Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 145046 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #90 dnia: 19 Października 2022, 12:16:13 »
Japońskie firmy dalej produkują świetny sprzęt (,popatrz na profesjonslne rankingi)
Tak, ale mi chodzi o sprzęt popularny, w którym kiedyś byli wzorem dla innych producentów a nie audiofilski.

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #91 dnia: 19 Października 2022, 13:42:38 »
 W samochodzie sprzęt audiofilski nie jest potrzebny ( no chyba w Rollsie albo czymś podobnym ) miałem kiedyś w Nissanie firmowy zestaw Bose  ( 9 głośników i radio + CD) grał bardzo efektownie i ... efektywnie :grin:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 19 Października 2022, 23:09:14 »
a Opel w/g mnie był pod tym względem nieźle wyciszony.
Tak  mialem już w sumie 3  kadetta astrę coupe i Vectrę. W Vectrze nawet dawało się słuchać Hancocka !!! W Corolli Panasonic by Toyota to porażka totalna, próba słuchania czegokolwiek za wyjątkiem punk rock'a mija się z celem. Muszę pomyśleć o : wyciszeniu, zmianie glośników może innym torze phono dla flac ?
Polecam Nocnego Kochanka :).

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Października 2022, 09:53:36 »
Polecam Nocnego Kochanka .
Wolę Nazareth albo Van Halen :-)

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 25 Stycznia 2023, 13:00:36 »
Jeżdżę w tym tygodniu 1.5 vvti comfort (2022) jako zastępstwo za moje 1.6 gr (2020) w naprawie blacharskiej. Moje obserwacje, może komuś się przydadzą:
- silnik jest bardzo głośny i warkocze jak traktor, co z połączeniu z fatalnym wyciszeniem sprawia, że nigdy bym tego nie kupił. 1.6 jest znacznie cichsze.
- jest zaskakująco zrywny, wydaje się nawet dynamiczniejszy od 1.6, choć wg katalogu to 1.6 ma 9.7 do setki a 1.5 12. Chyba po prostu ciągnie lepiej już od 2 tys obrotów a nie jak 1.6 powyżej 3 tys?
- jest oszczędniejszy, przynajmniej wg komputera, ale w 1.6 rekompensuję to sobie LPG, z czym w 1.5 z bezpośrednim wtryskiem nie jest chyba tak lekko.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #95 dnia: 25 Stycznia 2023, 15:15:30 »
1.6 ma 9.7 do setki

Miałem 1,6 valvematic. On ma do setki jakieś 10,5 s, a nie 9,7 s. W katalogach podane jest 10 s, ale w testach wychodziło nieznacznie ponad 10 s. Ale w sumie to taka różnica, że nie da się tego odczuć. Jak na silnik wolnossący z manualem, podobał mi się ten 1,6,bardzo dobrze mi się nim jeździło, ale tylko w trasach, bo w mieście przez to machanie wajchą biegów i sprzęgłem to była lipa. Hybryda pod tym względem jest nieporównywalna, inna liga po prostu.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 09 Lutego 2023, 11:18:37 »
1.6 ma 9.7 do setki

Miałem 1,6 valvematic. On ma do setki jakieś 10,5 s, a nie 9,7 s. W katalogach podane jest 10 s, ale w testach wychodziło nieznacznie ponad 10 s. Ale w sumie to taka różnica, że nie da się tego odczuć. Jak na silnik wolnossący z manualem, podobał mi się ten 1,6,bardzo dobrze mi się nim jeździło, ale tylko w trasach, bo w mieście przez to machanie wajchą biegów i sprzęgłem to była lipa. Hybryda pod tym względem jest nieporównywalna, inna liga po prostu.

w katalogach Corrolli aktualnej czyli od 2019 jest jednak 9.7 sek. Znalazłem takie dane na autocentrum oraz w jakiejś zagranicznej bazie. Być może coś się zmienili w tym silniku i ma niby te 0.3 mniej do setki, ale niestety nigdzie na yt nie widziałem profesjonalnego testu przyspieszenia tego auta. Ogólnie 1.6 zostało totalnie olane przez polskich dziennikarzy i jutuberów. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Lutego 2023, 22:21:55 »
Jeżdżę w tym tygodniu 1.5 vvti comfort (2022) jako zastępstwo za moje 1.6 gr (2020) w naprawie blacharskiej. Moje obserwacje, może komuś się przydadzą:
- silnik jest bardzo głośny i warkocze jak traktor, co z połączeniu z fatalnym wyciszeniem sprawia, że nigdy bym tego nie kupił. 1.6 jest znacznie cichsze.
- jest zaskakująco zrywny, wydaje się nawet dynamiczniejszy od 1.6, choć wg katalogu to 1.6 ma 9.7 do setki a 1.5 12. Chyba po prostu ciągnie lepiej już od 2 tys obrotów a nie jak 1.6 powyżej 3 tys?
- jest oszczędniejszy, przynajmniej wg komputera, ale w 1.6 rekompensuję to sobie LPG, z czym w 1.5 z bezpośrednim wtryskiem nie jest chyba tak lekko.
1.5 to trzycylindrowiec, trudno się dziwić, że brzmi paskudnie.  Biorąc pod uwagę jego charakterystykę, ciężko uwierzyć, aby był bardziej elastyczny.  1.6 w Corolli XII nie wzbudził zainteresowania jako jednostka sprzed 10 lat, dostępna tylko w sedanie.

Offline Rowerzysta

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Lutego 2023, 00:18:48 »
dobrze się spisuje ten silnik w yarisie, a spalanie niecałe 6 jakby nie jechać

Offline J_D

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #99 dnia: 22 Lutego 2023, 12:10:05 »
Jako że jest to mój pierwszy post na początek pozdrawiam wszystkich forumowiczów Toyoty.
Wracając do tematu, w ubiegłym roku przez okres 3 miesięcy użytkowałem 1,5 vvti w wersji comfort z mechaniczną skrzynią biegów, przejechałem nią ok.14 tyś.km (służbowy) więc więcej niż niektórzy się tu wypowiadający. Co do silnika, ładnie warczy przy mocnym dodaniu gazu (niektórzy w VW dopłacają za ten dźwięk). Jest jak dla mnie ekonomiczny na tempomacie (skalowany co 5km/h) 125km/h 5,2-5,5 litra, po mieście 6-7(max) litra. Ładnie zbiera się z pod świateł, nie czuć że ma trzy cylindry. Na autostradzie przy włączonym aktywnym tempomacie trochę brakuje mocy na 6 biegu przy przyspieszeniu z 90km/h do 140 km/h ale to w odniesieniu do diesla 1,6/136KM czy 2,0/163 które na co dzień teraz używam. W wersji z automatem tego nie powinno być.
Co do hałasu nie jest najgorszy, do prędkości 140km/h można swobodnie rozmawiać i słuchać radia bez pogłaśniania, trasa krajowa (do 100km/h) w ogóle niezauważalny chyba że gwałtownie przyspieszamy, w mieście nie zwraca na siebie uwagi. Przyjmując ze wygłuszymy nadkola i drzwi to będzie to już cisza porównywalna do czterocylindrowych, min. dwulitrowych silników o niskich obrotach.
Co do wartości przyspieszenia i prędkości maksymalnej to w załączeniu link do wersji ze skrzynią automatyczną w ręcznym ustawieniu (10 biegów), gdzie wynik jest wyraźnie lepszy niż podaje to producent:

https://www.youtube.com/watch?v=YqdQ4VrwKP4

W pełnym automacie jest wolniej i zgadza się z danymi producenta (7:45):

https://www.youtube.com/watch?v=8d5HnbdxNZ8&t=403s

Warto ten test zobaczyć do końca, widać jak gościu testuje automatyczną skrzynię biegów i jakie są jej możliwości.
A podsumowując powyższe, właśnie czekam na dostawę Corolli 1,5 vvti Multidrive S Comfort+Styl+Tech.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 22 Lutego 2023, 18:32:26 »
Jeżeli po mieście 1.5 pali max 7 litrów to mieszkasz chyba w miasteczku. Miałem 1.6 w CVT poprzedniej generacji (e12)i paliła ponad 9 litrów (podczas upałów prawie 11 ) litrów. Auto było uzytkowane jako taxi  w dużym mieście - Kraków, praktycznie jazda na klimie.  Średni dzienny przebieg ok 100 km. Nie sądzę że 100 cm róznicy w pojemności robi aż taką różnicę.

P.S wg danych producenta E12 powinno było spalać 7,3 litra/ 100 w mieście. Zatem "rozrzut" to +- 4l/100 km
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2023, 18:49:55 wysłana przez Amper »

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 22 Lutego 2023, 22:06:14 »
Dopiero 5000 km ale średnia spalanie 7,4 l w trasie - przeważnie A2 (jazda zgodnie z przepisami :-) tempomat aktywny na 140 km 6,7 l) w porównaniu z Avensisem niestety gorzej w trasie trochę lepiej w mieście. jak chodzi o akustykę porażka.
BTW
- czy u Was też DAB czasmi wariuje W MIEŚCIE !!!!! i po przełączaniu w końcu przelącza się na FM ?
- czy grzanie siedzenia też parzy w tyłek a nie grzeje pleców ?
- po ostatnie aktualizacji Touch bez Go nie potrafił znaleść : Wiśniowej w Wawie, Jerzyckiej w Poznaniu, Łodź to totalna porażka gdybym nie przypomniał sobie dojazdu to krążyłbym wokoł jednej z ulic w centrum do us...ej śmierci
Ogólnie jednak w porównaniu do cen innych samochodów tego segmentu w 2022 r (wrzesień) jest ok. testowałem  Astrę Elantrę Golfa cena do jakość /wyposażenie + sentyment do marki oraz czas oczekiwania na samochód wygrała Corolla comfort +tech

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 22 Lutego 2023, 22:57:38 »
- po ostatnie aktualizacji Touch bez Go nie potrafił znaleść : Wiśniowej w Wawie, Jerzyckiej w Poznaniu, Łodź to totalna porażka gdybym nie przypomniał sobie dojazdu to krążyłbym wokoł jednej z ulic w centrum do us...ej śmierci
Jak Touch bez Go to nic dziwnego że nie potrafi znaleźć.

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Lutego 2023, 11:15:07 »
Niestety może nie wiesz ale jest nawigacja online :grin:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #104 dnia: 23 Lutego 2023, 11:24:50 »
po ostatnie aktualizacji Touch bez Go nie potrafił znaleść

...niestety może nie wiesz, ale to jest "Toyota SMART CONNECT" potocznie MM21 - a nie "Touch bez Go"
a za dane z chmury nawigacji odpowiada firma HERE ale możesz zgłosić swój problem w ASO :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl