Autor Wątek: Przedłużenie gwarancji w salonie z 3 do 5 lat, czy warto? Ktoś brał?  (Przeczytany 14813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
Dostałem propozycję przedłużenia gwarancji z 3 do 5 lat

https://pdf.sites.toyota.pl/gwarancja_bis_cennik.pdf

Jeśli zdecyduję się w ciągu 14 dni od zakupu auta salon oferuje 20% zniżki. Z drugiej strony to kolejna kaska po ubezpieczeniu i gapie.

Korzystaliście z tego? Jaka jest Wasza opinia?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Przedłużenie gwarancji w salonie z 3 do 5 lat, czy warto? Ktoś brał?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2022, 15:05:33 »
To po obniżce wychodzi 2 tys rocznie. Pytanie jaki jest zakres gwarancji. Jeżeli taki sam jak fabrycznej, to myślę, że warto. Ja się zastanowię.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Stycznia 2022, 15:07:41 »
Nigdy z tego nie korzystałem mimo , że mi to od pewnego czasu zawsze proponowano po zakupie nowego auta. Zaznaczam , że moje przebiegi roczne były niskie 10-15 tyś km. Potem okazało się iż dobrze zrobiłem bo w tych kilku autach co miałem nic poważnego się nie działo.
Za to z dwa razy dałem namówić się ( a właściwie żona) na dłuższą 5-cio letnią gwarancje na pralkę i lodówkę. W lodówce agregat padł po 6,5 roku i na nic zdało się dodatkowe ubezpieczenie.

Ja osobiście nie będę brał jak mi zaproponują.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Stycznia 2022, 15:14:30 »
Doczytałem. To jest polisa, a nie gwarancja i możesz ją kupić w każdej chwili w czasie trzech lat, dopóki nie przekroczysz 100 tys km przebiegu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Stycznia 2022, 16:09:52 »
Doczytałem. To jest polisa, a nie gwarancja i możesz ją kupić w każdej chwili w czasie trzech lat, dopóki nie przekroczysz 100 tys km przebiegu.
Tak, ale już bez rabatu, ponad 5k za 2 lata. Jak kupowałem w 2020r swoją, to o ile pamiętam koszt bez rabatu był 4,4k więc drożeje. Ja nie kupiłem wtedy i na razie nie mam.
Kiedyś kupiłem w nissanie i to ubezpieczenie uratowało mi "D" gdy padła panewka w "słynnym" już 1.5 dci/105KM.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Stycznia 2022, 16:14:02 »
Tak, ale już bez rabatu, ponad 5k za 2 lata. Jak kupowałem w 2020r swoją, to o ile pamiętam koszt bez rabatu był 4,4k więc drożeje. Ja nie kupiłem wtedy i na razie nie mam.
Kiedyś kupiłem w nissanie i to ubezpieczenie uratowało mi "D" gdy padła panewka w "słynnym" już 1.5 dci/105KM.
w ravce może co najwyżej zepsuć się żarówka
RAV4 2.5 hybrid

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2022, 08:44:05 »
Niekoniecznie. Ktoś na forum wspominał, że pod 3 latach padł mu komputer sterujący zestawem kamer 360 stopni. Nie zawsze się uruchamiał. Ponieważ miał wykupioną przedłużoną gwarancję więc naprawili bez dyskusji. Gdyby nie ona koszt naprawy wyniósłby ok 12 tys. zł.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2022, 09:36:47 »
Ja 5 lat temu dokupiłem za 980 zł na rok i oczywiście nie skorzystałem. Niemniej jednak na nową kupię to sobie, bo 5 lat na pewno będę jeździł. Tylko nie wiem, czy jak przyjedzie samochód, będzie jeszcze promocja. A zakładam, że gwarancję wystawiają wg numeru VIN, bp jest tam napisane, że polisa dotyczy samochodów objętych gwarancją, a ja jeszcze nie mam czego objąć:))

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2022, 10:29:49 »
Te 20% na nowe jest od zawsze, więc spoko.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2022, 13:26:09 »
Jeśli zdecyduję się w ciągu 14 dni od zakupu auta salon oferuje 20% zniżki. Z drugiej strony to kolejna kaska po ubezpieczeniu i gapie.

Korzystaliście z tego? Jaka jest Wasza opinia?
Ja zawsze wykupuję gwarancję i GAP na 5 lat, i mam święty spokój, a potem sprzedaję samochód. I to są w zasadzie jedyne dodatkowe koszty, bo nie bawię się w żadne konserwacje, zabezpieczenia i inne ulepszające pierdoły.
P. s. W zaszłym roku pękła mi szyba przednia, która została wymieniona na oryginalną w ramach tej gwarancji gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2022, 13:29:04 wysłana przez pireus »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Stycznia 2022, 15:42:52 »
Niekoniecznie. Ktoś na forum wspominał, że pod 3 latach padł mu komputer sterujący zestawem kamer 360 stopni. Nie zawsze się uruchamiał. Ponieważ miał wykupioną przedłużoną gwarancję więc naprawili bez dyskusji. Gdyby nie ona koszt naprawy wyniósłby ok 12 tys. zł.

Potwierdzam ja to pisałem + pompa płynu chłodniczego z ok. 2k PLN. Oczywiście ceny w ASO. Ogólnie zależy ile kto jeździ i jaką ma wersję bo nie psuje się to czego nie ma :-).

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Stycznia 2022, 16:13:37 »
W ciągu pierwszych 5 lat może zepsuć się sporo, sam tego doświadczam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Stycznia 2022, 16:24:28 »
 Niektórzy wierzą że Toyota to perpetuum mobile i zepsuć się prawa nie ma nic, a serwisy toyoty pełne są, że trzeba się umawiać ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Stycznia 2022, 16:32:36 »
Niektórzy mają Toyoty, w których przez 7 lat i 310 tys.km oprócz eksploatacyjnych spraw nic się nie zepsuło i nie jest to kwestia wiary a niepodważalny fakt :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2022, 16:42:11 »
Niektórzy mają Toyoty, w których przez 7 lat i 310 tys.km oprócz eksploatacyjnych spraw nic się nie zepsuło i nie jest to kwestia wiary a niepodważalny fakt :)
Ale co to wnosi do całej puli? Mamy micrę 17 lat i też nic się nie psuje i  to znaczy, że inne nissany też się nie psują? Sam się uśmiechniesz, jak przeczytasz swój argument :)
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2022, 16:47:20 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl