Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #420 dnia: 03 Października 2023, 13:26:07 »
Na krótkich odcinkach hybryda też spali podobnie. Prawdę powiedziawszy, żaden spalinowy samochód nie "lubi" takiej eksploatacji.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #421 dnia: 03 Października 2023, 14:41:03 »
a obstawiałem jakiś litr więcej niż Yaris, czyli 7.5-8 :D
A w którym yarisie  mialeś takie wyniki ?

W Yaris III 1.5 111KM manual zalewanym 0W20.

Offline Rosomak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #422 dnia: 06 Października 2023, 13:26:42 »
Witajcie.
Obecnie jestem na etapie "zaawansowanego" zainteresowania nad zakupem nowej Toyoty Corolli sedan wer. Comfort.
Zastanawiam sie nad wyborem silnika... 1,8Hybrid, czy 1,5VVTi ??? Roczne moje przebiegi, to ok. 8500km głównie miasto (W-wa) więc sporo korków.
Co polecacie do długiej i bezawaryjnej eksploatacji (ok. 10lat używania pojazdu)?
Czy faktycznie, tak jak mówili mi w salonie, obecnie czas oczekiwania na pojazd to ok. 2m-cy, czy raczej znacznie dłużej? Zastanawiam się nad zakupem "po nowym roku", aby nie tracić na roczniku pojazdu.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #423 dnia: 06 Października 2023, 13:35:04 »
Zastanawiam sie nad wyborem silnika... 1,8Hybrid, czy 1,5VVTi ??? Roczne moje przebiegi, to ok. 8500km głównie miasto (W-wa) więc sporo korków.
Polecam jazdę próbną i przekonanie się, który bardziej odpowiada. Przy takich przebiegach hybryda się pewnie nie opłaca od strony ekonomicznej, ale moim zdaniem jest to znacznie lepszy silnik (i cały napęd).
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #424 dnia: 06 Października 2023, 13:52:32 »
Czy faktycznie, tak jak mówili mi w salonie, obecnie czas oczekiwania na pojazd to ok. 2m-cy, czy raczej znacznie dłużej? Zastanawiam się nad zakupem "po nowym roku", aby nie tracić na roczniku pojazdu.
Kolego ja zamówiłem sedana w hybrydzie 4 stycznia (4 dni po uruchomieniu produkcji corolli hybrydy 5 generacji po lifcie) odbiór mam na 15 grudnia (od wczoraj w sie produkuje w fabryce)
W kontekście planowanego użytkowania przez 10 lat jaki sens jest przeskoczenie rocznikiem ?
Idź do sprzedawcy w ASO podaj swoja konfigurację obgadaj cenę i niech Ci wypluje ofertę z data odbioru.
Wtedy bedziesz wiedział na czym stosz.
Oferta jest ważna pare dni, zdecydujesz wpłacisz zaliczkę.
W 2 miesiace nie kupisz hybrydy sedana na zamówienie....chyba ze stokową a takich raczej nie ma.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Rosomak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #425 dnia: 06 Października 2023, 14:14:12 »
Kolego ja zamówiłem sedana w hybrydzie 4 stycznia (4 dni po uruchomieniu produkcji corolli hybrydy 5 generacji po lifcie) odbiór mam na 15 grudnia (od wczoraj w sie produkuje w fabryce)
prawie rok czekania na realizację zamówienia???!!!

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #426 dnia: 06 Października 2023, 15:16:28 »
... Przy takich przebiegach hybryda się pewnie nie opłaca od strony ekonomicznej, ale moim zdaniem jest to znacznie lepszy silnik (i cały napęd).
Co do ekonomii: przy założeniu, że spalanie "półtoralitrówki" będzie średnio 7 l/100 km (tak wyszło u mnie przez za 8000 km od połowy marca, 80% jazda po mieście) a hybrydy średnio 4,5 l/100 km, że cena benzyny "dla okrągłości" to 7 zł/l (diabli wiedzą, co będize po 15-tym :grin:), to przy obecnej różnicy cen 11000 zł (1,5 - 110 900, hybryda 121 900) zaczniesz korzystać z oszczędności na zużyciu paliwa po 62800 km czyli po 7 latach.
Jeszcze raz: odnoszę się tylko do ekonomii  :cheesy:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #427 dnia: 06 Października 2023, 15:32:36 »
Dokładnie - ale z komfortu hybrydy korzystasz od razu :)

Ja kupiłem 2.0 197hp a obecnym autem robie 5-6tys rocznie

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #428 dnia: 06 Października 2023, 16:27:31 »
... ale z komfortu hybrydy korzystasz od razu :)

De gustibus :cheesy: - jak nie mieszam biegami, to nie wiem, że jadę :roll:

A kupując swoją miałem jeszcze łatwiej, bo różnica była 26000 zł (wyprzedaż rocznika) i rok czekania  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2023, 16:29:15 wysłana przez Jacek_63 »

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #429 dnia: 06 Października 2023, 17:00:56 »
Przy takich przebiegach hybryda się pewnie nie opłaca od strony ekonomicznej, ale moim zdaniem jest to znacznie lepszy silnik (i cały napęd).
Widzę, że moja wypowiedź została zinterpretowałam trochę niezgodnie z moją intencją. Napiszę więc inaczej. Pomimo małych przebiegów polecam hybrydę. Oczywiście, jeśli kieszeń pozwala. Sam też robię niewielkie przebiegi i wybrałem hybrydę. Wtedy była jeszcze do wyboru "niezniszczalna" 1.6. Ani chwili nie żałowałem wyboru hybrydy. To jest zwyczajnie lepsze auto.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #430 dnia: 06 Października 2023, 17:19:43 »
Przy takich przebiegach hybryda się pewnie nie opłaca od strony ekonomicznej, ale moim zdaniem jest to znacznie lepszy silnik (i cały napęd).
Widzę, że moja wypowiedź została zinterpretowałam trochę niezgodnie z moją intencją. Napiszę więc inaczej. Pomimo małych przebiegów polecam hybrydę. Oczywiście, jeśli kieszeń pozwala. Sam też robię niewielkie przebiegi i wybrałem hybrydę. Wtedy była jeszcze do wyboru "niezniszczalna" 1.6. Ani chwili nie żałowałem wyboru hybrydy. To jest zwyczajnie lepsze auto.
Proszę, nie wkładaj cytatów z Twoich postów w moje usta :cool:

A co do interpretacji to chyba ją dobrze odebrałem - wszystko jest rzeczą preferencji. Dałem twardą wyliczankę bez odnoszenia się do tychże preferencji. A w kolejnym poście napisałem o moich, nadal szanując Twoje.
Czy hybryda jest zwyczajnie lepszym autem? Znowu kwestia preferencji & przekonań.
Żeby się nie powtarzać napiszę inaczej: organista ogórki a ksiądz jego córki  :laugh:

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #431 dnia: 06 Października 2023, 17:50:26 »
Co polecacie do długiej i bezawaryjnej eksploatacji (ok. 10lat używania pojazdu)?
Wyżej koledzy pisali o swoich preferencjach córkach i ogórkach.
Porównując obie wersje
1.5 - jest tańszy, 3 cylindrowy, ma mniej koni, manualna skrzynię lub automat multitronic, pali wiecej o 3 litry, koncepcyjnie napęd poprzedniej generacji od którego toyota prawie odeszła co widać po kolejnych modelach, wersja przedliftowa multimedia, możliwy zakup od ręki model 2022 z fajnym rabatem.

1,8 hybryda - silnik wolnossacy 4 cylindry jedna z bardziej udanych konstrukcji w dorobku toyoty, skrzynia eCTV ...zwana pancerną ((pewnie nie bez powodu) spalanie ok 4,5 l,
Ekonomicznie na przestrzeni 10 lat hybryda będzie tańsza w eksploatacji.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #432 dnia: 06 Października 2023, 18:02:57 »
Ekonomicznie na przestrzeni 10 lat hybryda będzie tańsza w eksploatacji.
To jeszcze dodam, że przyjemniej się hybrydą jeździ. Ale ogólnie trudno się tu dyskutuje ;)
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #433 dnia: 06 Października 2023, 19:03:20 »

Ale ogólnie trudno się tu dyskutuje ;)
Dlatego, że mam swoje zdanie i nie podzielam Twojego zachwytu hybrydą?

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #434 dnia: 06 Października 2023, 20:58:59 »
Ja od siebie dodam, że oddając moje 1.5 z CVT na ceramikę, miałem możliwość pojeździć RAV4 teścia przez 2 dni, hybryda AWD - ten napęd naprawę "robi robotę" płynność i cisza jazdy w mieście są nie do przebicia. W moim przypadku jednak dopłata ~20 tys zł okazała się barierą nie do przejścia. Co innego roczniki 2023, 1.5 CVT nie ma już sesnu przy 140KM hybrydzie i dopłacie poniżej 10 tys zł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl