Autor Wątek: check hibryd system auris II 2013  (Przeczytany 4533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Beno

• Toyot Leżący
  • *
check hibryd system auris II 2013
« dnia: 16 Stycznia 2022, 08:46:05 »
Witam , wczoraj podczas jazdy wyskoczył komunikat check hibryd system , dojechałem do domu normalnie , po zgaszeniu odpala tylko w trybie ev , nie mogę ruszyć , komunikat cały czas się świeci plus choinka na desce ( żółty trójkąt , silnik , kontrola trakcji itd) sprawdziłem i doładowałem akumulator 12v , nie pomogło , rozłączyłem go na kilka minut też nic , próba odpalenia z jumperem też nic nie dała , bezpiecznik od baterii też wyjmowałem i nic , sprawdzę jeszcze miernikiem wszystkie bezpieczniki ale czarno to widzę :( przebieg 155tyś , ostatnio jeździłem z odpaloną apką HA i wymuszałem prace wentylatora na 6 bo temp. baterii była zbyt duża 39-43c na ustawieniach auto, czy to oznaka że bateria  do regeneracji/wymiany ?  jakiś serwis mobilny z mazowieckiego polecacie ? znalazłem w necie kilka i ten z otwocka ( hybrydy24pl ) ma dobre opinie , ktoś korzystał ?
a może coś jeszcze sam mogę sprawdzić ? zadziałać ?

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: check hibryd system auris II 2013
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2022, 10:22:22 »
ale że takie temperatury baterii teraz w zimie?
u mnie po 30min jazdy kilkanaście stopni tylko jest

Offline Beno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2022, 10:31:43 »
ale że takie temperatury baterii teraz w zimie?
u mnie po 30min jazdy kilkanaście stopni tylko jest

no nie od razu :) tylko po kilkudziesięciu minutach , dzwoniłem do tego serwisu to powiedzieli że takie temp. dla baterii to żaden problem ? jak by się przegrzewała to tam są podobno czujniki które by to wykryły , dzisiaj mają przyjechać , ale na 80% bateria do wymiany , przyjadą sprawdzą pod komputerem to się okaże , z 2 letnią gwarancją bez limitu km( a ja latam na taxi )  bateria z 2020 chyba i poniżej 20 tyś przejechanych zaśpiewali 5 tyś z robocizną i dojazdem pod dom.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2022, 10:34:24 wysłana przez Beno »

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2022, 11:53:44 »
bateria z 2020 chyba i poniżej 20 tyś przejechanych zaśpiewali 5 tyś z robocizną i dojazdem pod dom.
Być może jestem podejrzliwy ale zawsze te używane baterie mają przejechane góra 20 tyś. ciekawe jak to zweryfikować?
Temperatura baterii 39-43 stopni w zimie nie jest normalna. Ja dużo jeżdżę nieraz po kilka godzin dziennie i u mnie temperatura baterii jest 14 do 20 stopni. Nawet w lato nigdy nie miałem temp. baterii powyżej 40 stopni.
A tak a propos 5 tyś. trochę drogo.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2022, 11:55:25 wysłana przez sas »

Offline Beno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2022, 13:06:17 »
bateria z 2020 chyba i poniżej 20 tyś przejechanych zaśpiewali 5 tyś z robocizną i dojazdem pod dom.
Być może jestem podejrzliwy ale zawsze te używane baterie mają przejechane góra 20 tyś. ciekawe jak to zweryfikować?
Temperatura baterii 39-43 stopni w zimie nie jest normalna. Ja dużo jeżdżę nieraz po kilka godzin dziennie i u mnie temperatura baterii jest 14 do 20 stopni. Nawet w lato nigdy nie miałem temp. baterii powyżej 40 stopni.
A tak a propos 5 tyś. trochę drogo.

u mnie takie temp. to były tylko przy starcie rano po nocce , zrobiłem kilka kursów i po spalaniu już widziałem że muszę odpalić HA i ustawić wentylator na 6 i wtedy temp. oscylowała na poziomie 28-32c, tak z ciekawości skąd układ chłodzenia pobiera powietrze ? tylko z kabiny? ( ze środka ) .
co do baterii od nich to powiedział facet ( właściciel ) że skupują ze skandynawi i jest tam jakiś nr seryjny po który mogę określić datę produkcji czy montażu , ale wiecie jak to jest , powiedział też że jest duży problem z dostępnością bo inne kraje wszystko wykupują i dają większe ceny , szczególnie Rosja podobno im podkupuje sporo tych baterii , 2 lata wstecz podobno chodziły 2 razy taniej niż teraz , może dlatego taka cena , z drugiej strony 2 lata bez limitu dają na nią  i kilkadziesiąt kilosów do mnie muszą dojechać , a mamy niedzielę.
powiedział mi coś ciekawego , że aurisy generalnie to katy dla baterii hv , szczególnie tych z lat 2014-2018 , bo jest tam jakaś wadliwa elektronika czy coś innego .

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2022, 14:02:48 »
Kolega ma problem z baterią i mogę potwierdzić to co napisałeś powyżej o dostępności baterii, być może to samo źródło. Co do temperatury baterii to częste czyszczenie wlotu powietrza chłodzącego baterie w przypadku taxi jest koniecznością. Nie wiem z czego to wynika, czy z częstego otwierania tylnych drzwi czy z tego, że pasażerowie wnoszą śmieci do auta (ok, wiemy że tak jest :) ). Poniżej screen z HA z mojej piątkowej jazdy w godzinach szczytu w zakorkowanym mieście.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Stycznia 2022, 19:17:11 »
Ale ze auto ma 155 tys i już bateria trakcyjna padła.

Offline Beno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Stycznia 2022, 21:21:10 »
Ale ze auto ma 155 tys i już bateria trakcyjna padła.

no niestety , w sumie jak się kupuje używkę nigdy nie wiadomo jak poprzedni właściciel traktował ten samochód , pamiętam przy zakupie że opowiadał że często po mieście używał trybu B do hamowania , czyli nawet nie wiedział do czego on służy ,może to skróciło jej żywotność ? dodatkowo nie monitorowanie temp. i niedbanie o czystość wentylatora i wlotów tez mogło się do tego przyczynić .

system naprawiony , po wymianie baterii od razu ożył , baterię mam złożoną z 2019r , wentylator i elementy wyglądały jak nowe , po miesiącu mam jechać do aso na test . ( taki warunek gw )
dowiedziałem się też że powinienem koniecznie wymieniać płyn chłodzący przy falowniku co 40 tyś km i pompę wody co 150-200tyś km.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Stycznia 2022, 22:28:26 »
Przebieg mam taki sam ja ty, ale jak kupiłem auto to odrazu wyczyściłem wlot powietrza, i zawsze jak gdzieś dalej jadę to HA włączam i sobie elegancko na automacie chłodzi. Nigty takiej temperatury powyżej 41 nie miałem nawet latem 37 max. Płyn wymienię na wiosnę bo się tak zbieram do tego jak do wymiany oleju w skrzyni.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Stycznia 2022, 23:42:23 »
A jak sprawdza się temperaturę baterii? Gdzie to jest wyświetlone? Corolla Hybrid 1,8 Comfort, bez pakietów.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Stycznia 2022, 23:42:49 »
 :embarassed:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Stycznia 2022, 00:02:01 »
Hybrid Assistant. Ale spokojnie, nie przejmuj się. Wysokie temperatury baterii to domena taxi bo raz że instensywna jazda po mieście, dwa wiele godzin dziennie auto włączone a trzy z tyłu często komplet pasażerów siedzi "na baterii" co raczej w jej chłodzeniu nie pomaga.

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Stycznia 2022, 11:09:28 »
Jak się wymienia płyn w falowniku?

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Stycznia 2022, 17:59:14 »
Hybrid Assistant.

Aha, ok, bo zastanawiałem się, czy może jest to gdzieś w opcjach na wyświetlaczu auta.

Jak się wymienia płyn w falowniku?

Ciekawe pytanie, też czekam na odpowiedź :-)

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Stycznia 2022, 18:52:46 »
Ja będę zmieniał w inwerterze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl