Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144983 razy)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #120 dnia: 09 Kwietnia 2023, 14:17:34 »
Raczej nie jest to najlepszy wybór w Twoim przypadku.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline J_D

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #121 dnia: 09 Kwietnia 2023, 14:36:31 »
Na początek chciałem się przywitać.
Zamówiona nowa Corolla  1.5 vvti  125KM  6M/T wersja Comfort bez pakietów. Czekam spokojnie na odbiór.
Aktualnie posiadam 8 letni C4 1.6 hdi diesel, z którego jestem bardzo zadowolony, ale przejechałem nim już 300kkm.
Generalnie robię ok 30-40 kkm/ rocznie 80/20 trasa/miasto. Na początku myślałem o hybrydzie ale po przeanalizowaniu doszedłem
do wniosku że opłacalność zakupu hybrydy w moim przypadku byłby wątpliwy. Aktualnie zaczynam mieć wątpliwości czy zakup będzie
trafiony i czy spełni moje oczekiwania. Zaznaczę że z aktualnego diesla jestem bardzo zadowolony ale stopień zużycia może
skutkować awariami. Toyota ma być poprostu trwałym "wozidłem", którym będzie mi się dobrze wygodnie i bezawaryjnie jeździło.
Ponieważ mam porównanie i robię raczej duże przebiegi, będę informował o zaletach oraz wadach nabytku.
Jeżeli w C4 robisz wszystkie wymiany na czas to te 300kkm to nie problem, ja mam Cruza 2,0 vcdi z 2011 i przebiegiem 450kkm z dpf i na oryginalnych wtryskach (Delfi) i mam zamiar na nim jeszcze dołożyć co najmniej 200kkm.
Toyota z tym silnikiem to raczej do jazdy wokół komina (brak turbo) a nie na trasy. Trochę za słaby silnik i w porównaniu do 1,6hdi mocno mułowaty.
Ponadto diesla nic nie zastąpi na trasie.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA
« Odpowiedź #122 dnia: 09 Kwietnia 2023, 14:55:48 »
Jeżeli w C4 robisz wszystkie wymiany na czas to te 300kkm to nie problem, ja mam Cruza 2,0 vcdi z 2011 i przebiegiem 450kkm z dpf i na oryginalnych wtryskach (Delfi) i mam zamiar na nim jeszcze dołożyć co najmniej 200kkm.
Toyota z tym silnikiem to raczej do jazdy wokół komina (brak turbo) a nie na trasy. Trochę za słaby silnik i w porównaniu do 1,6hdi mocno mułowaty.
Ponadto diesla nic nie zastąpi na trasie.
Dzięki za rady, no cóż zobaczymy jak będzie wyglądała eksploatacja w praktyce, jeśli okaże się zakup nie trafiony to będzie autem od "święta"
A C4-ki nie sprzedam tylko dalej będę nim jeździł, cóż.
Najbardziej interesuje mnie koszt eksploatacji/ użytkowania (paliwo, naprawy, wymiany podzespołów) oraz trwałość gdyż raczej preferuję spokojną ekonomiczną jazdę nawet na autostradzie zwykle max 130 km/h.
Ciekawi mnie natomiast trwałość silnika, podzespołów  i korozja nadwozia ?
Wiem wiem dla mnie najbardziej odpowiedni byłby dobry diesel tylko że takich już w zasadzie brak, nowe e-hdi naszpikowane elementami eco, no i generalnie diesle stały się pasee.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 10 Kwietnia 2023, 17:23:01 »
Jeszcze jeden argument cenowy : cena corolla 1.5 vvti z lakierem metalik to 95.400 a cena 1.8 Hybrid 140 KM e-CVT to aktualnie 124.400 czyli różnica 29 tyś i brak dostępności, można zamówić i czekać bez gwarancji ceny odbioru.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #124 dnia: 10 Kwietnia 2023, 17:49:05 »
Cenę masz gwarantowaną.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 10 Kwietnia 2023, 18:05:15 »
Różnica ceny ma w swych obliczeniach pewne przekłamanie bo jest wyliczona pomiędzy ceną nowej hybrydy z 2023 a wyprzedażą 1.5 benzyny z roku 2022. Nowa benzyna to będzie cena 113400 z lak metalik więc ta różnica mocno zmaleje.
Dlatego się skusiłem choć teraz myślę i mam wątpliwości...

Co do gwarancji ceny to z tego co mówił sprzedawca nikt tego nie wie ile będzie za np rok ?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #126 dnia: 10 Kwietnia 2023, 18:39:42 »
Cześć.
Na tak duże przebiegi które robisz, 125KM z benzynowym silnikiem 3- cylindrowym  1.5, w trasie głośnym i dość mało oszczędnym... chyba słuszne masz obawy.
Ale nie ma zbytnio alternatywy w tej cenie. Jak weźmie kolejną Cytrynę, to też będzie to 3 cylindy 1,2 puretech zapewne. W 2019 roku jeździłem tym silnikiem w C3 aircros. Kultura pracy silnika jak i całego samochodu była bardzo słaba, a sam silnik jest niepewnej żywotności. Po tym teście córka ostatecznie wybrała Stonic 1.2 gdzie silnik również 3 cylindry, ale w całokształcie samochód na znacznie wyższym poziomie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #127 dnia: 10 Kwietnia 2023, 18:50:14 »
Ja zamówiłem RAV4  w grudniu. W umowie mam gwarancję ceny a odbiór w listopadzie/grudniu tego roku.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 10 Kwietnia 2023, 19:09:33 »
Ja zamówiłem RAV4  w grudniu. W umowie mam gwarancję ceny a odbiór w listopadzie/grudniu tego roku.

Tak naprawdę wszystko jest względne a priorytetem jest cena / jakość.
Oczywiście można szukać i wybierać z coraz wyższej półki ale wiąże się to z coraz wyższą ceną.
Firmy odchodzą od diesli czy tego chcemy czy nie a te które są jeszcze w ofercie są bardzo ryzykowne pod względem przyszłych usterek a nawet pokaźnych kosztownych awarii.
Myślę że aktualna wyprzedaż 1.5 vvti jest dość kusząca cenowo. Ponadto znam kilka osób które kupiło z tym silnikiem co prawda Yarisa ale  są bardzo zadowoleni. Jak odbiorę i przetestuję to będę się z Wami dzielił spostrzeżeniami z użytkowania.
Reasumując myślę że w tej cenie za nowe auto klasy C to propozycja dość przystępna tym bardziej że inflacja zjada oszczędności i za chwilę kupię hulajnogę zamiast auta

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #129 dnia: 10 Kwietnia 2023, 19:14:18 »
Dwa lata wcześniej miałbym full wypas a nie model drugi od dołu.Miałem samochód kupić pod koniec 2023 a finalnie zamówiłem w 2022 aby uciec przed inflacją. Choć wiele się nie zmieni względem planu bo fizycznie będzie w grudniu tego roku.

Offline fhuzbych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 15 Kwietnia 2023, 14:37:20 »
No i tak żeście mi namieszali że  zastanawiam się czy nie zrezygnować z zakupu tylko kłopot bo wpłacona kaucja
No i co innego kupić ?
Potrzebuję do codziennych dojazdów do pracy 60 km w jedną stronę drogami bocznymi lub autostradą i trochę po mieście ale trochę
Coś trwałego w miarę wygodnego i bardzo oszczędnego pod względem spalania
W sumie ok 30- 40 tys rocznie
Może na hybrydę zmienić zamówienie ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #131 dnia: 15 Kwietnia 2023, 14:40:00 »
Nie, hybryda to nie dla Ciebie. Trudny wybór.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #132 dnia: 15 Kwietnia 2023, 15:55:28 »
Ja bym wybrał hybrydę.
Jeśli jeździsz bocznymi drogami to spalanie wyniesie ok. 4,5L. Do tego wysoka trwałość silnika 1.8 i ogólnie napędu - w przypadku 1.5 jest to niewiadoma. Cena zakupu wyższa, ale sporo z tej kwoty odzyskasz przy odsprzedaży za kilka lat. No i w bonusie masz automat.

Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline J_D

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #133 dnia: 15 Kwietnia 2023, 16:42:52 »
No i tak żeście mi namieszali że  zastanawiam się czy nie zrezygnować z zakupu tylko kłopot bo wpłacona kaucja
No i co innego kupić ?
Potrzebuję do codziennych dojazdów do pracy 60 km w jedną stronę drogami bocznymi lub autostradą i trochę po mieście ale trochę
Coś trwałego w miarę wygodnego i bardzo oszczędnego pod względem spalania
W sumie ok 30- 40 tys rocznie
Jak chcesz coś co by pasowało do twoich potrzeb i było nowe to nie to forum.
Pozostaje ci tylko KIA Ceed 1,6 CDI miękka hybryda, zużycie ropy 4,7-3,8, prędkości autostradowe i zamiejskie. W mieście mieści się 5,5 literka.
W służbowym, średnią z 11 tyś. km mam na poziomie 4,9 l/100km

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #134 dnia: 15 Kwietnia 2023, 17:32:48 »
No i co innego kupić ?
Nad czym się zastanawiać ?
Hybrydę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl