtrysku BEZPOŚREDNIM. Wolnossącym, 3cylindrowym i 12zaworowym, ale bezpośrednim.
Poprzednik, czyli 1,6 Valvematic 132KM 97kW 4 cylindry 16 zaworów montowany w Corollach do generacji XI był wolnossącym silnikiem o wtrysku pośrednim wielopunktowym.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Stycznia 2022, 06:59:44 »
1.5 VVT-i 125KM 92kW to silnik o wtrysku BEZPOŚREDNIM. Wolnossącym, 3cylindrowym i 12zaworowym, ale bezpośrednim.
Poprzednik, czyli 1,6 Valvematic 132KM 97kW 4 cylindry 16 zaworów montowany w Corollach do generacji XI był wolnossącym silnikiem o wtrysku pośrednim wielopunktowym.
Mój błąd. Dzięki za sprostowanie

Offline dlc88

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Października 2022, 18:05:36 »
Witam wszystkich forumowiczów. Jako, że jestem zainteresowany taką corollą R3 1.5 125 KM, chciałbym się dowiedzieć, jak sprawuje się w niej filtr GPF, gdyż w moim wypadku może wchodzić w grę jazda w mieście na krótkich dystansach (5-7 km w jedną stronę). Ciekawi mnie w szczególności zdanie użytkowników wersji z Multidrive S.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Października 2022, 20:27:04 »
Witaj na forum, filtr jest bezobsługowy i nic się nie psuje.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Października 2022, 20:32:47 »
Witam wszystkich forumowiczów. Jako, że jestem zainteresowany taką corollą R3 1.5 125 KM, chciałbym się dowiedzieć, jak sprawuje się w niej filtr GPF, gdyż w moim wypadku może wchodzić w grę jazda w mieście na krótkich dystansach (5-7 km w jedną stronę). Ciekawi mnie w szczególności zdanie użytkowników wersji z Multidrive S.
Jak planujesz jeździć w mieście to dołóż do Hybrydy.
Ten wydatek się zwróci w spalaniu i w odsprzedaży a radość z jazdy większa.
Ja bym strasznie żałował gdybym kupił silnik 3 cylindrowy zamiast Hybrydy.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Października 2022, 22:15:14 »
Z ciekawości zapytam, w czym jest ta większa radość z jazdy?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Października 2022, 22:44:03 »
Z bardziej kulturalnego silnika niż 3 cylindrowe 1.5. W Hybrydzie dynamiczniejszy start wspomagany silnikiem elektrycznym i lepsza skrzynia biegów (przekładnia eCVT) która jest żwawsza niż CVT.
No i cisza w korkach jak się jedzie na silniku elektrycznym no i pewno w 1.5 pewno ma system Start/Stop co co chwile gasi silnik i odpala rozrusznikiem z lekkim szarpnięciem i warknięciem.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Października 2022, 00:06:34 »
Kurcze to ja mam jakiś inny samochód !!!! Do 60 km/h jest ok potem wyje i coś rzęzi powyżej 135 nie da się słuchać radia. Spalanie po pierwszych przejechanych 300 km na poziomie 7,3 l. Moja stara Avka miała niższe. Może to nowoczesny samochód ale wszystko  "po taniości" kompletny brak wygłuszenia boję się co będzie jak założę zimowe opony. Może w najwyższej wersji jest lepiej ale w jedynej dostępnej "od ręki" ( prawie z ulicy ) Comfort + pakiety jest bardzo średnioooo. Jeżdżę Toyotami od lat ale Corolla 2022 to już nie to. :-(
PS
Apka MyT działa jak zrobiona przez kompletnego amatora tzn więcej działa niż nie działa jak chodzi o gdzie jest mój samochód albo ostatnia trasa
Jedyne co mogę pochwalić  z elektroniki to połaczenie z ios - bardzo stabilne  ale ciekawa rzecz  4 letni tani chiński telefon z androidem widzi już z odległości 20 m - jak podjeżdżam do domu to melduje o wykryciu a iphona dopiero jak znajduje się w samochodzie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl