Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 145072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #285 dnia: 28 Czerwca 2023, 19:32:55 »
@Berti111 nie dziw się Amperowi, że się poirytował. Też byłem zdziwiony Twoją opinią. Bo albo masz wyjątkowego pecha i faktycznie trafiłeś na złom, albo... no nie wiem co napisać. Każde auto ma jakieś wady "wrodzone" co nie jest żadną wiedzą tajemną, ale chyba tylko Tobie auto pali niewyobrażalne ilości paliwa-ciekawe ile wg Ciebie oznacza "wysokie spalanie". Bo dla jednego będzie to 6 l/100, a dla innego 15 l/100. W całym tym wątku w zasadzie nikt nie narzeka na jakieś wyjątkowe spalanie. Ktoś kto jeździ metodą "na emeryta" będzie się chwalił spalaniem na poziomie 5 l/100. A inny, kto traktuje auto jak rajdówkę może się zdziwić, że bak wystarcza na 200 km. A co do awaryjności, a konkretnie komputera(zapewne chodzi Ci o sterownik) to wcale nie wykluczałbym po prostu wadliwej części co też się po prostu może zdarzyć, stąd wysokie spalanie i dwukrotny przymusowy postój. Ale tu bardziej winiłbym serwis, który Cię olał niż same auto. A teraz podam Ci przykład niemieckiej solidności. VAG jakiś czas temu wypuścił diesle z wtryskami Siemensa, które miały konstrukcyjnie słabą cewkę i gdy jeden wtrysk zaszwankował to komputer(sterownik) wyłączał silnik-niemal identycznie jak u Ciebie. Wtedy też uznałbyś że np. Audi z takim silnikiem to szrot? Znajomy właśnie jadąc na wakacje do Chorwacji miał kilka takich przymusowych postojów. Austriacy go olali, aż znalazł się jeden mądry, który wymienił mu wtryski i problem ustał. A tym mądrym była ASO w Chorwacji, gdzie wymienili mu w ramach akcji serwisowej na wtryski Bosch. I co ciekawe w Polsce akcja serwisowa na te wadliwe wtryskiwacze zaczęła obowiązywać dopiero kilka lat później.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2023, 19:35:40 wysłana przez bbbb »

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #286 dnia: 28 Czerwca 2023, 20:10:42 »
bbbb jak pisałem miałem już Toyoty i byłem zadowolony z jakości.
Wysokie spalanie to wg mnie powyzej 8l a czasmi nawet i 9l.
Nie jestem mechanikiem a tym bardziej elektronikiem piszę jak nazwał to serwisant . Czy to sterownik - myślisz zapewnie o sterowniku wtrysku. Nie to była dyskoteka zapaliły się wszystkie kontroli a check lista to chyba 20 błędów. Nie działało nic samochód nie zapalał ( nawet nie zakręcił ), hamulec świecił na czerwono, błąd zgłaszały wszystkie "ulepszacze jazdy". Wiem, że w większości samochódów kontrolki tylko sugerują błąd ( patrz check engine  może również wskazywaźć na słaby akumulator) ale tu musiala być poważna awaria. Co ciekawe gdy próbowalem zobaczyć w domu błędy wyświetlił "brak komunikatów " ?
Co do solidności producentów to nie zgadzam się z generalizowaniem. ja dotychczas byłem zadowolony z Toyoty bo akcje serwisowe traktowali poważnie - wymienili mi wadliwy hamulec elektryczny w Avce dłuuugo po okresie gwarancyjnym ( w Polsce na taką usterkę nie było akcji serwisowej a np w GB była)
Sądze raczej, że zadziałał kalkulator w kieszeni księgowych i Corolla 2019 to maksymalne oszczędności. Co z tego, że wsadzili trochę elektroniki za może 2500 zł ( koszt produkcji multimedia + "poprawiacze") jak zaoszczędzili konkretne pieniądze na np. wygluszeniu kabiny czy maskownicy silnika. Widziałeś może zabezpieczenie podwozia , ja bylem dość zdziwiony. Plastiki i tapicerka też raczej oszczędnościowa. Kolega ma Corolle ( poprzedni model) z USA, mowiło się, że mają tandetne wykończenie ale jakość materiałow w kabinie jak z samochodu o klasę wyżej.  Corolla 2019 to pierwszy mój samochód bez wygłuszenia maski a miałem nowego Opla Kadeta "kropelkę" więc jeżdże już długo.
Sam silnik1,5  to też "wynalazek" były już wielokrotnie próby z 3 cylindrowcami i 5 cylindrowcami ale jakoś się nie sprawdziły. Teraz Toyota i inne firmy też odkurzyły stare rozwiązanie dodały sprężarkę i mamy 1,5 o mocy 1,8. a czasami więcej. Pomyśl o trwałości tekiego silnika ktory telepie jak silnik w Syrenie.
 Czy mam pecha ? Nie wiem ale wiem, że nie jestem odosobnionym przypadkiem w samochodach z 2 połowy ubieglego roku. Kupiłem Corolle bo nie produkują już Avki i wielu moich znajomych chwaliło . Niestety nie wziąłem pod uwagę, że Oni mają samochody z wcześniejszych roczników a ja z 2022.
Nie widzę więc abym następny samochód kupował do Toyoty.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #287 dnia: 28 Czerwca 2023, 20:46:08 »
Kupiłeś nowy samochód 1,5 roku temu i teraz zaczynasz dostrzegac jego wady...trochę późno.
Zastanawiam sie gdzie był Twoj analityczny umysł gdy siedziałes w demówce w ASO słuchałes kiepskiego radia i zamawiałeś wersję silnikową która cie nie satysfakcjonuje.
....a wystarczyło odwiedzic to forum i byś wszystkiego sie dowiedział.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #288 dnia: 28 Czerwca 2023, 22:04:49 »
Teraz Toyota i inne firmy też odkurzyły stare rozwiązanie dodały sprężarkę i mamy 1,5 o mocy 1,8. a czasami więcej.
W jakiej wersji Corolli 1,5 masz sprężarkę?
Pomyśl o trwałości tekiego silnika ktory telepie jak silnik w Syrenie.
Silnik mojej Corolli rocznik 2022 jakoś nie telepie...

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #289 dnia: 28 Czerwca 2023, 22:27:30 »
Sorry shark_  nie wiesz to nie wypowiadaj się. Przybliżę Tobie temat.
- jeżdżę nie 1,5 roku a 9 miesięcy - przedwczoraj minęło
- musiałem kupić samochód "od ręki" bo przypadkiem zostałem bez samochodu a moja praca wymaga obecności w różnych miejscach Polski więc poszedłem do mojego stałego opiekuna w Toyocie i czekałem 6 dni
- w salonie siedziałem w wersji podstawowej która jeździła jako demo więc myślałem że Comfort + Tech będzie lepsza ( jedyna w tym terminie, kolor też byl do wyboru jak u Forda w Fordzie T )
- może się mylę ale benzyna w drugiej połowie 2022 występowała wylącznie w wersji 1,5
- gdybym wiedział, że się przewrócę to bym się położył :-)
- jak już pisałem mialem pozytywne opinie o modelu 2019 co prawda z innym silnikiem ale zawsze
- Toyoty służyły mi od 12 lat  i pewnie 240000 km bez większych problemów - przez cały czas we wszystkich: 1 hamulec elektryczny ( pozytywnie załatwiony), 1 wtrysk, 1 docisk, 1 cieknąca klima, 2 x źle zamontowane klocki z tego raz w ASO na trasie i 1 x niestety u mojego ( wymienili po reklamacji ) i 1 x naprawa po stuczce gdy ktoś mi wjechał w bagażnik ( z problememi ze względu na jakość robót po 4 miesiącach ale dali samochód zastępczy. bdw nie polecałem nieistniejącego już ASO do ktorego ściągneli mnie w ramach assistance. Na szczęści już nie istnieje bo opinie mial marne  + trochę drobiazgów jakieś przelączniki, gałki zmiany biegów, klipsy itp
Nie jestem więc uprzedzony wręcz przeciwnie ale ta Corolla to niestety wypadek przy pracy

Offline Berti111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #290 dnia: 28 Czerwca 2023, 22:32:03 »
Teraz Toyota i inne firmy też odkurzyły stare rozwiązanie dodały sprężarkę i mamy 1,5 o mocy 1,8. a czasami więcej.
W jakiej wersji Corolli 1,5 masz sprężarkę?
Silnik mojej Corolli rocznik 2022 jakoś nie telepie...
Pisałem ogólnie o 3 cylindrowcach ale mój silnik nie pracuje jednak tak równomiernie jak normalny 4 cylindrowiec ( taka już jego uroda )

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #291 dnia: 28 Czerwca 2023, 23:37:31 »
Pisałeś najpierw "przejechałem 10 tys i stwierdziłem  NIGDY WIĘCEJ TOYOTY." a za chwilę, "Nie jestem więc uprzedzony wręcz przeciwnie ale ta Corolla to niestety wypadek przy pracy".
Corolla to model marki, nie cała marka, do tego wybierasz najgorszy możliwy wybór silnika z dostępnych, a psioczysz na całość. Jak myślisz, dlaczego nie musiałeś czekać na 1.5, a na np. 2.0 hybrid w kombi prawie dwa lata kolejka?
Nie jestem fanem marki, rav4 to moja pierwsza toyota, jakby co  :-)

« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2023, 23:56:26 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #292 dnia: 28 Czerwca 2023, 23:42:52 »
...najgorszy możliwy wybór silnika z dostępnych...
A to dlaczego?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #293 dnia: 28 Czerwca 2023, 23:54:52 »
...najgorszy możliwy wybór silnika z dostępnych...
A to dlaczego?
Źle się wyraziłem, chodziło o najgorszy dla Niego, w/g opisu - cytuję "Sam silnik1,5  to też "wynalazek" były już wielokrotnie próby z 3 cylindrowcami i 5 cylindrowcami ale jakoś się nie sprawdziły. Teraz Toyota i inne firmy też odkurzyły stare rozwiązanie dodały sprężarkę i mamy 1,5 o mocy 1,8. a czasami więcej. Pomyśl o trwałości tekiego silnika ktory telepie jak silnik w Syrenie."nie podoba się koledze spalanie 8-9 litrów (notabene mi rav 4 awd 2.0 w automacie spala 8l/100km)
Ja tego silnika nie znam, więc się nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2023, 23:58:08 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #294 dnia: 29 Czerwca 2023, 06:19:34 »
były już wielokrotnie próby z 3 cylindrowcami i 5 cylindrowcami
Miałem kiedyś audi z 5-cylindrowym dieslem i był to wyjątkowo dobrze wyważony 2.0. Z pełnej szklanki nie wylała się ani jedna kropla(sprawdzone organoleptycznie)
Chyba jednak masz pecha i coś jest nie halo z tym autem. Specjalnie  poszedłem do auta aby jeszcze raz dokładnie przyjrzeć się pracy silnika. U mnie nic nie telepie, choć wolałbym słyszeć pracujące V8. Z tą trwałością zobaczymy i też nie przesadzałbym. Miałem swego czasu Corsę 1.0 z 3-cylindrowym silnikiem i też wydawała z siebie odgłosy kosiarki, ale silnik wytrzymał ponad 200 tys. km i auto poszło do innego właściciela, więc z tą trwałością poczekajmy. A jeżeli już sobie tak żartujemy to jeździłem również Syreną Bosto i silnik(i ciekawostka-silnik z motopompy) wcale nie telepał. A przy nominalnych obrotach pracy nawet ładnie bzyczał. Poprzednio jeździłem Passatem B6 i jeżeli mam być szczery wnętrze jakościowo wcale nie było lepsze od obecnej Corolli(Tech+Style)-deska rozdzielcza skrzypiała, farba z przełączników wycierała się, dopiero 4 pompa paliwa kupiona na Allegro przestała nawalać. Dlatego przesiadłem się na Toyotę sugerując się dotychczasową opinia o jej niezawodności. Czy się pomyliłem czas pokaże. A że wyrosłem już z wieku "miszcz" kierownicy ucieka i potrzebowałem auta niezawodnego, ekonomicznego i w miarę w rozsądnej cenie, padło na Corollę. I pomimo niewielkiego przebiegu(4 tys. km) jak do tej pory uważam, że to był to dobry wybór. Choć parę uwag mam.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: 29 Czerwca 2023, 08:24:42 »
Syreną Bosto i silnik(i ciekawostka-silnik z motopompy)
To jest powielana bzdura. Silnik wywodził się od wojskowych łodzi desantowych.
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/galeria/453064,syreny-na-wystawie-w-muzeum-techniki-i-przemyslu-not-zdjecia.html

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #296 dnia: 29 Czerwca 2023, 09:15:11 »
Syreną Bosto i silnik(i ciekawostka-silnik z motopompy)
To jest powielana bzdura. Silnik wywodził się od wojskowych łodzi desantowych.
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/galeria/453064,syreny-na-wystawie-w-muzeum-techniki-i-przemyslu-not-zdjecia.html
To akurat bzdura. Silniki S15/S150 zostały skonstruowane do Syreny, potem powstał silnik S15m dostosowany do motopompy strażackiej M800 Polonia. Legenda o odwrotnej kolejności wynikła z „ideologicznie słusznej” motywacji wprowadzenia silnika do produkcji. „Przy okazj” modernizacji motopompy miała być zastosowana do samochodu - czynniki decyzyjne przyjęły taką motywację i zatwierdziły produkcję. Notabene Samochód Syrena miał być produkowany w ograniczonej liczbie około 2-3 tysięcy sztuk rocznie dla zasłużonych przodowników pracy itp. 
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: 29 Czerwca 2023, 09:44:09 »
Silnik do Syreny przeznaczony do prototypu bazował na już istniejącej jednostce S-10, która była wykorzystywana w łodziach. Po modernizacjach obejmujących m.in. układ zapłonowy czy podniesienie mocy do 24 KM silnik zyskał oznaczenie S-14.
Po pierwszych testach przeprowadzonych w 1954 r. wyszło, że silnik wymaga szeregu poprawek, m.in. skrzyni korbowej, uszczelnienia czy najzwyczajniej w świecie wyższej mocy. Ostatecznie silnik S-15, który miał pojemność 744 cm3 i rozwijał oszałamiające 27 KM, znacząco różnił się od swojego "pierwowzoru".
https://autokult.pl/szemrany-romans-z-motopompa-i-prototypy-z-drewna-syrena-konczy-65-lat,6809502020314753a
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2023, 09:50:24 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #298 dnia: 29 Czerwca 2023, 09:54:00 »
Silnik do Syreny przeznaczony do prototypu bazował na już istniejącej jednostce S-10, która była wykorzystywana w łodziach. Po modernizacjach obejmujących m.in. układ zapłonowy czy podniesienie mocy do 24 KM silnik zyskał oznaczenie S-14.
Po pierwszych testach przeprowadzonych w 1954 r. wyszło, że silnik wymaga szeregu poprawek, m.in. skrzyni korbowej, uszczelnienia czy najzwyczajniej w świecie wyższej mocy. Ostatecznie silnik S-15, który miał pojemność 744 cm3 i rozwijał oszałamiające 27 KM, znacząco różnił się od swojego "pierwowzoru".
https://autokult.pl/szemrany-romans-z-motopompa-i-prototypy-z-drewna-syrena-konczy-65-lat,6809502020314753a
Błąd cytowania, to było do bbbb.

Dokładnie tak jak napisałeś.
S-10 -> S-14 -> S-15 -> S-15m
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 29 Czerwca 2023, 12:07:45 »
Silniki S15/S150 zostały skonstruowane do Syreny, potem powstał silnik S15m dostosowany do motopompy strażackiej M800 Polonia
Nie znam całej historii Syreny, ale czy to zmienia fakt, że Syrena miała silnik z motopompy? To tak jakby zapytać co było pierwsze-jajko czy kura. Nawiasem mówiąc całkiem fajne egzotyczne i pakowne auto. Wyjątkowo awaryjne przeguby naprawiało się na drodze przysłowiowym gwoździem, a jak ktoś miał znajomości to załatwiał sobie przeguby od ZIŁa(chyba). Dobra koniec z offtopem. Temat dotyczy silnika 1.5 Toyoty. Nawiasem mówiąc rozmawiałem z pracownikiem ASO w sprawie wyświetlania się na liczniku komunikatu "Brak gotowości do jazdy"(założony osobny temat) i podczas luźnej rozmowy powiedział mi, że sam jeździ taką Corollą i przeleciał już 150 tys. km i póki co nie miał problemów. Nie wiem na ile mówił prawdę, a na ile wpuszczał mnie w maliny, ale szczerze mówiąc do tej pory nie słyszałem aby te silniki rozpadały się hurtowo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl