Autor Wątek: Przedłużenie gwarancji w salonie z 3 do 5 lat, czy warto? Ktoś brał?  (Przeczytany 14776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
Odp: Przedłużenie gwarancji w salonie z 3 do 5 lat, czy warto? Ktoś brał?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Stycznia 2022, 16:44:27 »
Psuje się wszytko, jedno więcej inne mniej. Toyota wypada nieźle, ale w potencjalnych kosztach napraw już słabo (dlatego Toyoty lubią ginąc np. w Warszawie). Ja np. kupuję te ubezpieczenia i w sumie wychodzę na plus (dwie różne marki, serwis ASO). Tam gdzie nie kupiłem koszty napraw były małe (też ASO), albo wcale nie było usterek - w sumie fart trochę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Stycznia 2022, 16:48:23 »
Dokładnie i to jest zdrowe podejście ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Stycznia 2022, 17:23:07 »
To nie jest fart, że Toyota się nie zepsuje tylko raczej pech, że się zepsuje. Przezorny zawsze ubezpieczony, ktoś chce mieć spokój na 5 lat niech kupi ubezpieczenie i już. Szukanie porad w tej kwestii na forum nic nie da.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Stycznia 2022, 09:41:50 »
Kupiłem Avensis jak miała 4.5 roku. Poprzedni wlasciciel kupil ubepzieczenie Toyota BIS na 4 i 5 rok.
Dzieki temu, że moglem zrobic cesje byłem do przodu jakies 11k w ASO.
Po miesiacu od kupna padl elektryczny reczny - koszt okolo 3k.
Potem jeszcze przed koncem ubezpieczenia - łożyska w skrzynii (znany problem), rozrusznik zaczał przepuszczać i doszukali sie alternatora. Tu wyszło kolejne 8k.

Przebieg auta był okolo 100k km.

I potem przy 110k km padł silniczek od Valvematica - koszt uzywki ok 1500 z wymiana poza ASO.
Aso wymienia sam silniczek za okolo 4k PLN, ale zaleca wymiane razem z podstawka wałków i wałkami i wtedy koszt to 11k pln.

Ale nie ma reguły, bo inni jezdza i nie maja problemow.

Jak rozmawialem w salonie przed kupnem RAV4 to sprzedajacy stwierdzil, ze tu nie ma sie co zepsuc z zakresu ubezpieczenia i nie polecał.
Ale to moze bylo takie gadanie, ze zwiekszyc potencjalne zyski serwisu ASO.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Stycznia 2022, 10:11:31 »
Jak rozmawialem w salonie przed kupnem RAV4 to sprzedajacy stwierdzil, ze tu nie ma sie co zepsuc z zakresu ubezpieczenia i nie polecał.
Naprawa, za którą płacisz w ASO z własnej kieszeni wcale nie zwiększa zysku ASO. Aso za naprawy gwarancyjne z takiej polisy może wyciągnąć więcej niż od Ciebie prywatnie. Ty będziesz chciał zapłacić jak najmniej, a jak zrobią kosztorys do ubezpieczenia, to przy dobrym uzasadnieniu mogą dostać kasę za wymianę kilku innych części przy okazji, co zwiększy im i dochód z części i z roboczogodzin.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Stycznia 2022, 10:56:51 »
Ja stwierdziłem, że poczekam z tym. Auto jest sprzedawane już trzy lata. Za kolejne trzy będzie mniej więcej wiadomo czy coś po tym okresie się zaczyna w miarę powtarzalnie psuć czy nie. 4000 ze zniżką to nadal sporo kasy, więc sobie odpuściłem. Auto mam w leasingu, jestem na ryczałcie więc nie wpuściłbym tego w koszty. Może za trzy lata wróci opłacalność liniowego to wtedy w koszy wpuszczę i wyjdzie na to samo :grin: a nawet jeżeli nie, to bardziej się opłaca wydać za 3 lata 5 tysięcy niż teraz zamrażać 4.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Stycznia 2022, 13:18:58 »
Naprawa, za którą płacisz w ASO z własnej kieszeni wcale nie zwiększa zysku ASO. Aso za naprawy gwarancyjne z takiej polisy może wyciągnąć więcej niż od Ciebie prywatnie. Ty będziesz chciał zapłacić jak najmniej, a jak zrobią kosztorys do ubezpieczenia, to przy dobrym uzasadnieniu mogą dostać kasę za wymianę kilku innych części przy okazji, co zwiększy im i dochód z części i z roboczogodzin.

Aż sprawdziłem fakturę.
Przyznali im rabat na czesci 20% i 15% na robocizne.

Przy drugiej naprawie było tylko 20% na czesci.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Stycznia 2022, 12:52:59 »

Dobrze ci powiedział jakie są fakty. To jest tylko dla naiwnych gdzie trzeba dać więcej kasy.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Stycznia 2022, 16:00:22 »

Dobrze ci powiedział jakie są fakty. To jest tylko dla naiwnych gdzie trzeba dać więcej kasy.

Jak jak kupowałem swoją RAV4 w czasie rozmowy zapytałem czy nią przejadę bez awarii 200kkm jak poprzednim samochodem i już taki pewny nie był ;-) Chyba kluczowe jest pytanie ile km przez te 5 lat się przejedzie (pośrednio w jakich warunkach), pewnie jak mniej niż  100kkm to możliwe, że szkoda kasy (tzn. ryzyko małe).  U mnie problemy były po 120 kkm.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Stycznia 2022, 16:05:40 »

Tylko firma ubezpieczeniowa też nie chce płacić, raczej nikt to nic nie doda jak nie ma technicznego uzasadnienia. Procedura jest taka sama jak w AC. Z drugiej strony warto zobaczyć  jego warunki bo są wykluczenia: np. terminowość przeglądów (z podanym marginesem błędów w przebiegu lub czasie, nie pamiętam czy tylko w ASO). Czas zgłoszenia usterki.   Można kupić i w razie problemu nie skorzystać ... Czas naprawy uzależniony jest od procesu "likwidacji" szkody u ubezpieczyciela ok. miesiąca (w przypadku Toyoty).
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2022, 16:10:25 wysłana przez Dobi »

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Marca 2023, 19:16:13 »
Mam problem ze znalezieniem dokładnych warunków takiego ubezpieczenia, czyli: BIS Gwarancja serwisowa.
Ma ktoś może namiary na takie aktualne warunki ubezpieczenia.

Offline gonzo78

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Marca 2023, 19:44:53 »
Nie wiem czy warto jak będziesz serwisował to będziesz miał GWARANCJĘ RELAX.

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Marca 2023, 20:09:05 »
Dlatego szukam dokładnego regulaminu Gwarancji BIS dla porównania, bo regulamin RELAX można znaleźć, ale biorąc pod uwagę warunki, to RELAX prawie nie istnieje.
Są tak ogromne możliwości interpretacji wymienionych wykluczeń, że to powinno się nazywać "Czary Mary" a nie gwarancja.
Nie pokrywa się kosztów naprawy Pojazdu, jeżeli: ............
Gwarancja Toyota Relax nie obejmuje: ..................
Części i komponenty wyłączone z Gwarancji Toyota Relax: ............

Nadal szukam regulaminu BIS

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Marca 2023, 07:42:02 »
JA doszedłem do wniosku, że zakupię gwarancję pod koniec gwarancji klasycznej, auto mam w leasingu na 4 lata więc nie powinno być źle.
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Marca 2023, 09:17:22 »
Trzeba kontaktować się z pracownikiem ASO w sprawie regulaminu gwarancji bis. Można też popytać na czacie na stronie toyoty, ale odeślą albo pod numer telefonu żeby zadzwonić, albo na maila żeby napisać.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl