Autor Wątek: [RAV4 2019 Hybrid AWD] Tryb ECO vs Normal  (Przeczytany 8277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline StellarMan

• Toyot Leżący
  • *
[RAV4 2019 Hybrid AWD] Tryb ECO vs Normal
« dnia: 24 Stycznia 2022, 22:13:42 »
Drodzy forumowicze

Auto jak w temacie. Aktualnie prawie trzy lata już ma bo był jednym z pierwszych egzemplarzy w Polsce. Na początku jeździłem samochodem w trybie ECO starając udowodnić sobie do jakiego najniższego spalania uda mi się zejść. Efekt był przyzwoity bo po paru miesiącach jazdy tylko w mieście auto pokazało 4.7 l/100km. Później już się trochę mniej pilnowałem i nigdy nie udało mi się zejść do takiej wartości. Od ponad dwoch lat zacząłem jeździć na Normal gdyż bardziej podoba mi się jego rezponsywnosc na pedał gazu. Nie za duża i nie za mała - w sam raz.
W tym trybie auto w lato spała mi około 5.8 l/100km. W zimę skacze o +1 litr.

Pomyślałem ze może wrócę z powrotem do ECO i pojeżdżę dłużej aby sprawdzić jaka jest różnica pomiędzy Normal a ECO.

Mam wiec pare pytań.

Czy długa jazda (pare miesięcy/lat) tylko na ECO powoduje większa degradacje samochodu niż na Normal?
Czy Wy macie jakieś udokumentowane i potwierdzone niższe spalanie w ECO? Jakie?

Dziękuje.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: [RAV4 2019 Hybrid AWD] Tryb ECO vs Normal
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2022, 22:54:02 »
 Jakby z jazdy  eco , miała by być degradacja samochodu  (chyba chodziło ci o silnik ) ,to toyota takiego trybu by nie zainstalowała.
 Uważasz ,że aż takie duże koszty paliwa generuje toyota , ze ktoś sie bawi w takie dziwne obliczenia, i szuka oszczędności w zmniejszeniu zużycia paliwa. :embarassed: :embarassed:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2022, 23:44:48 »
Oj jak tu czytam na forum, to niektórzy zimą nie włączają ogrzewania by słupki spalania fajnie wyglądały, lub ustawiają max 15*C, byleby nie spalił o 0,1l/100 więcej.
Także można się zdziwić   :cheesy:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2022, 00:17:01 »
Ja w ECO nie jeżdżę - jak dla mnie zbyt mułowaty. Jak jest ciepło to jeżdżę w NORMAL, a jak zimno to póki się nie zagrzeje w SPORT.
W ubiegłym roku, w zimie, jeździłem w NORMAL i zaczęło przybywać benzyny w oleju tak do ok. 1 cm ponad max.
Gdzieś tak w połowie lutego ASO mi spuściło olej do poziomu max, a ja na próbę, gdy było zimno, zacząłem jeździć w trybie SPORT i powiem, że od tej pory olej mam na max.
Nie przybywa. Nawet dziś sprawdzałem.
Spalaniem się zbytnio nie przejmuję. I tak hybryda pali mniej niż porównywalna osiągami benzyna w innych autach.
Klima ustawiona na 22stC, grzanie w d... jak zimno włączam, nawiewy FAST i podgrzewanie szyby jak trzeba też - w końcu po to w aucie są te osiągnięcia cywilizacji aby z nich korzystać. ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022, 00:19:49 wysłana przez Markid »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2022, 05:42:49 »
Dlaczego drwicie gdy ktoś lubi być eko? Niższe spalanie to niekoniecznie tylko mniej wydanej kasy w stacjach paliw, to przecież też mniejsza emisja do atmosfery. Jedna i druga pobudka powinna być pochwalana a nie wyszydzana. Nie widzę niczego nie naturalnego w tym, że ktoś wykorzystuje potencjał samochodu, którym da się jeździć tanio i ekologicznie, i czerpie z tego satysfakcję.

StellarMan, tryb ECO nie powinien mieć wpływu na większe narażenie eksploatacyjne silnika i elementów napędu. Ten tryb ma taką strategię, by ułatwić kierowcy uzyskanie oszczędniejszej w paliwo jazdy, przede wszystkim przez inną charakterystykę reakcji na pedał przyspieszenia ale także sposobu zarządzania energią elektryczną. Jedyne nad czym się zastanawiam, to czy jazda eko może mieć jakiś wpływ na szybszą eksploatację akumulatora, np przez wykorzystywanie głębszych cykli rozładowania. Ale takie informacje ciężko skądś wydobyć, można jedynie dywagować z własnych obserwacji.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2022, 07:18:57 »
Klima ustawiona na 22stC
Poważnie tak grzejesz?:-) ja w zimę ustawiam koło 18+-1. Jak dam wyżej, to dla mnie robi się nieprzyjemnie...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2022, 09:02:44 »
Wcale nie drwię z ECO. Mnie ten tryb jazdy jednak nie odpowiada. Szanuję jeśli ktoś lubi inaczej. W lecie zwykle jeżdżę w trybie NORMAL, w zimie w SPORT aby silnik się szybciej zagrzał.
Gdy jest już nagrzany zwykle przełączam w NORMAL.
... no tak faktycznie lubię ciepełko w zimie - w środku 21..22stC, gdy jadę w dłuższą trasę to po 10..15 minutach po prostu zdejmuję kurtkę.
W lecie mam ustawione 23..26 stC zależnie od tego jak bardzo ciepło jest na zewnątrz. W upały ustawiam w środku kilka stC niżej.
W lecie nie lubię drastycznych różnic temp. np. 18 stC środek i 28stC na zewnątrz (na dworze / na polu ;)  ). Choć wiem że niektórzy tak lubią.
Co do wpływu ECO na trwałość auta to ja to widzę tak:
- na plus: mniejsze zużycie paliwa, zawieszenia i hamulców ze względu na łagodniejsza jazdę, mniejsze ryzyko kolizji,
- na minus (to tylko moja teoria): w zimie silnik wolniej się nagrzewa w trybie ECO, to może mieć niekrzystny wpływ na trwałość, być może szybsze zużycie akumulatora trakcyjnego.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022, 09:09:10 wysłana przez Markid »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2022, 09:56:50 »
A mnie śmieszy oszczędzanie paliwa w samochodzie za prawie 200tys.  Jedzie człowiek autostradą i oprócz tirów najwolniejszymi samochodami są......................hybrydy . Nie dlatego że Toyota nie potrafi szybciej jechać , ale właściciele  tych samochodów  chyba myślą  że wolna jazda =niskie zużycie paliwa =trochę mi się zwróci za drogi samochód. :shock: :shock: :shock: :shock:

Chcesz naprawdę jeździć za grosze , kup elektryka, co prawda nie będziesz ,,eco,, bo prąd mamy z węgla , ale co tam .........................
RAV4 2.5 hybrid

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2022, 10:05:43 »
Toyota jak każdy producent samochodów nie jest organizacją charytatywną. Czasy się zmieniają, firma dostosowuje się do nich. Ma palić mniej, to będzie. A gwarancja jest na trzy lata.
Tryb eko to inna praca silnika. Niższe obroty, czyli inne siły działające na panewki, korbowody, inny rozkład natarcia tłoka na ściany cylindra, inny skład mieszanki. Ale też inne siły działające na cały zespół przeniesienia napędu (np. półosie). Niestety jazda tylko w trybie eko (czyli też na niskich obrotach) nie jest zdrowa dla zespołu napędowego - powstają większe naprężenia, tłok w cylindrze wyciera bardziej ścianki w osi korbowodu, uboga mieszkanka powoduje większą temperaturę spalania, inną dynamikę spalania, inną energię gazów, a też intensywniejsze powstawanie nagarów.
Ogólnie - nic z niczego się nie bierze.
Do wszystkiego trzeba mieć umiar. Do trybu eko, ale do sport też.

Off Top
A mnie śmieszy oszczędzanie paliwa w samochodzie za prawie 200tys.  Jedzie człowiek autostradą i oprócz tirów najwolniejszymi samochodami są......................hybrydy . Nie dlatego że Toyota nie potrafi szybciej jechać , ale właściciele  tych samochodów  chyba myślą  że wolna jazda =niskie zużycie paliwa =trochę mi się zwróci za drogi samochód. :shock: :shock: :shock: :shock:

Chcesz naprawdę jeździć za grosze , kup elektryka, co prawda nie będziesz ,,eco,, bo prąd mamy z węgla , ale co tam .........................

Powstrzymywałem się długo, ale nie wytrzymałem... Mnie śmieszą Twoje wypowiedzi, oderwane od czegokolwiek... W tym i w innych wątkach.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022, 10:08:07 wysłana przez Kiełek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2022, 10:20:10 »
Kiełek dobrze prawi, niskie obroty  to duże obciążanie dla panewek.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Stycznia 2022, 10:50:09 »
A to nie jest tak że w e-CVT nie da się jeździć na niskich obrotach? Myślałem że przekładnia dba o to że jak już silnik spalinowy się dołącza to żeby zawsze pracował w optymalnych obrotach.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2022, 11:15:18 »
Z panewkami to trochę nie tak bo w hybrydzie jest silnik elektryczny, który napędza koła. Silnik spalinowy bezpośrednio kół nie napędza.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Stycznia 2022, 12:43:36 »
I co, wał nie jest obciążony? :)
Napęd zapewne ma znaczenie i system jakoś tam dba.

« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022, 12:47:10 wysłana przez Krisman »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Stycznia 2022, 12:57:07 »
Nie tak jak w klasycznym aucie. Chodzi o obciążenie wału silnika spalinowego

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:00:13 »
A silnik elektryczny który napędzania koła, to napędza co, wiatrak?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl